Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Vlnu veder přeruší studená fronta, zítra teploty klesnou

Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026

# 10.08.2026, 09:23

Tak prý to mám ještě sečíst dohromady, tak ok:
Doksany 1160,6 mm
Kuchařovice 1190,1 mm
Klatovy 1412,9 mm
Domažlice 1413,6 mm

92
# 10.08.2026, 09:27

Lerak2
Dá se k těm datům nějak proklikat, nebo jsou neveřejná?

# 10.08.2026, 09:29

spurdo
Data jsou veřejná, ke všemu se dá proklikat ;-)

F4
128
# 10.08.2026, 09:32

Je to katastrofa, co se děje. Výhled na 2 týdny dopředu je opět beze srážek. Srpen bude extrémní. Už ať to skončí.

163
# 10.08.2026, 09:59

Lerak2
Takže letos je ostravské letiště relativně chladnější oproti jihu, ačkoliv červencové maximum je tam o stupeň nad normálem. Dalo by se na to vymyslet několik vtipných přirovnání typu "ani bosá ani oblečená".:)

12
# 10.08.2026, 10:14

Az bude v Praze sucho teprve se to bude resit. Jeste ze, ti komousi postavili na Vltave tolik prehrad zejo...;-) Tuhle jsem videl kousek na CT diskuse, nejaky hydrolog z UK. Proste jsme stred Evropy, vse odteka. Musi se zadrzovat vice voda v krajine, jinak se muze stat, ze za 20let( myslim si ale, ze k tomu muze dojit drive) otocime kohoutkem a nic nepotece. Samozrejme mame tady ruzne pohledy na velke prehrady ala Orlik, ANO/NE, ale urcite by se jich par postavit mohlo. Uz jen jako zdroj pitne vody atd... Jenze v ceskych podminkach to kdejaky eko-spolek zablokuje a vse se stejne stavi 15let. Obecne zminil jeste jinou vec, srazky vicemene zustavaji stejne ( ano muzeme se o tom hadat donekonenca, letos to je vyjimka) ale celkove spadnou moc naraz nebo tehdy, kdy nejsou tolik potreba a vse odtece. Navic se pry extremne zvysil odpar vody, evapotranspirace...PS: Resume, pokud se bude jen kecat, opravdu voda nebude...

# 10.08.2026, 10:50

Letošní situace je velmi vážná, já něco podobného opravdu nepamatuji..
A ani nemohu, vždyť letošní jaro bylo nejsušší za posledních 65 let.. Já si šestý křížek svého života přípíšu až příští rok..
Pak následuje mimořádně suché léto a výsledek je obrovský nedostatek vody ve středních a především v hlubokých vrstvách..
Povrchové sucho vzniká poměrně rychle, ale i muže při solidních srážkách celkem rychle odeznít..
Ale v té hloubce, spodní vody, to je obrovský problém, protože doplnění do normálních stavů je běh na velice dlouhou trať ..
Na nápravu aktuálního stavu by bylo potřeba v podstatě dlouhé období vydatnějších dešťů, aspoň měsíc - dva..ale spíš více..
Dám příklad, řekněme, že v hloubce je aktuálně deficit 250-300mm. Na nápravu tohoto stavu ale zdaleka nestačí aby spadlo těch 300mm, byť by to bylo rozložené do více dávek..Byl by potřeba cca dvojnásobek, tedy 600mm a to ještě pokud možno v mírných , dlouhotrvajicich deštích..
Důvod je jednoduchý, velkou část spadlých srážek nacucají a zadrží vyschlé povrchové a střední vrstvy plus si připočteme výpar v letních měsících, dolů se nedostane téměř nic a je to vlastně úplně bez šance..
Může to zachránit deštivý podzim + srážkově bohatá zima i jaro..To se zdá být ale ve světle posledních let naprosté sci-fi....

