Diskuse o počasí Je letošní březen nejchladnější?
Posledních 6 let byl březen v normálu,nebo teplejší,tak nás to trochu vyvádí z míry.
Ale třeba ten chladnější březen 2006,byly prům.teploty do půlky měsíce pod nulou,a měsíc skončit s prům.slabě nad nulou 0,6°C.
(Normál je u mě 4°C),pak byl ještě chladný v r.1996 0,3°C, zatím nejchladnější březen je z r.1987 -0,7°C
V roce 1986 jsem zase měl nejnižší březnovou teplotu -16°C.
Zatím má tento měsíc průměr 1,7°C,ale má se ještě ochlazovat,tak uvidíme kdy tato zima skončí.
V Německu jsou na tom stejně, nejchladnější březen od roku 1987: Rückblick März 2013
Nejchladnější březny u nás.
V roce 1987 teplotní odchylka -5°C
V roce 1964 s teplotní odchylkou -3,7°C a o 2 roky dříve o jednu desetinu tepleji.
Tak uvidíme jak se tento březen umístí. Ale každopádně jsem rad že tady máme konečně měsíc který utočí do statistik z té chladné strany.
Jináč data jsem čerpal se zdroje ČHMU.
Naprosto nejchladnější byl v roce 1785 (příčina sopkka Laki na Islandu 1783, zapříčinila m.j. extrémní arktickou epizodu 1784, chladný březen 1785 a arktický vpád velmi mohutný co do poklesu teploty, odchylky od normálu, dosažení abs. minima, extrémně chladné léto 1786 (5 letních dnů, maximum +26,5). I v roce 1785 bzl v Klementinu teplelný ostrov podle průběhu teplot min/max. Březen 1785 v Klementinu průměr -5,5, nejvíc rekordů za měsíc pravděpodobně, v ČR celkově mohl být průměr -7 až -7,5.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.