Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Diskuse o počasí Předpověd vlny veder na konec června 2019

36
# 19.06.2019, 09:22

Ondra83
Zase na druhou stranu...na to, ze je nad stredni Evropou cerven zatim vyrazne nadprumerny, neni to sucho zas az tak hrozne. Podle Intersucha je vyrazne sucho na 15-20% uzemi, na zbytku uzemi tak sucho teprve zacina.
Zitra navic dorazi studena fronta, ktera zaleje velkou cast CR, samozrejme pujde ale jen o jednotky mm a uhrny se budou znacne lisit, prehanky ale hrozi i v PA a o vikendu, takze bych to tak cerne nevidel...
Za me osobne je leto zatim velmi povedene, protoze vedra strida ochlazeni, dest, bourky. Kdyz teda pominu fakt, ze bourky jsou letos na S Cech zatim jedna velka katastrofa a vsechno se tu rozpada, kor kdyz minuly tyden byly takove podminky, ze jsem to roky nevidel...Ale az na velke zklamani z bourek jsem s letem zatim velmi spokojen...:slunce::cool:
Samozrejme uvidime, co ten pristi tyden, kde modely zatim kresli zrod tlakove vyse, coz by mohlo znamenat nastup velkych veder a sucha, uvidime ale, jak to nakonec dopadne, hlavne jak dlouheho trvani to bude mit - na to je dnes jeste brzy...

Odchylka teplot od normalu od zacatku cervna
Sucho v CR
80
# 19.06.2019, 09:22

logitech

Na pocity moc nedávejte, protože vám radí špatně :D Je červen, ne červenec a aby byly každý druhý den tropy není vůbec normální. Červen je zatím až 5 stupňů nad dlouhodobým průměrem, v Polsku je to dokonce i o 6-7 stupňů. Vzhledem k výhledu na příští týden to tak zřejmě zůstane zachováno a čekám, že to bude jeden z nejteplejších červnů v historii.

http://models.weatherbell.com/climate/ncep_cfsr_eu...

80
# 19.06.2019, 09:30

Tomamir

No v nějakých 500-600 mnm v podhůří chápu, že vám to přijde jako povedené léto :D Mě to teda dost děsí, červen má tropické dny normálně jen v extrému, ne pravidelně - opravdu nepamatuji rok, kdy by bylo takhle. A s tím výhledem na příští týden to vypadá, že cca polovina dní tento měsíc skončí v tropech. V červnu!! Docela by mě zajímaly rekordy, ale to se asi pak bude ještě probírat. Každopádně jestli má být červen vodítkem, jak bude vypadat léto, tak to potěš koště - tady se prostě při 35 nedá fungovat, ani přes den, ani v noci.

36
# 19.06.2019, 09:38

Ondra83
Tak jasny, ze je to subjektivni nazor jake to leto zatim je...kazdy ma rad neco jineho + kazdy bydli jinde...:D U nas jeste dnes a zitra cekam 26-28°C, zitra odpoledne/vecer studena fronta - par mm vody, od PA do NE "jen" 20°C, takze me osobne to takhle nahoru-dolu vyhovuje...:cool:
Pristi tyden sice zatim vypada hrozive, ale je teprve ST, takze pristi tyden zatim jeste neresim...nechavam modely uzrat...:cool:

384
# 19.06.2019, 09:43

No, holt červen vyrovnává ten studenější květen, takže u mne je to v normě, navíc mám ve všech plodinách na zahradě nadprůměrnou úrodu a nebo ji očekávám, u mne, povedené jaro i léto... zatím... záleží na tom, co červen, jestli budou čtyřicítky, tak to bude už na pováženou, koukal jsem teď na video z Grónska, jak tam jezdí saněma na vodě a někde už musejí používat i kajaky a to dokonce ve "vnitrozemí", takže to je u mne alarmující, plus ty neustálé třicítky na sibiři, to může zadělat na problémy na podzim i v zimě..

80
# 19.06.2019, 09:55

palma
Kolik nadprůměrných a podprůměrných měsíců za třeba poslední 2 roky bylo? 20 nadprůměrných a 4 podprůměrné? Myslím, že to bude něco takového... takže na "vyrovnání" statistik bychom potřebovali asi tak 1,5 roku podprůměrných teplot nonstop :D Ale jak píšete - jde nejenom o teploty u nás, ale i jinde... dějí se věci, co můžou ve velmi dohledné době vést k zásadním změnám klimatu u nás.

