Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Diskuse o počasí Ohňostroje znečistily ovzduší i zesílily mlhy, které způsobily tragické dopravní nehody

# 01.01.2020, 15:18

Oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spjaté s ohňostroji. Ty ovšem mají řadu negativních dopadů na ovzduší, jak se mohli lidé ostatně přesvědčit uplynulou noc. Stejně jako každý rok kolem půlnoci došlo ke zvýšení koncentrace prachových částic v ovzduší. Letos byl nárůst i díky teplotní inverzi velmi výrazný.... Více

# 01.01.2020, 16:37

In-počasí
V Brně situace byla celkem zlá také a navíc se k tomu přidaly podnulové teploty a kalamita byla na spadnutí. Naštěstí se díky pohotovosti Policie předešlo nehodám.

386
# 01.01.2020, 17:37

Jo, zase muselo mít Kladno primát, smradu tu fakt bylo na půl roku dopředu..

69
# 01.01.2020, 19:55

Kéž by se nad tím konečně někdo zamyslel a nesmyslné petardy se jednou úplně zakázaly. Z mého pohledu totální rozmar, vyhozené peníze, otrávený vzduch a vystresovaná zvířata... smutný :(

F4
Avatar
109
# 02.01.2020, 07:19

Petr75
Mně to třeba až tak nevadí, patří to k tomu, ale nemám rád, když se to přehání nebo střílí na baráky a lidi hlavně ze strany ožralů. Ale souhlas s penězi i ovzduším. 1.1.2017 byla už tak mrznoucí mlha a po ohňostrojích nebylo vidět skoro na krok.

# 02.01.2020, 23:19

Petr75
Ohňostroje a hlavně petardy zrušit nebo jen na silvestra to nechat a ne to bouchat několik dní před a po.

# 03.01.2020, 16:40

Pěkný článek se spoustou grafů vydala i pobočka ČHMÚ v Brně: https://chmibrno.org/blog/2020/01/02/kvalita-ovzdu... Ve všech městech došlo k významnému zhoršení ovzduší. Pěkně je shrnuta i problematika velkých ohňostrojů, které ve výsledku tolik ovzduší nezatěžují:

Na příkladu hlavního města Prahy lze vidět výrazný rozdíl mezi vlivem odpalování domácí pyrotechniky jednotlivci a odpálením jednoho velkého profesionálního ohňostroje. V prvním případě je vliv velmi výrazný a plošný, v druhém případě je vliv výrazně menší a to zejména v plošném hledisku. Profesionální ohňostroj, stejně jako odpalování jednotlivci, zhoršuje kvalitu ovzduší a vede k nárůstu koncentrací prachových částic a rovněž některých dalších znečišťujících látek, jako například některých kovů, které se používají v pyrotechnických předmětech. Vzhledem k faktu, že je však odpalován ve výrazně vyšší výšce a že je celkové množství odpalovaných výbušnin menší a koncentrované do jednoho bodu, je jeho vliv výrazně menší, než je vliv odpalování pyrotechnických předmětů jednotlivci.

273
# 04.01.2020, 01:54

Ono ty ohnostroje svym spalovanim jemneho prachu a take explozi, ktera vsechno rozmena do okoli, i s chemikaliema na barevny efekt, kovovym praskem, skutecne pomerne znacne znecistuji obvzdusi jemnym prachem. Zadne filtry, je to udelano tak, aby se vse rozmetalo do okoli. Navic prach je co nejjemnejsi, aby dobre a rychle horel. Kratkodoby vrust poletaveho prachu ve mestech je samozrejme enormni, hlavne v udoli,kdyz je inverze a moc vitr nefouka.

Co prinasi ty ruzne barvy plamene ? Jsou to ruzne kovy, ktere hori ruznymi barvami. Dost casto se jedna o tezke kovy, ktere hori specifickymi barvami (med modre, stroncium cervene, sodik oranzove a dalsi, praskovy hlinik pro jasne svetlo). Sodik je pomerne vsudy pritomny, a neskodny. Ale ostatni tezke kovy jsou pomerne znacne znecisteni. Vsude jsou na to regule a filtry ale tady se to jen tak co nejvic rozptyluje do obvzdusi. Holt byznis je byznis a nekteri maji inteligenci prilsi nizkou, ze se takto bavi.

Dalsi a to velmi zavazna vec, je hluk, ktery velmi skodi zviratum, zpusobuje extremni zmatek a stress. A spousta zvirat kvuli ohnostrojum uhyne. Psi a ptaci jsou v soku dlouho po tom. Nekteri opravdu evidentne nemysli. Dalsi veci jsou zbytky rachejtli vsude mozne po ulici, kdo to bude uklizet ze, a kolik lidi to take zrani. Zvlaste kdyz za ucelem vydelku se nepovolene komukoliv prodava nelegalne i nejvyssi ctvrta trida.

Jak soukrome tak velke mestem poradane ohnostroje stoji nemale penize. Ty velke jdou do milionu. Za takove naklady by se mohlo udelat spoustu jinych uzitecnych veci pro lidi ve meste. Pozarni riziko je s tim samozrejme take spojene. Zapaluji jak rachejtle, tak ty horici lampiony, co jsou pohaneny horkym vzduchem z plamenu a nekontrolovane leti kdovi kam. Presto i v Australii se konaji velke a drahe ohnostroje, jako kdyby tam toho horelo malo. Kdyby radsi dali penize hasicum.

Vubec by nebylo od veci si najit jinou bezpecnejsi a neskodnou zabavu, ohnostroje zakazat. Ale byznis je byznis. Nastesti jsou zakazany vetsinou po cely rok mimo Silvestra, aspon neco. Za poruseni hrozi jen pokuta.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.