V noci na dnešek přes naše území přešla studená fronta, která otevřela cestu severnímu proudění. V dalších dnech k nám bude příliv chladného a původem arktického vzduchu zesilovat.... Více >>
Myslím, že si můžeme tipnout minimální teplotu, která bude naměřena. Já bych to viděl na Šumavu v příštím týdnu, kde bude -28 °C v okolí Horské Kvildy.
Připojuji se s tipováním a zaokrouhlím to na -30°C, dle současných předpokladů bude skutečně dobrá konstelace, modelové mapky teplot nabyly vzácných barev.
Jak znám Šumavu, neboť jsem dlouho bydlel v nejširším místě přehrady lipna, tak tam je možné na vodě dosáhnout až těch -30C v sedmdesátých letech jsme tam zažívali i čtyřicítky. Jinak tady v Novohradských horách tipuji max -22C a v naší časti kolem -12C neboť je to tu trochu více chráněné, ale nechme se překvapit. Jinak běžný průměr tipuji mezi -10 až -15C.....
tak já si dovolím taky tipnout. myslíl že na šumavě by i těch -30 mohlo padnout tak dám -31 a tipnu si i za naší oblast v beskydech kde si myslím že by mohla padnout i -20 takže tipuju -22
Tak si taky tipnu. Dost chladno bude určitě v Krkonoších, ještě chladněji by ale podle modelů mělo být na Šumavě, tam podle mě taky padne zmiňované minimum. Myslím, že to bude Horská Kvilda a teplota se tam zastaví na -27°C.
Jelikož je to ve výšce 1500m tak nic moc, je to zhruba o 100 metrů míň jak je výška Sněžky (1603 m) V zimě každý ukazuje teplotu z hor a létě z Dyjákovic (185 m), to jsou extrémy. Na většině území je teplota jiná. Max letošní teplotu bych si tipl na 37.5 (Šumava)