F4
S těmi srážkami Vás chápu, jsem z podobné oblasti.
Možná trochu mimo, ale měl bych pro Vás takový tip:
Zkuste třeba měsíc nesledovat žádnou předpověď počasí ani radar apod. prostě bez informací o počasí, poté když někde v ČR bude hodně pršet a u Vás ne, tak to nebudete vědět a nerozčílí Vás to a pokud u Vás pěkně zaprší, bude to překvapením a více to oceníte.
Mám to vyzkoušené a funguje to.
Ovšem otázka je jestli se dokážete obejít bez informací o počasí, běžný člověk potřebuje většinou vědět jak bude.
Diskuse o počasí V sobotu hlavně na východě území pozor na silný vítr
aura33
Souhlasim. Pred casem jsem F4 doporucoval to same..proste se od toho zkusit na cas odseknout..
Cloveka to szira a toci se mu to v hlave..
Ale zrovna Melnicko, Rakovnicko, Kladensko meli letos jeste mene srazek nez ten SZ..Ale nikdo z tech oblasti nebyl tolik na zdi narku, jako F4..
A v posl tydnech tam konecne prselo vice..
Mozna jste byli ,,nahore,, vyslyseni prave proto..
F4
ota
Srovnávací data za září ohledně slunečního záření z meteostanice Výsluní vzdálené zhruba 10km vzdušnou čarou od Klášterce.:
Průměrný pracovní den měl 3,57 kWh/m2
Průměrný víkendový den ale jen 3,14 kWh/m2
Jak už psal Palma. Je to odpovídající pocitu horníka co vyfáral z dolu a tak mu i oblačná obloha připadá skoro jasná
Už to nebylo tak vyrovnané jako v srpnu.
Jinak v září stanice naměřila pěkných 107 kWh/m2 což je jen o 2kWh/m2 méně než rok minulý.
Dnes od rána zase nádherný jasný den s azuro oblohou.
Mimo dobrou náladu, které takové počasí podporuje slunce dobíjí tepelné kapacity domu, ze kterých se v minulých dnech čerpalo.
Sucho tady rozhodně není znát. Na stíněných místech zůstává půda vlhká po celý den.
ROFA
Já se ale koukám spíše na odchylku od normálu a třeba KV kraj měl o 30 % více slunečního svitu než normál, my na tom budeme podobně. Navíc na horách je toho slunce přeci jen méně díky kupovité oblačnosti.
Teď jsem přišel z výletu, dohlednosti parádní, příjemná procházka bez vedra. Dokonce jsem dalekohledem viděl Bukovou horu s vysílačem vzdálenou 82 km. Ale ty o*eby v rozložení a množství srážek zkrátka nemohu překousnout. Kdyby na té frontě nespadlo nikde nic, tak je mi to vesměs jedno. Kdyby se to stalo párkrát za tu sezónu, tak řeknu OK, stane se, ale tady je zázrak pokud nás srážky trefí plnou silou a kór letos. Jinak jsem zvědav na příští týden. V předpovědi stojí, že budou přecházet frontální systémy. Tak kolik spadne? 2, 3 mm nebo zase nic?
aura33
Jenže mě to počasí zajímá, je to takový můj koníček. Je to taková láska i nenávist zároveň. Snadno se to hodnotí od někoho (nemyslím teď Vás), komu aspoň občas vydatněji naprší a věčné srážkové vyhýbání nezažil.
ota
Jo jeden víkend po x týdnech. Jen výjimka potvrzující pravidlo.
F4
Ale dejte pokoj..
Fakt si myslite, ze krom vas a aury 33 tu nikdo nevi co je to za hnus, kdyz se vam delsi obdobi srazky vytrvale vyhybaji..? Nevtipkujte
Tady je takovy trojuhelnik Kolinec, Velhartice, Hradek u Susice.. Jsme tu schovani za sumavskymi hrbety a srazkovy stin se tu projevuje casto dlouha obdobi opravdu par excelence, hlavne co se konvekt srazek z Bavorska tyce..
