Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Obloha na západě USA zrudla, ničivé požáry do ovzduší uvolnily obrovské množství prachových částic

# 12.09.2020, 10:53

Západní pobřeží USA v posledních týdnech sužují rozsáhlé požáry. V posledních dnech se situace nadále zhoršuje. Nejhorší jsou požáry ve státech Oregon, Washington a Kalifornie. Ve státě Oregon nařídily úřady evakuovat již více než 500 000 lidí, což odpovídá 10 % celkové populace daného státu.... Více >>

384
# 12.09.2020, 11:52

Řekl bych, že koncentrace CO2 opět o kousek popoleze, a nevím, možná že ty prachové částice budou mít vliv na oblačnost, deště, plus nějáký ten "chladící efekt" něco jako když si odfoukně nějaká sopka..Letos toho shořelo opravdu dost v létě v Rusku, pak jsem koukal, že docela hořelo i v jižní Americe, teď severní Amerika a své přidala i Austrálie, fakt toho bylo hodně..

F4
Avatar
109
# 12.09.2020, 15:40

palma
V SZ půlce Čech je ale od rána obloha taky zakalená, byť samozřejmě ne apokalypticky. Je to prachem nebo vlhkostí (která tedy nevím, odkud se bere v tomhle suchu)?

# 12.09.2020, 16:42

F4
I nad Evropou můžeme najít ve vyšších vrstvách atmosféry částice z těchto požárů, které způsobují zakalení oblohy, viz třeba článek https://www.wetteronline.de/wetternews/rekord-wald... a určitou roli hraje i příliv vzduchu z jihu, kdy se k nám dostávají prachové částice ze Sahary. Při teplech v září bývá obloha docela často zakalená, protože ten vzduch pochází ze Saharských oblastí a také už se po ránu tvoří silnější inverze než v létě.

F4
Avatar
109
# 12.09.2020, 16:50

In-počasí
Díky za vysvětlení, zní to zajímavě. Taková dálka a přesto se to sem v menší míře dostane.

273
# 12.09.2020, 20:30

Letosni i lonska situace ne jen v USA, ale na vsech kontinentech krome Antarktidy je obrovskou tragedii, v podstate uz zkaza zacala a bude se to zhorsovat. Uz s tim jen tak neco udelat nepujde.

Pri zakaleni atmosfery prachem, i kourmo-zakal pronikaji delsi vlnove delsky svetla (cervena, oranzova) mnohem lepe, nez kratsi vlnove delky (fialova, modra). To je Raleyghuv rozptyl, zavisi na 4. mocnine vlnove delky. Prave proto je obloha modra (modra se dobre rozptyluje, fialova jeste lepe, ale tuto vlnovou delku uz oko tolik nevnima), naopak cervena lepe pronika prez vetsi vrstvu atmosfery, proto je Slunce cervene pri zapadu-vychodu, hlavne pri vetsim zakalu-kourmu.

Kourmo a zakal, to jsou mikroskopicke kapicky vody, v radu mikrometru, jeste mensi, nez kapicky vody v pripade mlhy. Pri kourmu-zakalu klesa viditelnost a obloha je misto modre spis takova zlutejsi, pri obzoru i nacervenala. To se stava prave pri inverzich, kdy je mala vlhkost pro nizkou oblacnost a tvori se kourmo-zakal.

Zlutejsi az cervenejsi je obloha i v pripade prachu v atmosfere (casto ze Sahary prach), sopecneho prachu. Prach ze Sahary take zbarvuje oblohu do zluta (ne jen kvuli barve pisku, stejne tak rozptyleny kour). Slunce je vice oranzove a Slunecni zare je utlumena. Pri velkem znecisteni atmosfery je Slunecni svit utlumen a Slunce az cervene-oranzove i prez den, stejne tak obloha. To se ale ve Stredni Evrope nestava jen tak.

Pisek z pouste, kour a popel, prch, to dest z troposfery postupne vymyje a nad tropopauzou ve stratosfere je stabilni zvrstveni a jen tak tam vzduch a prach-kour nepronikne prez tropopauzu. Ale pri sopecnych erupcich velkeho rozsahu vystoupa pyroplasticky oblak az do stratosfery a vydrzi tam mesice-roky. Vysledkem je cervenejsi obloha i Slunce, pokles Slunecniho zareni pri povrchu a pokles teploty pri povrchu, ve stratosfere tepleji. Navic i poklesne denni teplotni amplituda, i rocni amplituda. Pri vulkanicke erupci VEI8 muze byt i rok bez maxima nad +20 a rocni teplotni prumer pod nulou v Praze.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.