Českem se včera prohnaly velmi silné bouřky. Nejvíce řádily na západě a jihu Čech. Níže vám přinášíme obrázky prudké bouřky, která se prohnala kolem 21:00 hodiny Plzní. Na ní se vyskytla i húlava. Jedná se o silný nárazový vítr. Charakteristický pro ni je mohutný a rychle se pohybující oblak pod základnou.... Více
Diskuse o počasí Plzní se prohnala prudká bouře s húlavou
luxusní fotky, chtěl bych poprosit autora jestli by je někam nedal ve větším rozlišení, díky
Včera odpoledne u nás v Klatovech padaly veliké kroupy,bouřka nebyla nějak veliká,ale srážky byly vydatné.Samotná studená fronta se nám ale vyhnula,vyděli jsme veliké blesky v pvzdálí.Zdáse mi,ale že bouře jsou rok od roku silnější,supercelly se v naších podmínkách moc neobjevují a za 2 roky už se objevily dvakrát.Počasí se stále mění a v dalších letech si musíme zvyknout na větší výkyvy teplot i větší bouře.
tady v okolí Ostravy nebyly vůbec žádné bouřky. tedy nevím jak v noci, ale nikdo o ničem neví. Déšť taky žádný..jen dneska dopoledne pršelo, ale to bylo buď jen takové mrholení nebo takový desťíkFakt, ale mazec ty bouřky v těch Čechách...a ty fotky jsou moc pěkné nahání, ale hrůzu
ty fotky jsou fakt úžasný, bouřky se bojím, ale zkusím to příště taky sledovat hledáčkem
In-pocasi
Pozerám tie fotky v poho. Skvelo vyšli. Tak tam bol veru bengál riadny.
Ono búrky takého charakteru u nás v Bratislave bývajú koncom júna.
Konkrétne mimoriadne fotogenický Shelf cloud bol 22.6. 2007.
Bratislavčania si určite pamatajú.
JA očakávam, že s , bude poriadne veselo koncom júna, vtedy je najviac teplo a sú najvačšie extrémy. Takže to najhrozivejšie nás ešte len čaká.
Já očekávám také nejsilnější bouřky koncem června.to vždy vyvrcholuje bouřková sezóna.Určitě se v letních měsících o prázdninách vyskytnou silné bouřky,ale nebudou mít takovou sílu.Spíše se budou tvořit bouřky z tepla.
Anonymní a dako1
Zatím ne. Jejich zpracování trvá dlouho a na internet je ani nechystám dávat ve vyšším rozlišení. Jen tahle bourka26.5.jpg je v trochu vyšším rozlišení zatím k dispozici.
Dík za pekné fotky, využijem ich pri výučbe, aj s uvedením zdroja. Mám ešte jednu otázku. Pre označenie javu húľava (po slovensky všetko zmäkčujeme som videl aj anglický výraz squall. Vie mi niekto povedať čo je správnejšie, či shelf cloud alebo squall alebo arcus?
peterka
húľava je úplně něco jiného než shelf cloud, squall line a arcus. Vlastně každá z těch věcí označuje něco jiného. Přesně ti to asi nevyvětlím, ale pokusím se.
shelf cloud - je ten oblak pod základnou
húľava - je silný nárazový vítr
squall line - je pás bouřek
arcus - je oblak, vyskytující se u velmi silný bouřek (supercel). Na těch obrázcích ovšem není(tam je shlelf cloud).
nádherný fotky s blesky
hrůza.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.