Do Evropy se dnes začíná dostávat značné množství prachu z oblastí Sahary. Vysoké koncentrace prachu ve vyšších vrstvách atmosféry se již dnes projevují tvorbou vysoké oblačnosti, která se tvoří na prachových zrnech.... Více >>
Přijde mi to skoro neuvěřitelné, ale pokud jsem to správně spočítal, tak při dvou gramech za 6 hodin by při pondělním dešti mělo na naši republiku spadnout téměř 160000 tun saharského písku... 2 gramy na metr čtvereční= 2000kg na kilometr čtvereční krát naše rozloha 79000 km2 = 158000 tun
To množství zní skutečně neuvěřitelně , ale v reálu si toho vůbec málokdo všimne. Ale takových 160 000t to by byla jiná Jinak Saharský písek na ČR v polovině Dubna to je něco.
To jsem si taky říkal, že budou mít myčky žně. Včera jsem měl dokonce chuť na parkovišti u obchoďáku požádat o svolení s vyfocením saharského prachu na tmavém, vysoce leštěném, plechu jednoho čtyřkolého miláčka, kde se krásně vyjímal a to až tak ukázkově, že mě mrzí, že jsem to neudělal a auto odfičelo, jinou tak pěknou ukázku jsem už neviděl...