Teda ano zaujal mě palmův nástroj moc tak jsem našel v baumaxu něco za 200. Měření v okolí domu v cca 7 a pak cca 12cm na fotkách.. (Moje poprvé). Chtělo by to něco mnohem lepšího, protože dvě tyče za 200, plastová izolace a made in china znamená nekvalitní. Rozhodně potřebuju lepší měřící přístroj pro lepší výsledky..
Ohledně srážek a sucha. Sucho máme skoro furt. Na své stanici cose týče měsíčních úhrnů srážek tak od září (kdy bylo 110mm a čili nadprůměr) byl skoro vždy podprůměr pokud vezmu průměry z Kopist. A to že najednou za dva měsíce větrů, srážků sotva 10 a tepla slunce naprší 25mm a z Ostravy nebo Aura řeknou že už si nesmíme stěžovat, máme hodně vody, nemáme sucho..., přitom mají o násobek víc.. Jasně.
Snad normální fyzika, že po 3 dnech dešťů kdy naprší 28mm bude vlhčí půda i hlouběji, umírní výrazně nachvíli akutní sucho ale dlouhodobé sucho a velké deficity neřeší. Chybí nám zhruba 50mm (a pokud do konce května nenaprší tak 80mm) a výhledy bez velkoTN tak pls.
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
Peter Sedlák 1
Gratuluju k pořízení, používám to samozřejmě na orientační rychlé měření, jinak mám ještě půdní sondu v cca 50 cm, protože tam končí navážka, co jsme dělali při zavedení zahrady, když jsme se sem stěhovali, na to, že je to plasťáček, to docela jde, jen když se měří PH, tak to chce v místě měření zalejt, nejlíp dešťovkou a při měření počkat na výsledek cca asi 5 - 10 minut, používám to u kapradin apod, kvůli kyselosti půdy, jinak mi to pak žloutne, protože podloží tu je opuka, právě v těch půl metru pod zemí no..
No tak zdejší oblast Podřipska se k tomu SZ moc počítat nedá. Výše jsem se dočetl při rozboru Ústeckého kraje, kde kolik spadlo, na zdejší oblast se trošku zapomnělo.
Zde od začátku května 13 mm!
V dubnu rovněž 13 mm. Ale sucho tu určitě podle většiny není. Máme letos jen 50% normálu od začátku roku. Těžko se po víkendu najde místo, kde jsou na tom podobně špatně nebo hůře.
Hlavní mapa intersucha se objevuje všude možně, ale většina lidí a i v TV to špatně chápe. Protože to není stav půdního sucha, ale jen odchylka od obvyklých hodnot. Takže když spadne na pole 10 mm na Vysočině na stejnou plodinu jako tady, tak to bude velmi podnormální srážka a když 10 mm zde, tak to bude v pohodě. Ale ani v jednom případě to té plodině stačit nebude, protože ona si neřekne, že tady je to ok, tak budu svěží a na Vysočině uschne.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.