92
# 10.08.2026, 11:06

Tak jsem se k tomu proklikal, roční úhrny srážek stanice Prostějov:

2020: 656,9 mm
2021: 528,1 mm
2022: 481,0 mm
2023: 523,5 mm
2024: 734,9 mm
2025: 489,2 mm

13
# 10.08.2026, 11:09

godlike
No téma velké přehrady je trochu kontroverzní.. Přehrady mají svá pozitiva i negativa. Rozhodně si nemyslím že platí rovnice: stavba přehrad = zadržování vody v krajině. Pod zadržováním vody v krajině si představím tedy něco jiného.
Mezi negativa přehrad patří například: Narušení vodního režimu a migrace vodních živočichů, zadržování sedimentů a nutnost ho jednou za čas odstraňovat z prostoru hráze, vyšší odpar z velké odkryté vodní plochy a celkově je to obrovský zásah do krajiny...

Samozřejmě mají i svá pozitiva např. regulace při povodních, zdroj vody pro obyvatelstvo atd.

Nicméně celkově hlavně co se týče povodní tak ty byly víceméně po miliony let v krajině vesměs pozitivním prvkem a díky tomu že jednou za čas přišly velké povodně tak se voda rozlila například do míst kde se jen tak nedostane a díky tomu se doplňovaly spodní vody. Nyní v době kdy je na prvním místě jen ochrana majetku a zdraví lidí tak jsou povodně brány čistě negativně a máme snahu všechno zregulovat a mít pod kontrolou.

Takže téma je to komplexní a rozhodně nelze jednoznačně říct zda je přehrada pozitivní nebo negativní prvek v krajině. Nebo takhle čistě ze sobeckého pohledu člověka je přehrada většinou +, ale z pohledu celého ekosystému a přírody si myslím je to spíše -.

# 10.08.2026, 11:10

ludvicek
Ještě nějaké menší porovnání za červenec, Tuřany/Mošnov

Tuřany:
TD 9
TN 2
Srážky 62,5 mm
T průměr 22,5°C
TMax 37,2°C
T přízemní min 5,4°C
Dnů se srážkami 15
Dnů s měřiteln. srážkami 11

Mošnov:
TD 4
TN 1
Srážky 72,4 mm
T průměr 20,2°C
TMax 36,6°C
T přízemní min 5,9°C
Dnů se srážkami 19
Dnů s měřiteln. srážkami 17

Zdroj dat ČHMÚ

10
# 10.08.2026, 11:22

Lerak, hezká práce! Ještě by mě zajímaly deficity za poslední 2 roky na zmíněných stanicích- nedávno jsem tu i takový požadavek psal po ostatních sledujících, ale to už je trošku vyšší práce. Osobně beru pro vegetaci bernou minci max 2 letou řadu, tj voda která dokáže ovlivnit využitelný profil půdy.
Nebýt roku 2024, který byl srážkově bohatý, tak jsme všichni totálně v řiti, protože loňské spodní vody a spodní vrstvy půdy z toho ještě mohly část roku čerpat. Bylo to vidět na vegetaci i polních plodinách, těch se loňské sucho dotýkalo skoro až minimálně. Letos byly závažné projevy sucha i na vegetaci už v květnu, protože půda neměla z loňska žádné zásoby.

Jen doplním že Doksany jsou placka, kde ač se to může některým nelíbit, ale může stačit i menší podíl vody k uspokojení krajiny. V kopcovitém terénu je potřeba mnohem víc vody ke stejnému výsledku, jako jsou placaté nížiny (spodní vody). Velkou roli hraje i složení půdy, pokud je nížina suchá, ale má pískové půdy, tak to můžeme jen tiše závidět. Tady takové půdy neznáme, jen hnědozemě nebo jíl, a to jak proschne, tak je to snad horší, než bydlet na skále. V určitém bodě, je to vodě inertní.

3
# 10.08.2026, 11:26

K Orlíku, bylo nedávno ve zprávách, že se tam klesá hladina o 1 metr za týden. S tím, že ke hladině "stálého nadržení" (už nelze vodu vypouštět) zbývá 10 metrů. Takže 10 týdnů ještě +/- ok, to znamená zhruba do konce října je tam rezerva.