Tomamir
Ono je to spíš o těch podmínkách na různých místech - zatím jsem opravdu nepotkal člověka, který by si užíval 30+ ve městě a velmi teplé noci, ve kterých se nedá spát :cool:

F4
Avatar
109
# 19.06.2019, 14:29

palma
Jak vyrovnává, naopak květen vyrovnal tak z jedné setiny množství nadprůměrných měsíců. Každopádně teď jsou obvyklé teploty do 25°C, 30 a víc je už extrém, byť se vám to může zdát "normální", ale pokud vím, astronomické léto ještě nezačalo a už jsou vedra na padnutí. Na nejdelší den stále ještě čekáme a teplotní setrvačnost způsobí nárůst průměrné teploty až do konce července.

76
# 19.06.2019, 14:53

V rekordně horkém roce 2015 jsme těsně měli v červnu 1 tropický den, noci byly dost pod 20st, letos v červnu už 9 tropických dnů, z toho 1 supertropicky, 2noci byly tropické, nechci ani pomyslet, jak to bude pokračovat dál.

# 19.06.2019, 15:05

Tak vlna veder hlavně pro Čechy už se zdá být jistá. Otázka je jak intenzivní a dlouhá bude? Jsou modely, které 28.6 očekávají v Polabí 38 C. Jiné jsou mírnější a očekávaji 33,34 C. Jak dopadne Ostravsko, pravděpodobně pro nás bude předpověd něco jako loni na konci července. 30-34 na sv okolo 29 C. Poté se to buď srovná a hned skončí , anebo to potrvá i v 1. červencových dnech. Tam to ovšem vypadá na nějaký zlom.

271
# 19.06.2019, 16:05

charlie
Je to přesně jak říkám už roky, červen se přiřadí k tropickým létům, klidně bude půlka měsíce v nížinách tropická, maxima v červenci a srpnu budou běžně mezi 30 a 35, občas i 38, už v květnu se budou objevovat 30ky, je to jenom začátek, lokální bouřky nemají šanci to jakkoliv kompenzovat, letošní květen tu hrůzu z jara trochu korigoval, ale i tak ztráty kam se podíváš, když nic, tak přijde hmyz, kterej úrodu sežere nebo hraboši, kteří jak teď bylo v TV na Břeclavsku zničili 90% úrody, zbytek dodělají prudké bouřky s kroupami a větrem.

Směřuje to vše ke klimatické katastrofě nebývalého rozsahu, proto má moje sympatie hnutí Extinction Rebellion - viz článe zde:https://www.seznamzpravy.cz/clanek/je-pravdepodobn...

# 19.06.2019, 16:33

Letošní červen bude velmi pravděpodobně nejteplejší v historii přesného měření teplot v ČR (cca od 70. let), ale podle některých je to vlastně v pohodě. :D Tady v Praze jsme dnes dali 9. tropický den a ještě jich pár bude. Možná bude i pár supetropických dnů příští týden jestli vyjde ECMWF. A to prosím je průměr pro Prahu - Libuš 11 tropických dní za rok. Letos to dáme s klidem za červen. No poslední roky si to oteplování vyžírá Evropa suverénně nejvíc. Např. v Severní Americe mají pro změnu hodně vlhké poslední 2 roky a teplotně v normálu. Tak snad se to brzo otočí.

76
# 19.06.2019, 17:47

Yurri
Ano je to alarmující, je to bezprecedentní, přesto z tající Arktidy mají přímo ďábelskou radost a chvěji se jako osiky min.6 států, nerostné bohatství Arktidy je na dosah.

8
# 19.06.2019, 19:48

Tak už nám ukazuje Klara 40°C v Praze. :slunce::D
Ale asi to je jen Utopie. :cool:

screenshot Klara
80
# 19.06.2019, 20:11

GEM má příští týden hned několik dní v Německu až 42 stupňů, to je fakt magořina v červnu, co se to letos děje.

273
# 19.06.2019, 23:12

Jak GFS tak Ecak nam ukazuji, ze vlna veder prijde. Otazkou je, jak moc bude intenzivni. Jsou predpovidany ve stredni Evrope teploty i +40 °C a znamenalo by to ohrozeni rekordu nekolika statu. GFS je ted nova verze. Pri extremech je na tom relativne dobre Ecak, ale predpoved extremu neni jednoducha, co se tyce spaget, isoterma +15 °C 0 °C a -15 °C v 850 hPa, tak spagety nejsou rozlezle temer vubec. Takze pravdepodobne extrem jako nikdy predtim prijde.

