V Česku stále setrvává inverzních charakter počasí. V předešlých dnech se při mlhách a nízké oblačnosti vytvořila na Vysočině a ve vyšších polohách na severu Moravy a Slezska silná námraza. Na Vysočině již od úterý trvale mrzne a námraza čím dál tím více obaluje přírodu.... Více >>
Diskuse o počasí Silná námraza na Vysočině
Znovu, nádherné fotografie.
To je zajímavé, u nás na Táborsku nemáme v 500 m n.m. ani jinovatku a nad 600 m n.m. jen nepatrná námraza a jinovatka. Přitom na Vysočinu to máme pár km v podstatě zdejší Česká Sibiř je její součástí. Teploty tu jsou také již několik dní pod nulou ale chybí tu ty mrznoucí mlhy, moc to nechápu. Takovou námrazu jsem tady u nás asi nikdy nezažil...
Krásné obrázky z dnešního dne jsou také na idnes.cz: Námraza v okolí Zelené hory
u nás takhle silnou taky nepamatuju, pro ondris v polovině týdne byla námraza na Lišovském prahu asi 3 dny od nadmořské výšky cca 520 m, ve čtvrtek na JZ straně tohoto předělu jihočeských pánví se oblačnost protrhala a námraza polevila oproti SV straně, ale takto silná nebyla, jen několik cm
Zdravím, tak snad jako každou zimu postihla i letos Vysočinu silná námraza. Omluvte snad můj případný omyl, ale mám za to, že je to fenomén pro zdejší oblast víc než typický, takřka pravidelný. Snad nejznámější je kalamita z roku 1974, který postihla především Žďárské vrchy a způsobila rozsáhlé polomy. Je to vskutku něco pro naši oblast typické nebo se jedná pouze o můj prostý dojem? Existuje k této problematice nějaká studie nebo články? Díky.
Situace v tomto týdnu byla ukázkovou situací, kdy se při jihovýchodním proudění vytvořila nízká oblačnost a mrznoucí mlhy. Při zesilujícím jihovýchodním větru tyto mlhy houstly právě na jihovýchodním návětří Vysočiny a už začátkem týdne se tam začala vytvářet silná námraza.... Více >>
Tu výstrahu na námrazu je třeba okamžitě prodloužit,teď nikoliv na její pozvojnou tvorbu(i když večer a v noci má opět pokračovat),ale hlavně na její PADÁNÍ,má tady až 10cm a už teď jsou škody na porostech,zatím stále slabý mráz,jestli do tohoto začne zítra odpoledne pršet či nedejbože padat mokrý sníh,tak je to na plošný zákaz vstupu a VJEZDU do lesních porostů v celém okrese.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.