Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
Az bude v Praze sucho teprve se to bude resit. Jeste ze, ti komousi postavili na Vltave tolik prehrad zejo... Tuhle jsem videl kousek na CT diskuse, nejaky hydrolog z UK. Proste jsme stred Evropy, vse odteka. Musi se zadrzovat vice voda v krajine, jinak se muze stat, ze za 20let( myslim si ale, ze k tomu muze dojit drive) otocime kohoutkem a nic nepotece. Samozrejme mame tady ruzne pohledy na velke prehrady ala Orlik, ANO/NE, ale urcite by se jich par postavit mohlo. Uz jen jako zdroj pitne vody atd... Jenze v ceskych podminkach to kdejaky eko-spolek zablokuje a vse se stejne stavi 15let. Obecne zminil jeste jinou vec, srazky vicemene zustavaji stejne ( ano muzeme se o tom hadat donekonenca, letos to je vyjimka) ale celkove spadnou moc naraz nebo tehdy, kdy nejsou tolik potreba a vse odtece. Navic se pry extremne zvysil odpar vody, evapotranspirace...PS: Resume, pokud se bude jen kecat, opravdu voda nebude...
Letošní situace je velmi vážná, já něco podobného opravdu nepamatuji..
A ani nemohu, vždyť letošní jaro bylo nejsušší za posledních 65 let.. Já si šestý křížek svého života přípíšu až příští rok..
Pak následuje mimořádně suché léto a výsledek je obrovský nedostatek vody ve středních a především v hlubokých vrstvách..
Povrchové sucho vzniká poměrně rychle, ale i muže při solidních srážkách celkem rychle odeznít..
Ale v té hloubce, spodní vody, to je obrovský problém, protože doplnění do normálních stavů je běh na velice dlouhou trať ..
Na nápravu aktuálního stavu by bylo potřeba v podstatě dlouhé období vydatnějších dešťů, aspoň měsíc - dva..ale spíš více..
Dám příklad, řekněme, že v hloubce je aktuálně deficit 250-300mm. Na nápravu tohoto stavu ale zdaleka nestačí aby spadlo těch 300mm, byť by to bylo rozložené do více dávek..Byl by potřeba cca dvojnásobek, tedy 600mm a to ještě pokud možno v mírných , dlouhotrvajicich deštích..
Důvod je jednoduchý, velkou část spadlých srážek nacucají a zadrží vyschlé povrchové a střední vrstvy plus si připočteme výpar v letních měsících, dolů se nedostane téměř nic a je to vlastně úplně bez šance..
Může to zachránit deštivý podzim + srážkově bohatá zima i jaro..To se zdá být ale ve světle posledních let naprosté sci-fi....
godlike
No téma velké přehrady je trochu kontroverzní.. Přehrady mají svá pozitiva i negativa. Rozhodně si nemyslím že platí rovnice: stavba přehrad = zadržování vody v krajině. Pod zadržováním vody v krajině si představím tedy něco jiného.
Mezi negativa přehrad patří například: Narušení vodního režimu a migrace vodních živočichů, zadržování sedimentů a nutnost ho jednou za čas odstraňovat z prostoru hráze, vyšší odpar z velké odkryté vodní plochy a celkově je to obrovský zásah do krajiny...
Samozřejmě mají i svá pozitiva např. regulace při povodních, zdroj vody pro obyvatelstvo atd.
Nicméně celkově hlavně co se týče povodní tak ty byly víceméně po miliony let v krajině vesměs pozitivním prvkem a díky tomu že jednou za čas přišly velké povodně tak se voda rozlila například do míst kde se jen tak nedostane a díky tomu se doplňovaly spodní vody. Nyní v době kdy je na prvním místě jen ochrana majetku a zdraví lidí tak jsou povodně brány čistě negativně a máme snahu všechno zregulovat a mít pod kontrolou.
Takže téma je to komplexní a rozhodně nelze jednoznačně říct zda je přehrada pozitivní nebo negativní prvek v krajině. Nebo takhle čistě ze sobeckého pohledu člověka je přehrada většinou +, ale z pohledu celého ekosystému a přírody si myslím je to spíše -.
ludvicek
Ještě nějaké menší porovnání za červenec, Tuřany/Mošnov
Tuřany:
TD 9
TN 2
Srážky 62,5 mm
T průměr 22,5°C
TMax 37,2°C
T přízemní min 5,4°C
Dnů se srážkami 15
Dnů s měřiteln. srážkami 11
Mošnov:
TD 4
TN 1
Srážky 72,4 mm
T průměr 20,2°C
TMax 36,6°C
T přízemní min 5,9°C
Dnů se srážkami 19
Dnů s měřiteln. srážkami 17
Zdroj dat ČHMÚ
Lerak, hezká práce! Ještě by mě zajímaly deficity za poslední 2 roky na zmíněných stanicích- nedávno jsem tu i takový požadavek psal po ostatních sledujících, ale to už je trošku vyšší práce. Osobně beru pro vegetaci bernou minci max 2 letou řadu, tj voda která dokáže ovlivnit využitelný profil půdy.
