Diskuse o počasí Nastane největší úplněk za posledních 68 let
Doufám že budou příznivé podmínky na pozorování,astronomie je můj koníček,tak to budu pozorovat.
Ondráš*
Myslím, že oficiální zdroje uvádějí vzdálenost středů těles. Planetárium přepočítává vše na aktuální polohu pororovatele, proto jsem psal, že data jsou vztaženy k ČR.
K odhadu vzdálenosti se používala trigonomtrie, zatmění a nyní se měří lasery (s přesností na mm).
V Brně se po poledni zatáhlo a ač se v noci asi zase vyjasní, to hlavní, tedy východ Měsíce, jsme spatřit nemohli. I vysoko nad obzorem byl včera Měsíc pěkný, ale to už nemá ten efekt. A dnes v noci už to bude podobné jako včera, protože jak psal Radekk, přízemí nastalo již kolem poledne (přesně ve 12:21).
Tak jsme se nakonec přece jen dočkali. V noci se, jak už jsem výše avizoval, vyjasnilo, ale Měsíc se vysoko nad obzorem jevil normální. Když jsem ovšem ráno mířil do školy, všiml jsem si před 7. hodinou krásného západu načervenalého, pocitově opravdu trochu většího Měsíce. Teplota se pohybovala okolo -6 °C, atmosféra tedy byla pěkně vyčištěná. Takže ač jsem o to hlavní nakonec přišel, ranní západ byl výbornou satisfakcí.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.