Je tu velka oblast Z, SZ od Prahy, kde je stejna a i vetsi dlouhodoba srazkova bida jako u vas..
Je tu J, JV Morava..atd..
Fakt v tom nejste sam..!
V cem ovsem sam jste, je ta vase permanentni frustrace a pesimismus..ktere sem na forum neustale sazite..
Vase ocekavani jsou proste prehnana..
Mel byste se smirit s tim, ze zijete v oblasti, kde mate mizivou sanci na vysoke srazky.., at uz postupuji odkudkoli, proste to tak je a jen tezko se to do budoucna vyrazne zmeni..
Nebo se prestehovat..
F4
Dnes po tom profuku je dohlednost opravdu výborná. Bukovou horu odsud vídám často. Ránu při cestě do práce ještě před východem slunce při sluncem ozářené obloze se ostře rýsuje vedle vrcholů středohoří. Můj nejvzdálenější úlovek z Krušných hor je hřeben Krkonoš z vrcholu Loučná nad Litvínovem na vzdálenost kolem 145km.
Yurri
U nás už se objevuje vítr se 100% nasycením vzduchu vodními parami a k tomu navíc i kapičky mlhy. Vítr naopak zvlhčuje. Každých 100 metrů rozdílu nadmořské výšky je už znát.
Na možnost instalace fotovoltaiky jsem myslel už při návrhu domu. Jako ložná plocha by posloužila polovalba střechy orientovaná na jich. Záměrně jsem tady zvednul sklon střechy na 50°, tak aby se zlepšila využitelnost slunečního záření v přechodném a zimním období.
Zatím ale nenastala ta pravá chvíle. Z dotací mi naskakuje husí kůže. Výsledky těch nešťastných prvních vln máme kolem sebe.
Ani spojení chlazení s fotovoltaikou pro polohu naší republiky nevypadá moc dobře. Jinak to bude se Španělskem, Itálií a Řeckem. Skutečným účelem dotací zatím snad nikdy nebylo ušetřit Vaší kapsu, ale podpořit byznys s tím spojený snadné řešení na dosažení limitů emisí stanovených EU.
Tak teď jsem se vrátil z venku, dohlenost dneska vyjímečná, z kopce, kousek za Kladnem jsem koukal ma Kušné hory jak nadlani... kouknu doprava a vidím ... Krkonoše, to už jsem fakt dlouho, dlouho, nezažil.. a zcela vpravo byla kovadlina jak hrom a evidentně z ní lilo... a do toho za zády zapadalo slunce... podzim jak má být..
walden
Nikdo neočekává přívaly vody na každé frontě. Ale to, co se děje poslední 3 roky, a navíc to rok od roku graduje, nemá prostě obdoby. Ty rozdíly Z vs. V jsou prostě extrémní a dokonce už to začíná i v rámci západu. Schválně, kde zítra spadne nejvíce srážek na té okluzi.
ROFA
Když budou dotace výhodné, tak jich využiju, princip neovlivním, ale když vám klimatizace (samozřejmě i s možností topit) běží na el. z fotovoltaiky a pak se pěkně přepne na akumulační nádrž nebo bojler či ohřívač vody, tak už to zajímá i mě, zvlášť když to půjde údajně až ze 100% z dotací EU, i když asi bez klimatizace, vyřešit topení+chlazení+teplou vodu v 1 balíku bych za těch 100 litrů celkem bral.
F4
No, nevím jak jinde, ale nám (Praha - Chodov) tu v noci na dnešek napršelo 2,3 mm, věčně deštivou a prolívanou Prahu si představuji jinak, než že se 10 měsíců z 12 modlíme za každou kapku vody a záhon u paneláku, výspu zeleně, zalíváme od dubna do října. Včera bylo nezvyklé teplo, dneska od rána modro a slunko, bohužel hned pod domem máme multifunkční hřiště, tak jsme si dnes "užili" asi 9 hodin fotbalu v kuse. Větrat se nedá, protože není slyšet ani rádio přes randál zvenku, v bytě 25 stupňů a do toho dva lidi na nařízeném HO a každou chvíli nám pošlou domů i děcka. Propršené odpoledne by snad bylo víc než výhra ve sportce.
