Diskuse o počasí Mrazy se vrátily, sněžení nás nečeká
u nás už cca hodinu sněží....... přemýšlím, kde asi udělali soudruzi chybu
In-počasí
jistě, to je ta teoretická strana věci. Vzhledem k tomu, že to bylo i podle radaru na velice malém kousku území ČR je správně napsáno, že je to sněžení ojedinělé. Praktická strana ovšem je, že tady 2,5 hodiny padal sníh. Slabě to nebylo. Jediné štěstí, že se tak dělo při 3 stupních nad nulou (ty taky dnes být neměli), takže se to naštěstí nedrželo. Popsal jsem stav, který jsem viděl, nevytvářel jsem tím "předpověď" pro Českou republiku. Příště si mám sklopit žaluzie a dělat, že to není pravda?
Předpokládal jsem, že dnešní ráno bude nejchladnější z celého toho východního mrazivého vpádu. Kupodivu je dnešní ranní teplota stejná, jako včerejší tzn. cca -4 stupně. Teď to vypadá, že dnešní den (tady) bude na nějakou dobu (možná i v této zimě vůbec) poslední ledový. Od zítřka asi začíná postupné oteplování.
Ještě jedna věc. Myslel jsem si, že bude v těchto dnech větší mráz než ty -4 stupně tzn. správný odhad, že nebude tolik mrznout měl Milan Lisec, který to tady několikrát zmiňoval.
No, mrazy se vrátily, na celý jeden den, tato zima už to má aspoň v nižších polohách spočítané... Ráno i v noci bylo pod mrakem, takže ráno bylo auto krásně nezamlžené, no ale nakonec jsem stejně škrabat musel, protože jsem si to ostříkal "eco" náplní, takže mi to okamžitě přimrzlo a viděl jsem co, viděl jsem h...o
Já nepsal, že je konec zimy, ale že ho vyhlížím. Každopádně se dostaneme už přinejmenším ze situace, kdy mrzlo téměř měsíc v kuse jako v lednu, ale půjde o teploty nad nulou, které případně chladnější vlna srazí dolů na pár dní. Únor a zejména druhá polovina už v Praze příliš mrazivá není a březen už vůbec ne. V Praze prakticky zima skončila, pokud nepřijde opravdu silná vlna z východu. A jednorázové vpády na max pár dní na tom nic nemění
Tomamir
Tak to já tedy naopak souhlasím s Ondrou 83. V předpovědích je vidět, že nás nějaké brzké ochlazení nečeká, slunce už má sílu, takže velmi rychle roztaje i ten sníh, co alespoň u nás je už spíš jako ledovec. No a pokud se pak ochladí bude to už jen na pár dní, takže ano taky si myslím, že zima už je u konce. U Vás v Jablonci to ještě může být trošku jinak, nejste nížina a navíc jste na severu, ale i tak si myslím, že pravá zima to má za sebou. A jen pro Ondrise, zima končí už za 18 dní, pokud nás tu tedy zajímá počasí a ne astronomie.
Mimochodem ještě 1 taková zajímavost, v noci v podstatě přesně kolem půlnoci nás přešla sice krátká, ale dost vydatná sněhová přeháňka a napadl 1cm sněhu, musím říct, že mě to dneska překvapilo.
I já si myslím, že oteplení, které má teď přijít, bude znamenat (vyjma nějakých vyšších poloh a hor) v podstatě konec zimy jako takové. Nějaké vpády studeného vzduchu a krátkodobá ochlazení (ve stylu 3 zmrzlých) samozřejmě budou, to je v našich podmínkách normální, ale trvalejší mráz nebo sněhová pokrývka, která vydrží déle, než 2 dny, už podle mně alespoň v nižších polohách nebude. Naší porci zimy vyčerpal leden a únor nás pomalu ale jistě nasměruje k jaru...
Ano vrchol zimy je za nami, o tom zadna, zadne velke privaly snehu jako v lednu co by vydrzeli treba 2 tydny nas asi uz necekaji, ale s jistotou rici 10.2. ze zima uz je za nama, vim ze jste to tak nemyslel ale tak nejak to z tech diskuzi tady citim...nikdo nezaruci ze nebude v unoru/breznu jeste mrznout ci snezit, po 6ti tydnech prijde 1 teply a uz vidite jaro, neblaznete... Copak jste si v techto diskusich jeste nevsimli ze na dyl jak na tyden nevime totalne nic...ano ceka nas teply a slunecny pristi tyden, ale to je tak vse, co je jisty...Taky uz chci jaro mili kolegove, ale je stezi pulka unora...budme realisti... A domenky ze kdyz uz nebude -15 nebo aspon tyden trvala snehova pokryvka, tak to uz neni zima, nevim no... Neznam z hlavy presnou definici jara, ale podle meho to je trvalejsi obdobi s teplotami 10-15stupnu, vse pod tim je jeste zima, kor v unoru/breznu a na to si jeste sakra pockame... A nejake meteorologicke jaro 1.3. me nechava klidnym...lonske zari (meteorologicky podzim) byl teplejsi nez cervenec a srpen dohromady jen tak btw...na nejaky datumy fakt jako nedam
Tomamir: Doporučuji projít historické teploty v Praze v únoru/březnu: http://www.in...anice=praha_k
Mrazu tam člověk najde naprosté minimum, to je holý fakt.
Ondris
Máte pravdu že občas je chladno a sníh v dubnu, ale to, že občas lehce mrzne nebo napadne 5cm sněhu, který další den roztaje přeci není zima. To je normální jarní ochlazení, pokud to myslíte tak, že ještě pár dní bude sněžit nebo pár stupňů pod 0, takto souhlasím. Ale to už pro mě není zima, ale typické brzké jaro.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.