Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Diskuse o počasí Nejlepší bouřkové fotografie roku 2014

# 15.09.2014, 15:35

V článku vám přinášíme nejlepší bouřkové fotografie z roku 2014.
Letošní léto se vyznačovalo relativně vysokým počtem bouřek, které ovšem nepřinášely výraznější doprovodné projevy.... Více >>

# 15.09.2014, 17:23

U fotek na prvních 3 místech máte v popisku vždycky rok 2013 místo 2014. :) Jinak moc pěkné fotky!

# 15.09.2014, 17:39

Tým co hodnotil a vybral výtěze byl nejspíš podnapilí že? :D:D:D

86
# 15.09.2014, 20:06

Zdeněk Odstrčilík
výtěze - tady byl zřejmě jediný člověk podnapilý, a to na hodinách češtiny ve škole.

Fotky jsou pěkné, ale minulý ročník byl silnější. O to se ostatně postaralo derecho na začátku srpna. To byly bouřky, které letos zdaleka nepřišly.

# 16.09.2014, 09:34

MilanH
Fotografie nebyly vybírány podle počtu hlasů od uživatelů ve Fotogalerii, to na pořadí nemělo vliv. Pořadí fotografií sestavila naše redakce.

74
# 16.09.2014, 20:31

Řeknu svůj názor. Sice ano fotka je to skvělá ale pokud to chápu je to jakoby více fotek složené v jednu. Není to fotka vyfocená v jeden okamžik ale za něakou dobu. To není podle mě pravá fotka. Jeto to samé jako by někdo blesk natočil kamerou a potom v pc vystřihl. Proto je můj názor že taková fotka by neměla vyhrát soutěž o nejlepší bouřkovou fotku.

86
# 16.09.2014, 21:58

Samik
Podle čeho je složena na počítači z více fotek? Já tam vidím čas expozice 30 sekund, což je zcela normální při focení blesků a za tu dobu uhodí tolik blesků. Dlouhá doba otevření závěrky (opraveno) fotoaparátu není nic umělého. Na počítači složené fotky vypadají takto: Blesky nad Milešovkou (nereálně).

6
# 16.09.2014, 22:14

No já nevim, ale blesk uhodí během vteřiny, pokud někomu trvá otevření čočky 30 vteřin, ať si koupí nový foťák :D .

Ne, já vím, že tohle je normální praxe, ale naprosto souhlasím, že pokud je fotka složena z několika obrázků, je umělá-nereálná. Nerad bych se někoho dotkl, kdo tak fotí často, nebo úplně běžně (jak jinak fotit blesky), ale mám na to prostě jiný názor. Jako fotka bouřkového mraku v nádherné krajině ještě s nějakým jevem, to je nádherná fotka. Ale naumělkovaná fotka blesků s dloooooouho expozicí mě nikdy neoslovila a na mí stupnici by taková fotka dostala 0 bodů, můj názor.

86
# 16.09.2014, 22:30

Ovar
V tom případě jsou všechny noční fotky umělé. Profesionální noční fotka se musí vždy vyfotit s delším časem, proto se fotí ze stativu. Časy v řádech desítek sekund nejsou u nočních fotek ničím zvláštním nebo umělým. Tohle bych nekritizoval. V konci jde stejně jenom o výsledek a ten je v tomto případě pěkný a reálný. Chápu, že se fotka někomu nelíbí, ale když je to jen kvůli tomu, že je vyfocena s dlouhým časem, tak je to z principu základů fotografování divné.

6
# 16.09.2014, 23:24

Rozumím a beru. Sám mam celkem mašinu na focení, ale žádnou dlouhou expozici nepoužívám a nemám nic proti jejímu používání u focení věcí jako je počasí. Jediné co neberu, je focení blesků na expozici 30 vteřin.

Teď to bude znít asi všelijak, ale postavit foťák na stativ, nastavit tam 30 vteřin expo a jít si vypít kafíčko, to neni umění.

Umění je, zachytit 1 nádhernej blesk s krátkou expo. Nedávno se chlubil jeden fotograf nočními svítícími oblaky na jednom fóru. Expozice taková, že na skoro polní cestě byla světla od aut spojená do žlutých kolejí.. a to má bejt umění? Mě se ta fotka normálně hnusila :) .
Mam na to prostě jiný názor. To je celé jádro věci, není třeba ho dále rozvíjet. Je to můj názor a omlouvám se, pokud tím někoho pobuřuji, ale když se to tu už tak pěkně nakouslo :) .

# 16.09.2014, 23:34

Ovar
Uměním fotografa spočívá především ve výběru zajímavého místa, záběru a trpělivosti. Technické nastavení fotoaparátu je už tím nejmenším (na výstavě fotek se nikdo neptá s jakým ISO nebo clonou byla fotka pořízena, tam už je potom rozhodující jen dojem z fotky).

74
# 17.09.2014, 16:03

Petr12
Já neříkám že fotka která vyhrála že byla složena na pc. Jen říkám že je to to samé. Když fotoaparát jakoby natáčel 30 sekund co se děje a potom z toho udělá fotku. Je to úplně stejné jako bych si vzal kvalitní kameru natočil krásny blesk a potom během minuty na pc z toho vytvořil fotku. Akorát mě by to stálo více práce protože bych to dělal já a ne záznamová technika sama. Samozdřejmě záleží na redakci jaké fotky hodnotí, ale pokud hodnotí takové fotky tak by určitě měli hodnotit i fotky vytvořené z videa. Ale pokud fotky z videa nejsou pro vás plně hodnotné tak by neměli být ani tyto.
A jen tak trochu mimo mísu obdivoval jsem lidi co dokáži pořídit takovou fotku že mají štěstí že v jeden okamžik uhodí třeba 3 blesky a navíc jim se to podaří zachytit. Ale teď už vím jakým způsobem jsou fotky pořízeny a že se dívám prakticky na video složeno v obrázek.

# 17.09.2014, 17:01

Kuba.T
Nedostala, to jsou označení Pěkné od stále stejné osoby přes podvodné účty. Tato hlasování byla smazána.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.