Diskuse o počasí Srážek je dostatek, sucho už hlásí jen východ Čech
U nás je výrazné sucho už docela dlouho. Jablka padají ze stromů, Tráva suchá , v lesích potoky takřka vyschly atd.
A v nejbližších dnech se to nezlepší ba naopak.Snad bude v zimě dost sněhu. I když podle dlouhodobých předpovědí bude zima v podobném stylu , jako minulý rok , tak uvidíme
Tak výsledek celé této tlakové níže co nás přecházela jsou na zahradě na JV okr. Třebíč krásné 3mm -měli jsme totiž štěstí :-) ,celkem za září 5mm, srpen měl 12mm, na nějaké další srážky už to do konce září nevypadá, na placce v Pardubicích by mě to nepřekvapilo,ale na Vysočině.
V západní oblasti ČR napršelo dost a sucho skončilo. Ale na východ od Prahy (Pardubicko, Vysočina) téměř bez deště a v minulých epizodách také nic - srážky východněji. Tam je sucho pořád extrémní.
http://www.intersucho.cz/cz/
Stranik
Nezacelí. Stávající struktura třeba lesních porostů nemůže tohle přežít,předloni rekordní ledovka tady zdevastovala lesy na celém Třebíčsku,loňské extrémní sucho přerostlo v kůrovcovou kalamitu,která letos graduje,kukuřice je suchá nastojato-zbyly jen kůly,ze Slovácka na to čuměli jak puk. Z loňska chybí tak 200mm, letos tak 150mm, to už se nedá dohnat,ten stres ze sucha má dlouhodobé následky.
Tak já myslím,že tady máme ukázku změn klimatu,o kterých se nám nezdálo ani v nejhorším snu,roční úhrny budou za chvíli asi poloviční,smrkáče nahradit listnáči,půdu zaremízkovat a na těžkou techniku kvůli retenční schopnosti můžete zapomenout,no už vidím jak to někdo pochopí a pak ještě zrealizuje:-)
Na Pardubicku je celkovej srážkovej deficit už přes 200 mm, není co řešit už dva měsíce není co sekat, stromy opadávají suchem, už téměř 3 měsíce výrazněji nepršelo, je to ještě o dost horší než loni, jsem zvědavej jak a kdy se to vůbec trochu srovná do normálu, a nějaký přeháňky co hlásej na neděli těžko něco vyřešej. Je k smíchu, že v Z Čechách někdo píše o bídě To jste ještě nebyl tady...
Třebíčsko si může s Pardubickem koukám podat ruku,kolik je Honzo u vás srážek za celý rok,tady snad dáme do konce roku aspoň těch 300mm. Ono záleží i dost na půdě,tady máme písčitější,snadno vysychající,třeba na Slovácku má mnohem lepší vododržnost,tam sucho vegetaci tolik neublíží. Deficit se nemá šanci dohnat, Megi nebo Meranti tady nečekám a to mrholení a trochu břečky v zimě to nevytrhne, prostě máme momentálně víceletou periodu sucha, až budou všude kolem povodně, tady bude konečně trochu zalito:-)
Yurri
Roční úhrn se tu v průměru pohybuje okolo 600 mm, letos nespadla ještě ani polovina, z toho co napršelo, tak ve většíně od ledna do května, tak se dá říct, že snad to bylo i chvíli v normálu, od července je to zase bída a pokračuje to dál a dál, v červenci to možná ještě k 50 mm bylo, ale za srpnen a září to nebude v součtu víc jak 20 mm a to sem ještě přehnal...když se přičtě deficit z loňska, kterej byl určite okolo 100 mm k tomu letošnímu, tak chybí určitě víc než 200 mm a to už se jen tak nedožene.
Biochemik
Já tajně doufám v 10 mm ,ale SZ proudění od pondělí tady znamená srážkový stín Vysočiny, takže nicmoc. Zajímavěji to vypadá čtvrtek+pátek výšková tlaková níže od severovýchodu. Tam by mohlo nakonec něco sprchnout, ale děsí mě to ochlazení. V maximech sotva +10 stupňů a hlavně ten vítr. No tak to bude hnus. Pocitová teplota +5 stupňů, brrr. Já se toho tepla a zárověň vlhka prostě nedočkám.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.