Diskuse o počasí Jak poznat kvalitní a bezpečný led
no nevím jestli při průměrné denní teplotě -4 vznikne za 2 dny led o tloušce 10cm.Tady u nás, tomu tak není a považuju to za blbost , ale nehodlám se hádat.Kolem přehrady chodím x krát za den a takový nárůst ledu neznám ani při teplotách - 15.Jinak jako kluk pamatuju , že rybník na kterém jsme hráli hokej zamrzal takřka až na samé dno cca 150cm a při pnutí ledu to byla vždy rána jako z děla a trhlina po celé délce 1-2cm.
Jsem 48 let u rybářů-Led chodíme 4x do roka na pár míst řezat pro přísun kyslíku rybám.Velmi dobře se znám s hrázným Jablonecké přehrady a tak se jej zeptám na rychlost nárůstu ledu u nás.Ten vede záznam o všem co se děje na Mšenském potoce (přehrada)Podle mě je na 10cm potřeba min. 5-7 dní slušných mrazů a to hladina naší přehrady je s přicházejícím mrazem již bez přítoku a takřka klidná.Je to vcelku velká plocha ,ale ani na zmiňovaném rybníce o rozměrech cca 50x50m za dva dny led nenaroste na 10cm.Vzorec na výpočet opravdu neznám , ale tak rychle síla ledu nenarůstá.V nějaké staré plechové vaně na zahrádce zcela jistě ano,ale to je nepomer a nelze srovnávat.Jinak letos asi není v okolí řeka čí říčka, kde by voda nezamrzla a dokonce i Jizera se nechá bezpečně přejít.Zítra zavolám hráznému a dám info.
alka
Taky jsem se nad tím dost podivoval, jako 10 cm ledu za dva dny při průměrný teplotě -4°C je nesmysl. Takhle rychle to nejde, když začně slušně mrznout tak minimálně 5 ale spíš víc dní trvá než se utvoří slušnej led. Mluvím z vlastní zkušenosti, loni začlo mrznout krátce před koncem roku a na rybník jsem si troufnul až začátkem ledna a to je poměrně mělkej okolo 1,5 m.
tak jsem si 10 minutek popovídal s panem Chmelařem,hrázným na naší přehradě.Prý je vcelku jedno zda je průměrná teplota -5 nebo -8 Na naší přehradě zamrzá voda velmi rychle a led velmi rychle narůstá.Je to tím , že dno je tvořeno pískem a pod ním z velké části skála a velké balvany.Zde zmiňovaných 10cm tloušťky ledu dosáhneme u nás po 7-8 dnech mrazů,ale nesmí sněžit.Sněžení dobu nárustu ledu prodlužuje.Na dně naší přehrady se teplota vody i v těch nejsilněších zimách drží v rozmezí 6 - 8°C ( pro mě překvapení) V těch nejteplejších místech přezimuje většina ryb krom dravců.Těm chladnější voda nedělá problém.
Pak jsme se bavili všeobecně.Je to u každé vody jiné.Záleží na rozloze , hloubce a hlavně na dně.Bahnité dno zadržuje teplo a led se tvoří mnohem pomaleji.Vrstva opadaného listí prý hraje také velkou úlohu.Množství kyslíku má také podstatný vliv.Nezanedbatelný je prý i tlak vzduchu.Molekula vody na tlak reaguje jinak při hodnotě 1000hPa a jinak při hodnotě 1030hPa.No a jako poslední jsem dostal otázku : když nalijeme do kýblů studenou vodu a do druhého teplou.Jaká voda zamrzne dříve? Povídám no jistě ta studená.Ne , opak je pravdou.U teplé vody se rychleji nastartuje její zamrzání a právě ta zamrzne rychleji Pro mě nepochopitelné.Člověk se stále učí.hráznému věřím.Dělá své řemeslo cca 40 let.Prima den Vám všem
alka
To, že horká voda zmrzne rychleji, je pravda: Mpembův jev. V rybnících se ovšem tenhle paradox neprojeví, tam je teplota vody vždy poměrně nízká. V rybníce je tedy lepší, když už dříve mrzlo a teplota vody je na povrchu kolem bodu mrazu.
Výpočet uvedený v článku je jeden z mnoha. Záleží opravdu na spoustě faktorů. Jsou i jiné výpočty, které vrátí jiný výsledek a pracují s teplotou vody na povrchu, pod povrchem a teplotou vzduchu. Do článku jsem doplnil, že uvedený vzorec je zjednodušený.
Já odhaduju tak 1cm za 1den při -5st. klidný rybník,později samozřejmě pomaleji,u 10cm ledu tak o polovinu.Tady se bruslilo už o Vánocích,ale jaké bylo moje překvapení,když jsem se tam sám chtěl projít někdy před 14dny jak bylo slunečno,viditelné hluboké rýhy a rachot jako pr.-jsem se málem pos.,nechápu,asi vzduchové kapsy pod ledem,se tam pořád bruslí,ale nevím proč,chodím už radši do bazénu.
Ten rachot na rybníkách opravdu dělá vzduch, jak led "skáče" na polštáři, ale na sluníčku to může být jen "dilatace", jak led pracuje a roztahuje se a smršťuje teplem. Pokud je led dostatečně tlustý, tak se nic tak hrozného neděje, jako kluci jsme z toho měli srandu v Plzni na Boleváku (rybník řekněme vel. XXL, kdo nezná, v zimě na něm potkáte celou Plzeň) běžný jev, ten "hučí" prakticky nepřetržitě, stačí se zaposlouchat... Dlužno dodat, že jsme nikdy nebyli nějaký špekbuřti, takže led nás vždycky snadno a všude unesl...
Ale zajímalo by mě, čím to, že třeba Radbuza, která zamrzala dřív při silných mrazech zcela, nyní sice jakž takž zamrzla, i jsem na ní viděl vyšlapaný obrazec od nějakého šílence, co přes ní šel, ale že bych na ní měl chuť vlézt jako před 12-15 lety, kdy jsme z gymplu šli rovnou na řeku, to ani náhodou, u kachen u lávky je normálně nezamrzlý kus a jsou tam místa, kde led nemá snad ani 1cm.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.