Lze jen doufat, že v říjnu už bude menší výpar / pomalejší pokles hladiny ...
Pokud by ale letošní sucho (jen kolem 300mm deště za rok a k tomu podobné teploty jako letos) pokračovalo i příští rok, tak mám velkou obavu, že Orlík už nebude mít co vypouštět a Vltava v Praze bude na suchu :-(

# 10.08.2026, 11:40

Ovar
Ještě by mě zajímaly deficity za poslední 2 roky na zmíněných stanicích- nedávno jsem tu i takový požadavek psal po ostatních sledujících, ale to už je trošku vyšší práce. Osobně beru pro vegetaci bernou minci max 2 letou řadu, tj voda která dokáže ovlivnit využitelný profil půdy.
Využitelný profil půdy , půdního podloží, jde do velkých hloubek, studny, vodní zdroje, atd...
Nejde zdaleka jen o zemědělství..

Já to tu píšu opakovaně..za svou oblast.i o těch kopcích, kde se voda drží mnohem hůře a je zapotřebí podstatně více srážek na udržení vegetace, než v rovinách..
Sušicko aktuálně za 2025 a letos cca 400-450mm deficit.
Už jsem to psal výše, na dorovnání deficitu v spodních, hlubokých vrstvách , tedy aspoň na znovu stálý, normální průtok potoků a řek, bude zapotřebí pravidelný déšť po dobu několika měsíců, cca dvojnásobné množství toho, kolik tam aktuálně dole chybí...
Tedy poněkud sci-fi scénář...
Nebýt roku 2024, který byl srážkově bohatý, tak jsme všichni totálně v řiti
Pokud nepřijde zázrak, budeme totálně v řiti hned napřesrok..
To už nebude nejhorší úroda za posledních 15-20 let, ale od roku 1947 (tehdy asi 50%), spíše ale ještě dál do minulosti..

163
# 10.08.2026, 11:44

Lerak2
Takhle to nevypadá až tak apokalypticky, 62 mm a 15 dnů (půlka měsíce) se srážkami...:D

3
# 10.08.2026, 12:20

To co letos zatím pozoruji v severní části Prahy, je horší sucho než jaké bylo 2015 a 2018. Jedině sucho 2003 je s tím letošním suchem srovnatelné (z hlediska povrchového sucha).

V roce 2003 bylo na řadě míst od začátku roku ještě méně srážek než letos, ale byla tam výhoda velkých zásob vody z povodňového roku 2002 ...

# 10.08.2026, 14:00

spurdo
No vidíš, jak jsi šikovnej ;-)

# 10.08.2026, 14:05

Ovar
No úplně to nemám rád, to srovnání. Ale tak na přání no. Deficity za 2 roky, tj. 2024 a 2025. K průměru 91-20.

Doksany 100,4%
Kuchařovice 101,9%
Domažlice 92,6%
Klatovy 100,4%

Tzn. součet spadlých srážek za ty dva roky, versus plán za 2 roky, vůči průměru

Zdroj dat ČHMÚ

# 10.08.2026, 14:14

ludvicek
Takhle to vypadá na hranici deštnýho pralesa :D:D:D

No výhled je ale úplně jasnej, na JM. Máme za sebou klasiky tam. Tzn. nejdřív dlouhý otravný NO, prokládaný LD. Pak rychlý nástup jara, pak čekáme co zmrzne, mezitím zabojujeme s nástupem sucha v dubnu, proložíme to suchým otravným větrem. Opět se ozvou mrazíky, radši už po teplých dnech, ať dorazíme, co nezmrzlo dřív. No a pak hezky vedro, střídaný větrem, ať opadá, co ještě přežilo. Něco ještě uschne nebo uhnije, do toho občas ty kroupy, ať na ně nezapomeneme. Teď tam máme období sucho, věter a jsem pomalu na září. No to by bylo, aby do toho, při sklizni hroznů, pořádně nezachcalo, houby a hniloba a plíseň, klasika pro září. Tak doufám, že září dodrží tradici :D:(:(

39
# 10.08.2026, 14:34

Když už se tu diskutují ty přehrady, jakej máte názor na vodní dílo Kryry?

16
# 10.08.2026, 14:44

F4
Ale kdy to peklo skončí? ZA srpen budu mít čistou nulu. Nevěřím, že v září začne pršet.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.