Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Na vrcholu Praha v Brdech vznikají radarové snímky, svými výhledy láká i turisty

# 24.03.2020, 11:20

Pro sestavení předpovědi potřebují mít meteorologové především dokonalý přehled o současném počasí. K tomu slouží meteorologické stanice, satelity, meteorologické balony a radary. A právě data z radarů jsou u veřejnosti nejoblíbenější. V dnešním článku se podíváme na místo, kde radarové snímky vznikají.... Více

273
# 25.03.2020, 00:51

V Brdech jsem taky byl kdysi v lete na kole, uz je to ale cca 20 let zpet. Tenkrat byl u Padrtskych rybniku a vrcholu Praha-Tok vojensky prostor a nesmelo se tam. Hlavne v dobach cviceni. Obcas nekdo dostal i pokutu tenkrat 500 Kc. Ale projeti otevrene brany nikdo nekomentoval a z duvodu hezkeho pocasi tam bylo mraky cyklistu, hlavne u Padrtskych rybniku, kde je to samozrejme krasne. Ale jestli tam vyrostly nakonec parkoviste a hotely, tak uz to dost puvodni atmosferu ztratilo.

K vrcholu Praha jsem se take dostal, az k vezi. Tam ale nikde nikdo a vez byla tenkrat samozrejme nepristupna. Najit vyhled je obtiznejsi, dost casto je kolem les. Na Tok jsem se nedostal ani nejspis na misto, kde je vrchol.

Protoze to byl driv minimalne (jak je to ted nevim) vojensky prostor, je tam podstatne ridsi osidleni. Vesnice jsou jen par domku - dost male. Silnice tam jsou pomerne uzke a provoz tam tenkrat nebyl prakticky zadny. A samozrejme je tam (minimalne driv) mnohem mensi svetelne znecisteni.

Napodobne je to v Doupovskych horach. Tam je take ridke osidleni a jen male vesnice a uzke silnice, maly provoz. Zato hodne lesu, tak jako v Brdech, a zadne pole. Vojensky prostor to byl min. pred 20 lety, jak je to ted nevim.

Dalsi vrchol je Tremsin 827 m.n.m. to jiz bylo mimo vojensky prostor i tenkrat. Byla tam drevena rozhledna, ne moc vysoka, takze ji stromy prerostly. Treba ale uz rozhlednu navysili.

495
# 28.03.2020, 11:19

Dobrý den,

děkuji redakci za další pěkný článek :) Mám pár otázek. Jak přesná jsou získávaná data z oblastí v rádiusu 200-250 km od radaru? Pokud je jeden z radarů mimo provoz, může CHMU využívat a sdílet radarové snímky z okolních států? SHMU má k dispozici radar stejného typu? Pokud je v západní polovině ČR souvislé pásmo silnějších srážek, může být intenzita těchto srážek ve vzdálenějších místech "zkreslena"? Na tomto odkaze je radar pro Sev. Ameriku - https://www.wunderground.com/radar/us rozlišení srážek (déšť/mix/sníh) je dáno top kvalitou radarů a nebo je to jen "odhadovaný" typ srážek?

Děkuji za odpovědi a hezký den přeji.

# 28.03.2020, 14:08

andy206
Určitě se vzdáleností přesnost klesá, hlavně v horských oblastech. Ale třeba bouřku je možné zachytit i na větší vzdálenosti - záleží na mohutnosti. Pokud data chybí, jsou využívána ze sousedních zemí. Několik radarů je těsně u našich hranic.

Nevím, jak tam rozlišují sníh / déšť. Třeba na Ventusky to děláme tak, že si vypočteme z numerických modelů výšku hranice sněžení a srovnáme s nadmořskou výškou daných míst. Potom jsme schopni dost přesně určit, jestli jde o sněžení nebo déšť. Přímo z radaru to jde obtížně - ten nedokáže snímat dění těsně u země a pokud vločky roztají třeba 200 m nad zemí, tak to těžko pozná.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.