Diskuse o počasí Severní Bahamy pustoší hurikán Dorian, vítr dosahuje téměř 300 km/h
Zrovna nedavno jsem resil s kamosem, ze je letosni hurikanova sezona nejaka uboha...Za 3 mesice jejiho trvani a jen 1 hurikan 1.kategorie. Asi jsem to zakrik, protoze Dorian je se svymi 295km/h peknej masakr a zaradi se mezi nejsilnejsi boure na planete v historii pozorovani! Silnejsi byly snad jen hurikany Patricia (Pacific, 2015, 345km/h) a Allen (Atlantic, 1980, 305km/h), ani jeden z nich ale nezasahl pevninu plnou silou, Dorian ano...
Chudaci ti lidi na Bahamach...
Pro Tomamir: Ano, jak jste říkal, jediný hur. Barry, a to měl sílu hurikánu jen 6 hodin. Až doteď mi to trošku připomínalo sezonu 2013, sice bude letos asi míň bouří než v předchozích 3 silně nadprůměrných sezonách, ale myslím si, že se do konce října zformují ještě tak alespoň 2 majoritní hurikány... Jak jsem psal (a i ostatní), myslím že dlouho nebude katatrofičtější cyklóna, a až se sečtou škody a oběti tak si myslím, že se nám všem protočí panenky...
Johnny11
No ty nárazy větru kolem 300km/h jsou opravdu masakr, ale já si nedovedu ani představit ty extrémní srážky. 80mm/h je docela dost, to je přívalový déšť který u nás trvá obvykle pár minut, někdy i pár desítek minut, ale tam je to několik hodin v kuse... A modely počítají na Bahamách srážky třeba 600mm za den, někde nad oceánem i přes 1100mm za den.
F4
GFS počítá s tím počítá a zároveň by se pak měla i začít prohlubovat níže nad Severním mořem. Je to sice daleko, ale mohly by to ty pozůstatky hurikánu dát tady trochu do pohybu a kdyby se možná TN posunula blíž k nám, mohly by být pak i nějaké větší srážky. Ale zas při našem štěstí by se utvořila i TV nad jižní Evropou a nás by to opět akorát pěkně profouklo...
Nárazy větru prý až přes 300 km/h a srážkové úhrny přes 600 mm na pevnině a 1000 mm nad mořem. To jsou neuvěřitelná čísla. Náš srážkový roční normál jim tam spadne za den.
Tak Atlantic už to rozjíždí. Začínají se nám tvořit zárodky pro vznik hurikánů
https://www.nhc.noaa.gov/
Po hurikánu zůstala na ostrovech naprostá zkáza: https://www.facebook.com/severeweatherEU/photos/pc... - vše je zničené a ostrovy pokrývají jen samé trosky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.