igor127
Do 30 se to opravdu dá, jenže ono už do 30 nebude - od pondělí bude 33, ve středu zřejmě i více. Snad vyjde to ochlazení ve druhé polovině týdne. Jinak východní Morava zase výrazně chladnější, i o 5-8 stupňů dle aladina a to tam bude slunce, bez bouřky, zkrátka stejné podmínky. Přijde mi, že to tak nebývalo, ale poslední roky je to v létě jedno z nejchladnějších míst v ČR.
Diskuse o počasí Čekají nás letní až tropické teploty
Ondra83
No podle mě nad těch 30 a víc bude maximálně ve středu a maximálně v typických místech s "vhodně" umístěnou stanicí - jako je například Řež, nebo Dobřichovice, jinde se to myslím tak nerozpálí i když aladin kreslí nevím co (loni taky kreslil skoro 38 a v ten den se to sotva vyškrábalo k 35). Navíc ke konci týdne se má ochladit a pak tam žádný model nenaznačuje již delší dobu hodně zesilující proudění teplého vzduchu na peklo (ufff). Úplný východ Moravy a Slezsko je hodně často chladnější, je deštivější - to je prostě jiná liga, ale co už, přejme jim to, ne? aspoň bude místo, kam vyrazit se osvěžit a nemusí se u toho člověk drápat do hor.
igor127
Podle dawe je ta oblast skoro nejteplejší místo na světě Včera bylo v Praze 27-29 dle místa, dneska bude jen otázka, kde všude bude 30 a o 33+ ze začátku příštího týdne nepochybuji. Jinak to zase nejsou "vhodně" umístěné stanice, ale prostě realita. Ano, někde jsou specifické podmínky a o pár kilometrů dál bude o několik stupňů chladněji, ale v daném místě to tak prostě je (např. rozpálené skály okolo nebo městský tepelný ostrov).
Samozřejmě, že pokud je to na 3-4 dny a pak se ochladí, je to snesitelné. Hlavně ať to není 3-4 týdny v kuse jako loni s tropickými nocemi 23-25, to je pak jen přežívání
igor127
" Takže jak tam není suchý vzduch, výhled teplot nad 30, reps. nad 35. tak se dá ještě fungovat."
Je to samozřejmě opačně::
https://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/pocitova-te...
Když jsem se kdysi optal kolegy z Mexika na počasí u nich když u nás dorazily teploty na +33 až +35°C. Odpověděl že +38 až +42. S úsměvem dodal. But super dry.
Ondra83
Když mi bylo 13 let, dostal jsem se shodou náhod do Surinamu, dodnes si to pamatuju, pálící slunce, 35 stupňů, najednou mrak průtrž, během deseti minut šla z ulice pára, mrak pryč, a nastálé opětovné 35 stupňů vedro mělo efekt, že jsme se cítily jak vařený vejce v páře, okamžitě do restaurace, kde jsem ihned pochopil, co je to klimatizace a za dalších 15 minut jsem měl rýmu...Opravdu, kombinace vlhka a tepla je to nejhorší, tělo se nemá jak chladit, pot se neodpařuje...
Ondra83
Je to tak, nejvíce teď trpí suchem a vedrem Z a SZ. Ani ta JM nebude mít nejvyšší teploty. To je vymoženost od r. 2015. Už by se to mohlo posunout někam jinam. Pravdou ale je, že Aladin vždycky teploty přestřelí a dalšími výstupy je snižuje. Teď se ale stal opak a pořád to zvyšuje.
F4
JM pravidelně vyšší teploty nemá (i když jsou dny, kdy se to krásně střídá), to je fakt, protože centru Prahy, Řeži a Dobřichovicím se konkurovat nedá, i když jsou roky a ne tak dávno, kdy měla jak roční maximum, tak nejvyšší počet tropických dnů - stačí mi k tomu rozsah 5 let. Ale nelze popřít fakt, že průměrná roční teplota (u které vycházím z přehledu krajů a stanic na CHMI), počet letních dní, počet tropických dnů je jeden z největších z celé republiky. Ale nechává mě to klidným, tebe trumfneme
palma
Pak už zbývá malý 1-2 panáčky něčeho dobrého v odpoledních a večerních hodinách.
igor127
Nejteplejšími oblastmi je okolí Prahy, Polabí a dle mě i JM. Rozhodně se nestávalo tak často, že SZ má nejvyšší teploty (vycházím z výstupu Aladina na krátký horizont, třeba to tak nebude). Logické to trochu je, když se otepluje ze Z a JZ směrů, ale v tom případě bych čekal, že nejtepleji bude někde u Plzně a na jihu Čech.
F4
Já taky psal jednou z nej, mrkni si ty průměry z CHMI (ono to že jsou někde maximální teploty ještě neznamená, že ta oblast je logicky i nejteplejší)... No, ale často je velmi teplo přece i v Plzni, dnes je toho důkazem, tropický den v Plzni. Jak říkám, Aladin často maluje horka, ale třeba loni maloval také +38 a pak to sotva vylezlo v Řeži na 35 a všude jinde 33-34. Uvidíme, každopádně zatím neočekávám nějaké extrémy. A v nížinách jsou prostě místa se specifickým mikrem, které to o ten stupínek dva vyšvihne, tak jako jsou typická mrazová místa. Já věřím, že kdyby na některý z míst JM byla meteostanice (např. podmínky jako Řež, Dobřichovice), že by to bylo "vyrovnané".
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.