Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Již od rána místy přeháňky nebo i bouřky

Diskuse o počasí Znečištěný vzduch významně zvyšuje počty obětí koronaviru, ukazují první studie

# 09.04.2020, 16:45

Poslední studie se zaměřila na situaci v USA a publikovali ji zatím jako nerecenzovanou vědci z Harvardu. Rozsáhlá analýza zkoumá téměř 98 procent území USA a zaměřuje se na souvislost mezi kvalitou ovzduší v daných oblastech a smrtností na koronavirus.... Více >>

# 09.04.2020, 21:46

Yurri
To dobrý článek není, mluvit o dopravě jen ve vztahu k prachovým částicím je nesmysl - doprava produkuje také nebezpečné oxidy dusíku (v článku absolutně nejsou zmíněny) a tam už jaksi elektroauta mají svůj smysl. Dávat do souvislosti zákaz vjezdu vozidel se spalovacím motorem výhradně s prachem už je vyloženě manipulace (nikdo přeci nezakazuje vjezd aut do měst, protože práší při jízdě).

Zajímavější mi přijde tento rozhovor, kde je vidět, že tomu ty lidé rozumí: https://chmibrno.org/blog/2020/03/16/rozhovor-vide...

Emise z dopravy jsou komplexní směsi škodlivin obsahující stovky chemických látek v různých koncentracích. Je nutné si uvědomit, že spalování paliva v motorech automobilů je v podstatě hoření, což je z chemického hlediska reakce látky, v našem případě paliva, s kyslíkem.

496
# 09.04.2020, 21:52

Pěkný článek i zde (a trošku jiný úhel pohledu ...) - https://chmibrno.org/blog/2020/04/07/souvisi-umrtn...

ale plně se podepisuji pod záverečnou větou z článku In-počasí - "Především významné zlepšení kvality vzduchu, který dýcháme, by se mělo stát dlouhodobým řešením současných problémů."

PS. přehled o koronaviru z celého světa (nové případy, úmrtnost, vyjádření v % atd.) jde zde - https://clustrmaps.com/coronavirus/

# 09.04.2020, 21:59

andy206
Ano, pěkný. Ten odkazuje na studii https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/..., která je spíše takovým zamyšlení. Nepředkládá žádnou vlastní statistickou analýzu a data. Ta nová studie, kterou uvádíme v článku, již pracuje přímo s daty z USA a hodnotí je. Má také podrobně popsanou metodiku, jak k závěrům došli. Tudíž je mnohem relevantnější a je to zřejmě první takto obsáhlá studie (další přibudou). Samozřejmě je ještě nutné počkat na její recenzování odbornou veřejností (to může trvat několik měsíců).

K tomu znečištění v Číně, na tom chmibrno.org se píše: Studie se vůbec nezabývá potenciálně vysokým znečištěním v jiných oblastech než je Evropa. Přitom smrtnost z jiných oblastí známe. V Číně takto vysoká nebyla. - tady je nutné říci, že číslům o počtu obětí z Číny nejde moc věřit, tudíž tam nic moc nezjistíme.

496
# 09.04.2020, 22:12

In-počasí:

Z článku pod mým odkazem se mi líbí vlastní komentář a úhel pohledu od autora pana Brzeziny z CHMI Brno. Zde porovnává údaje z celého světa a tyto informace dávají na danou situaci jiný pohled. Ale zatím jsme "na začátku" a počkáme si, jaké další, přesnější a rozsáhlejší studie budou vydány později.

PS. a ano, jaká jsou reálná čísla z Číny, toť velký otazník ...

# 09.04.2020, 22:14

andy206
To je právě problém - ono moc nejde porovnávat data z celého světa - každý má jinou metodiku, některé státy záměrně data tají (Turkmenistán úplně koronavirus zakázal: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/turkmenistan-k... :D a data z Číny nesedí: https://www.lidovky.cz/svet/cina-falsuje-pocty-nak... Nejlepší je vzít jeden stát a data z něho, která jsou naměřena co nejvíce podobným způsobem.

Z toho důvodu jsme zde zatím ani nepublikovali nějakou studii hodnotící vliv počasí na šíření koronaviru - zatím ty studie dost často pracují s tím, že v Africe je teplo a koronavirus tam moc není. Jenže v těchto státech to ani nikdo nesleduje. Kvalitní studie zatím pro hodnocení role počasí neexistuje.

496
# 09.04.2020, 22:23

In-počasí:

Souhlas. Ale datům z Evropy věřit (snad) můžeme. A různé státy mají různou úmrtnost v % a když toto porovnovnáme s údaji znečištění PM 2,5, k závěrům jako studie z USA (zatím?) nedocházíme. Jak ale říkám, vstupuje zde řada dalších faktorů - opatření (slabší-silná), čas. linie, zdravotnictví ...

# 09.04.2020, 22:27

andy206
V Evropě je to hlavně podle těch opatření a každý stát je zavedl v jiný čas a jiném rozsahu. Velmi zajímavá je rozdílnost mezi západem a východem Německa: https://experience.arcgis.com/experience/478220a4c... - v bývalém NDR je nakažených na počet obyvatel mnohem méně. Jaký je k tomu důvod nikdo neví - opatření mají v podstatě stejné v celé zemi. Snad jedině, že by lidé v bývalé komunistické zemi měli jiný životní styl - méně se setkávali / cestovali?

77
# 09.04.2020, 23:21

In-počasí
Víc, než k znečištění, bych se přikláněl k proockovanosti na tuberu, to je případ i toho Německa.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.