Diskuse o počasí Očekávané teploty mohou překonat teplotní rekordy
V roce 2000 bylo v CR v pulce rijna az 25 nebo i 27
V roce 2001 bylo zacatkem rijna az 28, minima nad 15-17, avsak i v Praze okolo +22, 31.10.2001 bylo nad CR v 850 hPa az +19, pak prisel prudky zlom a zima v listopadu.
V roce 2009 bylo zacatkem rijna az okolo 27, minima nad 15-17, na Slovensku Kuchyn minimum 19.
Posledni tropicky den je 4.10.1929 Litvinovice u C. Budejovic +30,3, posledni letni den Ropice na Ostravsku 31.10.2001 +26.5.
Posledni tropicka noc ale byla 30.9.1991 Ostrava Mosnov +20.8, Holesov +20.1.
Na Infometu byl i clanek o poslednich letnich dnech. Problem je, ze pri teple vlne v rijnu-listopadu se udela inverze a vetsinou to profoukne na Ostravsku. Na zapade CR je pak i pod +10. V pulce rijna 2000 bylo v Nemecnu v 850 hPa +20 a z Prazske sondaze +19. Ale ve Praze ani nebyl letni den, v cervenci-srpnu by jsme v takto teplem vzduchu dosahovali maxim v CR az +35.
Ano, tentokrate opravdu pujde o babi leto a ne jak to na konci zari, ktere nesplnovalo definici babiho leta, ale bulvar to vykrikoval...ale buvar uz se tu resil ze... Tentokrate to opravdu bude babi leto...uz to splnuje i tu definice rozsahle TV ve stredni Evrope...Popravde uz jsem letos neveril, ze nejake bude, kdyz jsem videl, jak vetsina zari a zacatek rijna vypadaly...destive a podprumerne Diky GFS modelu uz jsem +- 5dni patricne namlsan, ted jen sledovat nove vystupy, jak dlouhe asi bude, protoze jiste je jen to, ze to babi leto opravdu prijde...uzivejte posledniho letosniho tepleho pocasi...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.