Diskuse o počasí Indové spatřili Himaláje poprvé po desítkách let, vyčistil se tu vzduch
In-počasí
Snížení znečištění atmosféry lze pozorovat i ve střední Evropě. V posledních týdnech vyjma několika dnů, kdy se k nám dostal prach z Asijských pouští jde o výraznou změnu. Sytě modrá obloha relativně nízko nad obzorem bez kondenzačních stop nad naším územím je už vzácnost.
V Indii se ty Evropske emisni limity moc nedodrzujou, naprodbne napriklad predpisy pro elektroinstalaci. Zato ekonomika tam v oslednich letech stoupala. Takove obvzdusi v Dilli, no to je na zvraceni. Obri znecisteni prachem se projevi i na viditelnosti. Nejde jen o prach z dopravy a prumyslu, ale i o prach s pousti, pyly, a pod. Dokonce i se minuly rok napr. v Polsku obevuly prachve boure kuli vetru a velkemu suchu.
V CR je obvzdusi jeste relativne s malym mnozstvim prachu. Vetsinou se ale na snizeni viditelnosti podili vodni para a voda Mlha, kourmo, zakal - to jsou vse miniaturni kapicky vody v kapalnem skupenstvi. V Indii je na vetsine uzemi v dobe monsunu velke mnozstvi pary ve vzduchu, viditelnost je v Indii velmi nizka obvykle, same kourmo, zakal. Sever Indie vyse v horach je ale jiny, navic uz v docela vysoke nadnmorske vysce.
V CR a stredni Evrope byva nejvetsi viditelnost nad inverzni vrstvou na horach, kdy je v zime nad inverzni vrstvou relativne teplo a suchy vzduch. Nebo muze byt i vzduch studeny a suchy bez inverze. Z Plzne-Brna-Prahy nejdou Alpy videt, protoze zeme je NE placata, a navic jsou v ceste jine hory a kopce. Ale z Klinovce, Sumavy a asi i Snezky by Alpy meli byt videt. Mont Blanc je za dobrych podminek z ruznych mist ve Svycarsku nad 1000 m vysoko videt i 200 km daleko, mezi vrcholky Alp by mohlo byt videt az 500 km daleko (ve vysce e schy vzduch. tak ted jak moc omezi dohlednost kulatost zeme). Ve Stratosfere je viditelnost i prez 10 000 km, nebo i vic, ale vzdledem z zakriveni neni mozne nic tak daleko pozorovat.
Zajimave je, ze nejvyssi hodnota dohlednosti-viditelnosti je 75 km, vyssi hodnoty se do SYNOP totiz nedavaji.
TommyAst
Nevím z čeho jste tentokrát čerpal data, ale musím Vás opravit.
Mont Blanc ani teoreticky nemůže být vidět z žádného jiného Alpského vrcholu vzdáleného 500km.
Zkuste si spočítat.
Bránit tomu bude právě sklenutí Země. Čistě teoreticky by mohl vidět vrchol Mont Blanc (bod s nulovým úhlovým rozlišením) z vrcholu jiné ještě vyšší hory 5000 m.n.m pokud mezi nimi byl terén na hladině moře, respektive terén pod spojnicí vrcholů obou hor až na kladinu moře.
Co se týká teoretické viditelnosti z Klínovce můžeme rovněž vyloučit. Když spojnici mezi vrcholem Klínovce a hypotetickým vrcholem Alp podepřeme tečnou v nadmořské výšce 500m.n.m pak v místech kde leží nejbližší 3000m.n.m vysoké vrcholy (vzdálenost 330km) vychází minimální výška viditelnosti 4300 m.n.m. Pokud sáhneme po nejbližších vrcholech blížících se 4000m.n.m ve vzdálenosti 380 km pak se sklenutí Země projeví už daleko výrazněji. V těch místech by musely stát vrcholy minimálně 6500 m.n.m.
Sněžku jsme nepočítal, ale je jasné že na tom bude ještě o něco hůře.
Existuje pěkný a přehledný web, na kterém si můžete sami zjistit, co je odkud vidět. Zadáte si tam bod pozorování a ono vám to vyplivne, co všechno můžete vidět.
https://www.heywhatsthat.com/
Z kopce nad Vrahovicemi je vidět třeba vysílač na Pradědu, Velká Javořina na hranicích se Slovenskem a podle toho webu i Lysá hora, ale tu jsem asi nikdy neviděl.
Rofa
Napsal jsem , mezi vrcholky Alp by mohlo byt videt az 500 km tedy napsal jsem az 500 km, nikoliv prave 500 km, navic mohlo byt znamena mozna, asi, nikoliv ze je to pravdive.
Co se tyce Alp z Klinovce, tak rikal nam to tam pruvodce, i u ty Snezky jsem si moc nebyl jisty. Z Plzne mohou byt napr. videt Alpy jen z Radyne (opet pruvodce), ne z nizsich poloh.
Brno je asi chyba, tam mezi Alpami a nejakym kopcem v Brne-pobliz toho moc nebude, takze Alpy mohou byt videt.
Samozrejme ze je uvazovana idealni pruhlednost atmosfery, coz moc neni pravda.
Jinak bych si musel samozrejme stahnout nekde geodata a projet to skriptem.
spurdo
Ten web jsem neznal. Diky.
TommyAst
Ano taky se dá napsat, že mezi vrcholky Alp by mohlo být vidět až na vzdálenost 600 km a bude to stejný nesmysl.
Ani teoreticky nebude mezi těmi vrcholky vidět na vzdálenost 350 km. Osobně se mi nikde nepodařilo najít spojnici ani ve vzdálenostech nad 300km. Do 350km teoretické viditelnosti se někde podaří najít spojnice k nižším vrcholům ležící mimo hřebeny Alp.
Ani z Radyně Alpy být vidět nemohou. Znám lidi co jsou přesvědčeni, že z Klínovce Alpy viděli. Aby ne, když průvodce tvrdí, že je to možné :-)
spurdo
Velmi dobrý odkaz.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.