JohnBattler
Inverze pri pritekani velmi tepleho vzduchu - teply vzduch priteka zpocatku hlavne ve vetsich vyskach, zatimco dole se muze udrzovat chladnejsi vzduch (alespon podle Theta a ThetaE). Inverzni zvrstveni, kdy teplota s vyskou stoupa, je stabilni, protoze tezsi vzduch je dole. Nemusi ani jit o vzestup teploty s vyskou, staci kdyz poroste potencialni teplota Theta, nebo ekvipotencialni teplota ThetaE. Potencialni teplota je teplota, jaku by mel vzduch pri adiabatickem vystupu-sneseni k 1000 hPa hladine, muze se definovat jinak. ThetaE, to je slozitejsi metoda vypoctu, ale je to dulezita velicina.

Stabilni inverzni zvrstveni se tvori v noci, nebo kdyz teply vzduch priteka nad vrstvu studeneho vzduchu. Stabilni zvrstveni se musi necim rozrusitm aby se vzduch promichal. V lete ma Slunce docela vykon, nad horkym povrchem se ohriva vzduch, a ten pak stupa do vysky, vytvari se konvekce, muze i vznikat kupovita oblacnost. V zime jsou teplotni rozdily vetsi a Slunce dolni povrch moc neprohreje, naopak se spodni vrstva muze radiacne ochlazovat, inverze zustava. V lete moc casto inverze neni. Pokud ale od jihu prichazi extreme teply vzduch, zvlaste kdyz par dni pred tim byla zima (ne ted), ani v lete nemusi byt ohrev povrchu Sluncem dostacujici, aby konvekce promichala inverzni vrstvu. Pak muze teplota, nebo jen potencialni teplota, s vyskou stoupat, dole se udrzi chladnejsi vzduch. Kupovita oblacnost nevznikne naopak se bude udrzovat v dolni vrstve opar. Amplituda teploty bude mensi, i kdyz bude jasno. Pro inverzni oblacnost ale v lete zatim jsem nevidel dostatecny teplotni rozdil. Inverze vznikla 29.05.2008, to bylo v 850 hPa az +20 °C vecer, jasno cely den, opar, na Libusi ani letni den nebyl. Ted v lete pri jasno a +20 °C v 850 hPa uz konvekce vzduch promicha, bude okolo +35 °C v Praze a mozna bourky. Pri +22 v 850 hPa nedavno uz se trochu stabilni nepromichana vrstva tvorila, ale minimalne, v Praze ani nebylo dosazeno +35 °C. Byl i opar, ne moc. Pokud by bylo +30 °C v 850 hPa nad Prahou, uz bude ve vysce prilis teplo, vzduch se nepromica (ohrev dole od povrchu uz nestaci), Theta potencialni teplota, nebo i normalni teplota bude s vyskou stoupat alespon v nekterych usecich. Nebude nad +45 °C maximum, jak by T850 napovidalo, ale jen treba +35 °C nebo i pod +30 °C, podle situace, nemusi ani byt v extremu tropicky den. Bude opar, mensi viditelnost, nejspis bude jasno, bez konvekce a kumulu.

# 20.06.2019, 06:45

Už o vedrech píše i Dáša, že budou od středy, tak to určitě musí být pravda :D

2
# 20.06.2019, 09:20

No jsem fakt zvědav, co z toho bude, já se stále nevzdávám naděje, že tady na severovýchodě to neschytáme zase tak moc, zatím to vypadá na čtvrtek a hlavně pátek, že půjdou teploty přes 30, v pátek asi výrazně.

63
# 20.06.2019, 09:32

No od středy to leze pěkně nahoru.. v pátek nad 35, to počasí mě chce asi zabít nebo co :(:(:D

80
# 20.06.2019, 09:41

Lucina
Vedro bude nevyhnutelně, ale otázkou je kolik a jak dlouho. Modely GFS a GEM se dost rozcházejí, GEM třeba vůbec nečeká vliv SV.

63
# 20.06.2019, 10:04

Ondra83
Já vím no, že zatím není nic jisté jak dlouho,ale i tak je to hnus. Ale milovníci léta si to snad konečně užijí, když mají toho tepla a slunce tak málo pořád

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.