V Evropě odchylka teploty v 850 hPa od normálu 1991-2020 ve 3 nejteplejších dnech Francie a ŠPanělska. Aby bylo vše kompatibilní, tak ponechávám běh ze včera 12 UTC, zachycující od začátku vlnu veder ve Španělsku. Oblast odchylky T850 od normálu více něž +12 °C je obrovská.
Diskuse o počasí Tropické teploty v srpnu 2025
Ještě jeden čas a mapy z této předpovědi - v době kdy odchylka teploty v 850 hPa od normálu více než +12 °C zasáhla v Evropě největší plochu, 12-13.08.2025, a to převážně nad Francií. Velmi teplo ale bude i v Anglii, Beneluxu, části Německa a v dalších dnech i ve střední Evropě. Mapa tedy GFS 08.08.2025 12 UTC +109 hod na 13.08.2025 01 UTC. Je to v noci a proto teplota v 850 hPa spíše nižší.
Zdroj:
https://wetterzentrale.de/en/topkarten.php?model=g...
Tak nakonec maximum dolezlo na 32°C rovných, takže paráda. Podobně Žabovřesky, Tuřany taky téměř 32°C a Troubsko též. Jinak ze SZ dneska také pár hodnot nad 31°C a velmi slušný výkon Doksany. Nicméně maxima JM a jih Čech, zda bylo nad 33°C.
Tropické hodnoty padnou i zítra. Opět to v maximech bude na jihu Moravy až 33°C. No a od úterý to začne.
Tak u nás letos žádný zázrak s tropickými teplotami nebyl za celé léto máme 5 tropických dní. Červen byl o 0,3°C teplejší a červenec byl o 1,3 chladnější od průměru
Tak, podíval jsem se na výstupy modelů a nejnovější GFS maluje 3 dny extrémní teplo , tedy 13-15.8., poté výrazné ochlazení až do konce výhledu od 16.8., ale i při chladném rázu počasí téměř beze srážek, ale mezi modely u teplot stále velká nejistota .Takže směřujeme k srážkově velmi chudému srpnu, jak jsem již psal týden zpátky.
Jinak dnes Tmax +30,9°C vydrželo.
Ráno a dopoledne, to moc nevypadalo, že na SZ v ÚK, padne TD, vzhledem k oblačnosti. Ale nakonec Doksany (32,2°C) těsně vyšší maximum, než všechny tři brněnské stanice . A i ostatní stanice si tady daly další TD, ať už stanice ČHMÚ, tak ověřené soukromé stanice. Většinou maxima 30-32°C, v sz části kraje většinou okolo 29°C. No takže třeba i chladné Tušimice 31°C, TD Žatec nebo Ústí n/L. A k tomu klasiky Litoměřice, Louny a Most (31-32°C). Zítra tady místy dle předpovědi možná nepadne ani letní den, tak uvidíme, co přinese ta slabá SF
Lerak2
Za nás suplovaly stanice jižněji, já byl odpoledne zavřený v místnosti s 2°C, takže jsem ochladil Brno.
Zítra se pokusíme v Brně udělat další den s 32°C. Jinak zítra na SZ letní dny padat budou určitě, odpo tipují maxima klidně k 27°C, kdoví jestli nebude i lehce více.
Lerak2
Já to beru z meteorologické stanice Jirkov a z našich meteostanic. Blbý je že meteostanice Jirkov hned zaokrouhluje nahoru i když bylo třeba 29,5 nebo 29,6 hned to píše 30 °C a to je chyba
Martin Vítek
Meteostanice Jirkov zde na In-počasí jako taková nic nezaokrouhluje, , to zaokrouhlení se děje až tady na In, při ukládání denních maxim a mínim do místní historie stanice. To se děje u všech stanic zde na In..(sloupcové grafy).
Je u ní ale problém s umístěním.. Stanice je v celodenním stínu, 30 cm od zdi sklepa..
V celodenním stínu jsou teploty při slunečném počasí o 1-2°C nižší, než kdyby stanice měla správné umístění na volném , sluncem zalitém prostranství .. Všechny okolní stanice tam mají 10 + TD. (větš. kolem 12ti)..Kdyby tato stanice byla správně umístěna, měla by to i při teplotách udávaných s přesností na desetiny °C nepochybně + - také tak..
Francois
Jo, hezká důstojná rozlučka s létem a pak snad už klid. Vzpomínám zrovna na dobu 10 let zpátky, na první mé dobrodružství na Boubíně. Zrovna v době, kdy v Česku padaly teplotní rekordy a pak i v Řeži u Prahy 40°C. No nic moc na túru. Příroda super, ale teda i v 1000m.nm jako solidní pražírna.
tady už dva dny tropický a to i přes velkou oblačnost. ty supertropy nebudou vůbec příjemné k existenci a sucho se velmi rychle prokouše zpět. dneska ještě fučí jako svině, tak snad to horko aspoň pořádně dozraje našich osm broskví nebo vodní melouny
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.