Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Do Česka se po několika letech vrátily tragické bleskové povodně

# 15.06.2020, 11:33

Každý rok se pravidelně vyskytují přívalové srážky, při kterých dojde k zatopení níže položených míst, sklepů domů či cest. V posledních letech jsme si ovšem mohli odpočinout od povodní, které strhávají domy, ohrožují nejen majetek, ale i lidské životy a vyžadují i rozsáhlejší evakuace... Více >>

273
# 15.06.2020, 12:41

Bourkova situace na prelomu cervna a cervence 2009 - to si velmi dobre pamatuji. Jednalo se o teply a vlhky vzduch v CR a intenzivni tvorbu bourek z tepla. Pri bourkach se moc neochladilo, vitr nebyl moc silny, ale vyskytovaly se velmi intenzivni privalove srazky. Neuveritelnych 14 dni trvala v CR situace s intenzivni bourkovou cinnosti - bourky z tepla kazdy den, i nekolik nektere dny. Kvuli dobe trvani to byla asi nejvyznamnejsi bourkova situace, co pamatuji (rekneme od roku 2000). I kdyz jednotlive udalosti tak intenzivni nebyly. Jo a malem jsem CG- schytal na rozhrani pole-les pri kempovani.

Bourkova udalost cerven-cervenec 2009 v Praze na 3 stanicich:
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=...
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=...
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=...

Velmi zaimava a s minimalni datovou dokumentaci je nejvetsi bourkova udalost v CR za posledni staleti:

https://meteoforum.e-pocasi.cz/historicke-pocasi/e...

# 15.06.2020, 15:38

Už sem v to nevěřil, ale počasí opravdu výrazně změnilo tvář, nevím jak proč atd. ale po té extrémně teplé zimě, bylo celé jaro víceméně chladnější a červen se jeví taky tak, nedá se to vůbec srovnat s tím co bylo v letech jako 2015, 2018 a nebo loňský červen. Teploty skutečně dlouhodobě se drží na uzdě bez výrazných teplých období.
Co se týče srážek, JZ, Vysočina, východní Čechy jsou opravdu velmi prolité, no ale jinde se velké srážky vyhly, např. severně od Prahy až na sever Čech nebo jih Moravy.
Předpověďi zatím slibují další srážky a teploty do +25°C, tak snad bude počasí v takovém duchu co nejdéle, nerad bych už ty extrémní sucha a vedra, co tu byly a ještě tak příští zimu velkou zápornou odchylku NAO, aby byla zima se sněhem a mrazy konečně i v nížinách. Potom by si už nikdo nemohl na nic stěžovat, snad.

32
# 15.06.2020, 22:54

aura334
Březen a duben byly v mírném nadprůměru. Jen květen byl chladnější. Červen 2015 byl také docela chladnej, dokonce si pamatuju, že bylo na konci v nížinách týden jen lehce nad 15°C až lidi nadávali co je to za léto. To jen pro upřesnění.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.