Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Diskuse o počasí Při jakých podmínkách vznikají bouřky

# 29.07.2014, 21:58

Oblasti s výskytem bouřek bychom mohli rozdělit na frontální a nefrontální, které jsou uvnitř vzduchových hmot, lidově též bouřky z tepla. Frontální plochu definujme jako oblast, kde se střetává relativně chladný s relativně teplejším vzduchem.... Více >>

293
# 30.07.2014, 20:11

Já bych dodal, že ty frontální bouřky nejsou nejsilnější. Naopak ty mimofrontální nebo předfrontální a přicházející v průběhu dne jako třeba dnes v Plzni jsou mnohem silnější. Je v nich málo blesků, ale o to více prší. Hlavním nebezpečím je přívalový déšť nebo kroupy.

Večer naopak ty frontální přinášejí hlavně nebezpečí v počtu blesků a silného větru.

No a proč často vznikají bouřky třeba v Praze? Je to hlavně tím, že podmínky díky velkému množství tepla a jiné energie, které se zde vyprodukuje jsou pro velmi silné bouřky ideální. Na volných pláních bouřka tak často nevznikne.

86
# 30.07.2014, 22:40

Milan
Ona síla bouřky je do jisté míry těžko změřitelná a subjektivní. Dnešní bouřky nikterak výjimečně silné nejsou, jen postupují pomalu a přinášejí hodně srážek - zůstávají na jednom místě dlouho. Silnou bouřku bych hodnotil například podle krup a jejich velikosti. Extrémně silná bouřka (často supercela) vyprodukuje klidně kroupy přes 5 cm - tam potom může být řeč o extrémní bouřce. Zároveň přináší velké množství blesků (to může být další měřítko bouřek). Častěji se takové bouřky objevují při výrazných frontách, taková u nás už ale hodně dlouho nebyla. Poslední dobou se fronty často vlní a to moc silným bouřkám nesvědčí.

# 02.08.2014, 03:46

Oblasti s výskytem bouřek bychom mohli rozdělit na frontální a nefrontální, které vznikají uvnitř vzduchových hmot (lidově též bouřky z tepla).

Tuto větu by nejeden češtinář ztrhal. Po které není zřejmé, na jaký druh to přesně odkazuje.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.