Lerak2
Jako jasně. Ale spousta z nich je fakt real. Kdy lezou skrze 6 metrovou zavěj do vchodu paneláku. Napadlo jim tam nejvíc za posledních 30 let. A to je teda i tam už něco. Škoda zě u nás není možný lake effect jako v usa v oblasti velkých jezer 😃 to by mi stačilo 😃 tenhle extrém co je na Kamčatce je už i na mně příliš a to jsem extremista.
Diskuse o počasí Aktuální počasí - leden 2026
AKTUÁLNÍ INFORMACE: Stav: skoro jasno; teplota: 3,3 °C; vlhkost: 53 %; vítr: Z 3 m/s; tlak: 1033 hPa; sníh: 5 cm.
Zdravím ve spolek, podívejte se prosím na Ventusky co čeká východní pobřeží Sicílie v příštích 72 hodinách dle aktuálního výstupu modelu ICON. Pokud toto vyjde tak to budou obrovské povodně a nedozírné škody. A je to už jen předpověď na 72 hodin dopředu což na cca 70% může vyjít. Doufejme že to bude mírnější a té vody spadne polovina a nějak to zvládnou.
AKTUÁLNÍ INFORMACE: Stav: zataženo, kouřmo; teplota: 0,3 °C; vlhkost: 80 %; vítr: SV 2 m/s; tlak: 1008 hPa; sníh: 3 cm.
AKTUÁLNÍ INFORMACE: Stav: zataženo, kouřmo; teplota: 3,2 °C; vlhkost: 78 %; vítr: SV 2 m/s; tlak: 1004 hPa; sníh: 3 cm.
Koukám, koumám, na řadě místech kolem mne dost teplo - Vsetín, Rožnov, Vizovice, Velké Karlovice, Horní Bečva apod. aktuálně +5 až +8 C. Ve ValMezu celý den mezi +1 až +2 C. Nyní +0,7 C. Jestli to nebude tím, jak dost špatné rozptylové podmínky ValMez měl Mlha se velmi pomaličku rozpouštěla a nejspíše jsme měli / máme štěstí, že profuk nedorazil a nejnižší polohy zatím leckde "odolávají". Ale opravdu zajímavé, zatím je tato situace cca od oběda, možná i lehce déle. Tak uvidíme, kdy dorazí teplý profuk - to pak bude skok nahoru
Je to poměrně zajímavé, ale co jsem se koukal, tak podle SYNOP stanic na Ogimetu zatím v lednu 2026 (01-26.01.2026) nikde v ČR nebylo dosaženo +10.0 °C a více. Ze SYNOP stanic v ČR zatím nejvyšší maximum Txx leden 2026 je 15.01.2026 11546 C. Budejovice-Roznov +8.9 °C Uvidíme další dny. Nicméně, kalendářní měsíc, kdy by nikde v ČR nebylo dosaženo +10 °C, to už tu dlouho nebylo. Také uvidíme, až zkouknu všechny stanice, ne jen SYNOP stanice.
Ze všech stanic v ČR (základní staniční síť CHMI) zatím v lednu 2026 Txx v ČR 16.01.2026 Hejnice +10.7 °C a 18.01.2026 Frýdlant +10.1 °C. Pouze v těchto dvou případech bylo dosaženo Tmax +10.0 °C a více.
Zdroj:
https://intranet.chmi.cz/aktualni-situace/aktualni...
Zatím ještě naštěstí funguje.
AKTUÁLNÍ INFORMACE: Stav: zataženo; teplota: -1,5 °C; vlhkost: 66 %; vítr: SV 5 m/s; tlak: 1010 hPa.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.