Yurri
To je samozřejmě nesmysl. Někde jste naletěl na klamavou reklamu. Každý i ten nejlépe postavený dům v ČR potřebuje mnohem více energie na vytápění než na chlazení. To je kontra roční distribuční charakteristice FV panelů. Ta klimatizace v tom hraje podružnou roli. Dnes už se mi do toho nechce, ale hned jak budu mít více času dodám reálná data.
F4
Urcite nelze pocitat s tim, ze to bude u vas.. ,kde z napul rozpadle a takto nacasovane okluze od JZ naprsi nejvic..Ani dnes, ani jindy.. Za prve geografie Z pohranici, za druhe nastup fronty do Z Cech uz rano..
Nechtejte nerealne..
Vazne je treba se smirit spise s tim, ze kdyz v tradicnich pasech spadne napr 20 mm, u vas to bude do 5 mm nebo jen par desetin, kdyz v trad pasech spadne 50 mm, u vas budete radi za 10-15mm.. Jen tezko to u vas muze byt jinak..
Ten ,,prikop,, ve kterem se Poohri za Krusnymi nachazi je v tomto ,,vrazedny,,
A Z republiky posledni roky navic fakt nema stesti ani na nacasovani..
Ale ze dojde, treba dnes, k vyjimce, vyloucit nelze..Pravdepodobnost je ovsem mala..
crossflow
Sam bydlim na JZ, v zavetri Sumavy.. Letos jsme tu tedy meli nebyvale stesti na solidni vrstevnate, plosnejsi srazky. Ocitli jsme se obcas v ,,tradicnim,, srazkovem pasu..
Ale s konvektivnimi je to tu spise letita bida..
Nacasovani prechodu konvektivnich srazek preje posl dobou mnhem vice V pulce CR.. Ano, tak to je.. Snad se to zase nekdy otoci..
Ale zrovna tahle mapa ,kde je CR rozdelena vyrazne na dve poloviny, Z pod normalni ci hluboce podnormalni stavy vod na rekach, V normalni az vyrazne nadnormalni ukazuje, ze v tom F4 opravdu neni sam..
Rozdily ve srazkach, nasycenosti, vodnosti..V versus Z jsou velike.. bez diskuze
Yurri
A právě v tom je zakopaný pes. Klimatizaci si budete muset pořídit i bez dotace jak píšete. Na vychlazení toho prostoru budete ročně potřebovat energii v řádu stovek korun. Zatímco v zimě budete muset většinu energie na provoz klimošky tahat ze sítě.
Přibude Vám doma starost o další zařízení, které Vám v létě ohřeje hektolitry vody. Tu budete moct leda vylít do kanálu.
U domů s větší tepelnou ztrátou bude situace podstatně horší.
Ve své době jsem poptával firmy na instalaci a dodal jim podklady z levé poloviny tabulky. Všechny ochotně předložily nabídku. Na dotaz jak neprodělat už odpovědět nedokázali. Jen dvě přiznali, že je to opravdu prodělečné.
Na vlastní kůži se o tom přesvědčil i kolega, který ten byznys už dotuje třetím rokem. Většinu vyrobené energie dodává téměř za darmo do sítě.
V příloze je tabulka s idealizovaným využitím energie z FV napasované na konkrétní dům energeticky ze 100% závislý na elektřině. Využitelnost energie v přechodném období je hodně nadsazená s předpokladem instalace baterie nadstandardně velké kapacity.
Je potřeba si uvědomit, že ukládat přebytek energie z FV do vody je také dost drahý špás.
Proto jsem také zvědav na konkrétní podmínky, ale zázraky nečekám.
ROFA
Ne klimoška si tahá el. z fotovoltaiky, až je místnost vychlazená nebo vytopená, přepne se do akumulační nádrže, bojleru, prostě čehokoliv s vodou, když v létě pere, máte prostě chlazení zadarmo, v zimě díky téměř ideálnímu sklonu střechy to vytopí taky hodně, výkon mi připadá dostatečný, ale je to poměrně novinka.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.