Velikonoce se slaví první neděli po prvním jarním úplňku, obecně tedy můžou připadnout na jakýkoliv den v intervalu od 22. března do 25. dubna. Jde tedy o svátky značně pohyblivé, navíc v části roku, pro kterou je charakteristický poměrně výrazný růst teplot na roční křivce průměrných teplot.... Více >>
Diskuse o počasí V historii už jsme zažili tropické i ledové Velikonoce
Na.Guru
Chápu, ale je to spíše věc názoru, tady je to myšleno ve významu, že žádný z těch dnů nebude ideální, ale z výběru se bude nejvíce tomu ideálu blížit pátek, článek o tom třeba tady: http://wrapuc...ejidealnejsi/ (s úvodem se tedy neztotožňuji, jde tam o to vysvětlení).
In-počasí
Rozhodně to věc názoru není, to je jako kdybych napsal přýbjech a řekl, že jsem to napsal tak, jak to vidím a bylo to tedy dobře.
Ten článek je z mluvnického hlediska dost nepřesný a autor si to v tom vysvětlení představuje jak Hurvínek válku. Nejideálnější nemůže být nejblíže ideálu, jelikož už ideální je ten ideál. Ideální je superlativ a co se týče stupňování, vyšší stupeň už není, takže nic jako nejideálnější neexistuje, buď je něco ideální, nebo není.
lukashrn
Ten příklad přýbjech je absolutně mimo. Slovo nejideálnější používá 400 000 stránek na internetu. Za zcela zcestné považuji kritizovat někoho, že to tak píše. To opravdu nemůžeme na diskusi o počasí diskutovat o těch Velikonocích?
To bych mohl řešit, že ve Vaší větě Ideální je superlativ a co se týče stupňování, má být před a čárka, protože to není poměr slučovací.
Petr12
Neříkám, že chyby nedělám, zrovna co se týče interpunkce, tam to u mě není bůhví co, nicméně této stránky češtiny se předchozí diskuze netýkala, jen tak mimochodem. Stránky, na které odkazujete, jsou převážně diskuzní fóra, kde se vyskytují i mnohem větší perly. Nicméně podíval jsem se na ÚJP a tam tedy opravdu je možnost stupňování, ačkoli jsem už několikrát slyšel, že nejideálnější/nejoptimálnější ne. Tím už snad můžeme tuto debatu ukončit.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.