honzis
Přesně tak, 90% národa tenhle průběh října přivítá, to vám garantuju.
Olga95
Vánoce nebo Silvestra neřeším, ať je klidně +10 a deštivo, ať se to pěkně vsakuje. Za každý slunečný den jsem teď mnohem vděčnější než v květnu nebo v létě, každý rozumný to musí uznat.
Sázet můžete co chcete, ale v půdě zničené technikou a pesticidy vám toho moc neporoste, to je hlavní problém současnosti.
Diskuse o počasí Teplota vystoupila až na letních 25 °C
igor127
Tady se ale jedná o půdní sucho zasahující už velmi hluboko do profilu. Mlha je z tohoto pohledu úplně ničemu. Mimochodem žádné mlhy tu kvůli suchu zatím ani nejsou. Chápu, že z vašeho pohledu se nic hrozného neděje, protože Morava dostala letos vody relativně dost a toho slunce jste taky neměli tolik, ale tady u nás pršelo opravdu jen minimálně a slunce praží téměř denně. Takže já se na zataženo a plískanice vyloženě těším a nepřesvědčíte mě, že je to jinak.
Yurri
Vyschlá půda na troud a uschlá vegetace vám na národ z vysoka prdí. Tohle je přesně ten sobecký lidský pohled. Mně se to líbí, mně to vyhovuje, já se můžu až do prosince koupat v zahradním bazénu, já se můžu celoročně opalovat. Fajn, proto jsme to dopracovali tam kde to je.
kostohryz
Ano, po několika letech jsme měli víc srážek, než Čechy - ne zas o tolik, ale slunečního svitu jsme měli stejně, a co se týče tepla také - zase nemůžeme brát celou Moravu...Když to porovnám průřezme stanic CHMI ta průměrný sluneční svit i teploty jsou hodně vyrovnané, některé moravské stanice i převyšují čechy..ono totiž jižní Morava má trošku jiné klima, než střední/severní apod. a to je potřeba rozlišovat. Taková Strážnice měla v srpnu 297 hodin svitu, Plzeň třeba 269, Praha také...
igor127
Jasný, rozdíly jsou to je bez debat. Je třeba si ale hlavně uvědomit, že čím dřív začne pršet, tím víc vody se dostane do půdy a hlavně hlouběji. Jednorázový déšť to rozhodně nespasí, je potřeba dlouhodobé a pozvolné zásobení srážkami. Slunečno a suchý vítr tento stav naopak ještě zhoršuje. A k tomuto stavu je potřeba navíc přičíst i předcházející suché roky, takže té vody v půdě je už opravdu málo. Je to dobře vidět např. někdě na stavbě, kde dělají výkopové práce. Když se člověk do té díry podívá, tak ještě v hloubce 1.5-2 m je hlína úplně, nebo téměř suchá.
kostohryz
Naprosto souhlasím, ten přístup po mě potopa musí zmizet, národ už ale sakra to sucho sleduje, zejména my zahrádkáři a i zemědělci, rybáři, myslivci, majitelé lesů, hasiči, atd., teď i politici, ale všechno to má 20 let zpoždění, bylo přece jasné, že jak bude výkyv k povodním, tak pak přijde výkyv opačný. Mě už dávno zajímá spíše co s tím konkrétně dělat a sám to dělám, ale čekal jsem, že těch lidí bude víc, ostatní spíše jen kafrají, se rejpu v zemi či v kompostu v průměru obden.
Yurri
Dokud budou finančně zvýhodňováni ti, kteří se chovají nezodpovědně, tak se obávám, že se nic moc nezmění. Musí to být obráceně a taky je velmi důležité v tomto ohledu vychovávat mládež už od ranného dětství.
Mimochodem, před časem jste tu psal o superkompostu. O co se konkrétně jedná? Dost mě to zajímá.
Lucina
Ano i tu, protože i oni jednou budou dospělí a budou se chovat buď dobře, nebo špatně. Ale hlavně je třeba pracovat s předškoláky a školáky. Zodpovědný přístup ke krajině, půdě a životnímu prostředí musí mít v sobě už od mala automaticky zafixovaný jako samozřejmost. Jinak se nikam opravdu nepohneme.
kostohryz
Fermentací bez přístupu vzduchu pomocí efektivních mikroorganismů a směsi normálního kompostu s biouhlem vytvoříte kompost (v sudu nebo jámě pod fólií), kterej se deštěm moc nevyplavuje, živiny jsou vázány díky onomu mléčnému kvašení na pevno, nic nového pod sluncem, amazonští indiáni v tom byli přeborníci, pak to necháte spapat nejlépe kalifornskymi žížalami a z výsledku se budou radovat ještě vaše děti. Tento kompost máte za měsíc fertig, když je teda teplota 20 a více, semena plevelů nemohou přežít, potřebujete na začátku trochu více ingrediencí a pár peněz, ale za zkoušku to podle mě stojí.
Lucina
Tak tím, že bude člověk naštvaný, že je hezky a teplo taky ničemu nepomůže. Já si současné krásné počasí užívám, i když vím, že příroda by déšť potřebovala, jenže když budu mít díky tomuto počasí špatnou náladu pršet nezačne. Samozřejmě až přijdou srážky, budu rád a rozhodně nadávat nebudu. Mnohem víc pro přírodu udělám pokud se alespoň občas vydám do práce na kole a ne autem nebo si odpustím cestu letadlem.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.