Diskuse o počasí V Česku se vyskytl první letní den, večer dorazí fronta
igor127
Nevím, proč hned používáte útočný tón, říkám si, jestli to není zaujatost. Pokud vím, ještě před pár dny tam měl GFS až 27°C, tedy v reálu až 30. Předpokládám, že se to v dalších výstupech vrátí. Říkal jsem, že v únoru 15, v březnu 20, v dubnu už budou padat letní dny, v květnu 30, červen 35 a léto 40. Až doposud vše vyšlo nebo se to té hranici velmi blížilo.
F4
Na konci dubna letní den nic nereálného, loni byl také a ty teploty, to jsou prostě fakta, která se dějí několik let, takže to není ani Váš odhad a v létě +40 pár let nebylo ... A nikdo tu neutočí, jen mám občas pocit, že létáte někde na Marsu a chováte a píšete, jak umíněné dítě.
U nás se dnes vyskytl první letní den tohoto roku, maximální teplota vystoupala na 25,1 krátce po 16:00 odpolední, navíc bylo také odpoledne dusno což znamenalo příchod bouřek ale jak to tak teď vypadá tak si myslím, že asi v noci nic moc nebude, maximálně slabý déšť, rád bych se mýlil.
igor127
Tady to bylo dneska od letního dne daleko. Maximum jsme měli 22,3°C. Když se kouknou na statistiku výskytu prvího letního dne roku, je to tak 50/50 jestli v dubnu nebo květnu. Takže naprosto souhlasím, dnešní letní den není ničím výjimečný a jde o naprosto normální datum jeho prvního výskytu, navíc byl opravdu jen na několika málo stanicích. U nás už to v dubnu rozhodně nestihneme a na začátku května to taky moc nevypadá, takže letos bude spíše později.
My měli maximum 21,9 °C.
F4
Jako když se podívám na stanici kousek od nás, kde jsou data od roku 2004, tak v dubnu byl za těch 16 let letní den zaznamenán 10x z toho 2x dokonce tropický - sice je to statisticky krátká doba, ale víc jak polovina dubnů ten letní den dala - takže se mi to nezdá tak neobvyklé. A na víc, nevím, kde jste přišel na to, že letní dny mají začínat až v červnu (ty pravidelné v řadě za sebou ano, ale sem tam 1 či 2 dny můžou být klidně i na konci dubna)
Ondra83 igor127
No, já se s vámi všemi nehádám, že v dubnu nepřijde letní den. Ale docela trefně Ondra83 vystihl ten květen - léto od května až pomalu do října. To mi tedy normální ani obvyklé nepřijde. Máme nějaká referenční období, ne že za posledních 5-10 let tomu tak je, tak je to normál.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.