Nebýt roku 2024, který byl srážkově bohatý, tak jsme všichni totálně v řiti, protože loňské spodní vody a spodní vrstvy půdy z toho ještě mohly část roku čerpat. Bylo to vidět na vegetaci i polních plodinách, těch se loňské sucho dotýkalo skoro až minimálně. Letos byly závažné projevy sucha i na vegetaci už v květnu, protože půda neměla z loňska žádné zásoby.
Jen doplním že Doksany jsou placka, kde ač se to může některým nelíbit, ale může stačit i menší podíl vody k uspokojení krajiny. V kopcovitém terénu je potřeba mnohem víc vody ke stejnému výsledku, jako jsou placaté nížiny (spodní vody). Velkou roli hraje i složení půdy, pokud je nížina suchá, ale má pískové půdy, tak to můžeme jen tiše závidět. Tady takové půdy neznáme, jen hnědozemě nebo jíl, a to jak proschne, tak je to snad horší, než bydlet na skále. V určitém bodě, je to vodě inertní.
K Orlíku, bylo nedávno ve zprávách, že se tam klesá hladina o 1 metr za týden. S tím, že ke hladině "stálého nadržení" (už nelze vodu vypouštět) zbývá 10 metrů. Takže 10 týdnů ještě +/- ok, to znamená zhruba do konce října je tam rezerva.
Lze jen doufat, že v říjnu už bude menší výpar / pomalejší pokles hladiny ...
Pokud by ale letošní sucho (jen kolem 300mm deště za rok a k tomu podobné teploty jako letos) pokračovalo i příští rok, tak mám velkou obavu, že Orlík už nebude mít co vypouštět a Vltava v Praze bude na suchu :-(
Ovar
Ještě by mě zajímaly deficity za poslední 2 roky na zmíněných stanicích- nedávno jsem tu i takový požadavek psal po ostatních sledujících, ale to už je trošku vyšší práce. Osobně beru pro vegetaci bernou minci max 2 letou řadu, tj voda která dokáže ovlivnit využitelný profil půdy.
Využitelný profil půdy , půdního podloží, jde do velkých hloubek, studny, vodní zdroje, atd...
Nejde zdaleka jen o zemědělství..
Já to tu píšu opakovaně..za svou oblast.i o těch kopcích, kde se voda drží mnohem hůře a je zapotřebí podstatně více srážek na udržení vegetace, než v rovinách..
Sušicko aktuálně za 2025 a letos cca 400-450mm deficit.
Už jsem to psal výše, na dorovnání deficitu v spodních, hlubokých vrstvách , tedy aspoň na znovu stálý, normální průtok potoků a řek, bude zapotřebí pravidelný déšť po dobu několika měsíců, cca dvojnásobné množství toho, kolik tam aktuálně dole chybí...
Tedy poněkud sci-fi scénář...
Nebýt roku 2024, který byl srážkově bohatý, tak jsme všichni totálně v řiti
Pokud nepřijde zázrak, budeme totálně v řiti hned napřesrok..
To už nebude nejhorší úroda za posledních 15-20 let, ale od roku 1947 (tehdy asi 50%), spíše ale ještě dál do minulosti..
To co letos zatím pozoruji v severní části Prahy, je horší sucho než jaké bylo 2015 a 2018. Jedině sucho 2003 je s tím letošním suchem srovnatelné (z hlediska povrchového sucha).
V roce 2003 bylo na řadě míst od začátku roku ještě méně srážek než letos, ale byla tam výhoda velkých zásob vody z povodňového roku 2002 ...
ludvicek
Takhle to vypadá na hranici deštnýho pralesa
No výhled je ale úplně jasnej, na JM. Máme za sebou klasiky tam. Tzn. nejdřív dlouhý otravný NO, prokládaný LD. Pak rychlý nástup jara, pak čekáme co zmrzne, mezitím zabojujeme s nástupem sucha v dubnu, proložíme to suchým otravným větrem. Opět se ozvou mrazíky, radši už po teplých dnech, ať dorazíme, co nezmrzlo dřív. No a pak hezky vedro, střídaný větrem, ať opadá, co ještě přežilo. Něco ještě uschne nebo uhnije, do toho občas ty kroupy, ať na ně nezapomeneme. Teď tam máme období sucho, věter a jsem pomalu na září. No to by bylo, aby do toho, při sklizni hroznů, pořádně nezachcalo, houby a hniloba a plíseň, klasika pro září. Tak doufám, že září dodrží tradici
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.