Diskuse o počasí Původem arktický vzduch přinese výrazné ochlazení
Milan
V nižších polohách jsou denní maxima kolem 2 °C v lednu průměrná. Naopak celodenní mrazy jsou v nižších polohách spíše lehce podprůměrné - rozhodně není průměrem celý měsíc pod bodem mrazu. Očekávané počasí je teplotně průměrné a pro leden obvyklé. Subjektivně to ale samozřejmě každý vnímá jinak, tohle jsou dlouhodobé statistiky.
V Ostravě se zítra ráno očekává i -10 °C: https://www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/morav...
Nevím co si pořád stěžujete počasí už je nějakou dobu průměrné. Prosinec byl celkem průměrný za prosinec máme celkem 6 ledových dnů a za leden zatím 3 a dnešek bude pravděpodobně 4. Zatím tuto zimu nejnižší teplota byla -7,5°C ale to by mělo být dnes překonáno. Dnes by to mělo jít pod -10°C uvidíme zda se vyjasní. Škoda byla včerejška kdy skoro všechen sníh roztál ale v noci a dnes ráno zase něco napadlo tak je alespoň bílo. Letošní zima je zatím super a hlavně celkově padá spousta sněhu tam kde voda chybí takže na jaro nebude nikde hrozit sucho.
In-počasí
Za vydařenou zimu si já představuji nějaké stabilnější počasí. Nezajímají mě hory, ale zdejší oblast. A každý se zajímá o svou oblast. Samozřejmě průměrné teploty to možná jsou, ale upřímně ani podle zdejších předpovědí to na ně tady nevypadá.
A ať už konečně všichni nemlží a přiznají, že z hlediska délky sněhové pokrývky či výšky nebo dalších pro mě zimních charakteristik bude leden v českých nížinách výrazně podprůměrný.
Tedy aby nedošlo k situacím, že jeden den napadne trochu sněhu a další den to roztaje. To pro ně zimní počasí není.
Milan
Tady si na nedostatek stěžovat nemůžem. Ano, píšu za mou oblast.Města mají daleko míň sněhu. Jak to po novém roce napadlo tak to je, něco slezlo když je nad nulou, ale v dalších dnech má být snad zas pod nulou, tak to určitě ještě dlouho vydrží. A jelikož má být v noci pod nulou bohužel celkem dost, tak když už nic, aspoň to ochrání zahradu před holomrazy.Akorát je z toho ledovka, člověk jde k autu a je rád, že nemá otevřenou zlomeninu, hnus.Stěhoval jsem se z 250mnm teď 321mnm a je to znát. Pár desítek metrů rozdíl k tomu žádný panelák, beton, asfalt a zima jak v pr..li.
Já jsem spokojen. První sníh již koncem listopadu a noční teploty -8. Vánoce napůl nabílo. A nyní opět mráz i přes den. Mohlo by přituhnout. Těch -5 přes den a -15 v noci je pro mě ok. Aspoň si vyvětrám pořádně dům
Těch 20-30 cm mi ke štěstí stačí, ale tak ještě máme dva měsíce
Na horách by příští týden mohlo být už přes 2 metry
Petr12
Neřekl jsem, že reaguji na název tématu, ale obecně i na komentáře v televizní předpovědi. Poslední ledový den jsme měli 16.12.2018, jinak se to tetelí furt nad 0 a to i v noci, takže málo to opravdu je. Jak říkám, ochladí se z výrazného nadprůměru maximálně na průměr, i když je severní proudění.
Já se těším na konec zimy a její shrnutí, jak budou horalové a polohoralové, převážně z východní části země říkat jaká byla zima povedená a vydařená. Letos mi přijde, že jsou víc než kdy jindy větší rozdíly mezi východem a západem a teploty jsou často takové, že v nížině je třeba +2C a déšť a na vrchovině -2C a sníh a tudíž subjektivní vnímání je zcela odlišné, než kdyby to bylo -6C vs -2C či +2C vs +6C.
F4
Zde pár snímků z dneška. Pořízeno 4 až 6 km severně od Klášterce vzdušnou čarou. Podél hřebenu na okraji lesa se táhne "hřeben sněhu" v šíři 20 až 50 metrů s výškou sněhu od 1 metru po úseky kde je přes 3 metry. Taková běžkařská megadálnice. Na tu bídu se sněhem v Krušných jsou toto slušné podmínky.
Shark26
U nás bohužel toho odtálo docela dost včera ráno jsme ještě měli 18cm odpoledne jsme měli ještě 16cm ale k večeru začalo silně pršet a sníh dokonce přechodně mizel před očima a tání pokračovalo i v noci ale už bylo jen slabé a k ránu se teplota dostala konečně pod 0 a sníh zmrznul bylo samozřejmě pěkné náledíčko celkem roztálo 5cm sněhu takže teď máme jen 13cm ale od úterka by měla sněhová pokrývka zase narůstat takže se nám to zase vrátí o co jsme přišli posílám 2 fotky 1. je ze včera a 2. je aktuální rozdíl je opravdu markantní
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.