Na západ a jihozápad Evropy přinese studený vzduch výrazné ochlazení (například v Madridu očekávaná maxima ve čtvrtek 23 °C, v neděli jen 10 °C), a taky povede ke vzniku a prohloubení poměrně rozsáhlé oblasti nízkého tlaku vzduchu.... Více >>
frenki12 Deficit je na každém místě v ČR jiný. Je to také krásně vidět na mapce sucha. A opět to vypadá, že nejméně vody dostane SZ Čech a Polabí, za to nejvíce SV republiky. Tam, kde je sucho největší, zase naprší nejméně, je to prostý fakt.
Frantis95 Souhlasím, SV moravy si letos vyžírá snad všechny srážky. Tam, kdyby měsíc nepršelo, tak se nic nestane. Za to Čechy by potřebovaly aspoň 100 mm.
Já se obávám, že těch 400 mm je celkem i reálných vzhledem k teplotám moří, kde se TN prohloubí je takový dostatek vody a výparu, že pobřežním oblastem z Jadranu vůbec nezávidím. A Alpským oblastem nad 1500 také ne No a to jak ty srážky budou přecházet přs ČR, to je ještě stejně otázkou... snad naprší i tam, kde je to třeba...Jen lidé z nevděku budou nadávat i kdyby nenapršelo zrovna 100 mm
no při dnešním výhledu ohledně teplot jsem se i já trošku více zděsil uklidňuje mne, že avízované teploty 1.dekády 11/2018 -to je ještě daleko a bude se to ještě upřesňovat--nicméně nikdo nestojí o odpol. maxima např. 06.11. +20st. nechci extrém, těch teplých extrémů už letos bylo... snad se to ještě trochu vyvrbí.....
Jestli letní den v listopadu, pak na Vánoce 20 jasno, a BEZE...Proč se tu ten teplý suchý hnus pořád chce zuby nehty držet? Vážně se tryskové proudění dalo do pohybu?
frenki12 Ovšem není deficit, jako deficit. V místech s průměrnými dlouhodobými srážkami kolem 650 mm a letošními 50% dosaženými DS si pořád mohou pískat oproti oblastem kde za rok spadne 400mm s letošními 50% dosažených DS to dělá pouhopouhých 200mm!, tož tak... Proto se nediv obyvatelům těchto oblastí, že jsou z toho poněkud rozhození.