Příští týden , nás bude v úterý přecházet studená fronta s přeháňkami a bouřkami ( množství bouřek se bude upřesňovat ). Předpověď počasí je však na další dny nejistá . Podle stávající předpovědi by nás měla v sobotu přecházet další studená fronta s dalšími srážkami a ochlazením.
Diskuse o počasí Přeháňky a silnější bouřky v týdnu od 18. září
Modely se zatím shodují pro přechod slabší bouřkové linie. Podmínky pro vznik bouřek budou v celku dobré , až na CAPE které bude téměř nulové . Střih větru bude až 30 m/s a Helicita bude až extrémní. Pokud se nějaké bouřky vyskytnou , tak se napřed vytvoří v Německu a až pak dojdou do ČR.
lukáš friedrich
ale známe to. při těhle situacích to CAPE chybělo, a jak to ten střih větru a nějaká helicita nakopávaly, kolikrát aj víc, než když by ho bylo 2000 ehm ehm.. takže to možná až tak na škodu nebude
Jasný, zase východ. Čecháček nemůže mít soukromou situaci. I přes lecjaké podmínky vždycky Morava zvítězí. Moravu nic nezajímá, bouřky umí vždy.
Alespoň ať vyjde to pro SZ.
Peter Sedlák 1
Co kde jaká Morava, já jsem taky Morava a je to tady úplná katastrofa, srážkově tragédie a bouřka byla pěkná 1 za celý rok, to co jsem viděl loni v Českém Švýcarsku už tady máme 5 let za sebou, jen byl k souškám přístup a všechno se odvezlo kamsi do Číny na babku, takže nemělo už co hořet, jen tohle extrémně suché září pokud vydrží celý měsíc budeme dohánět 2 měsíce nadprůměru, natož suché léto, by musela být zima komplet v dvojnásobku srážek, jinak vez šance.
Leknín
To se vůbec neví,příští víkend je nejistý.......včera tam bylo hodně srážek a docela chladno dneska úplně jinak, beze srážek a celkem teplo,vsadím se že zítra tam bude zase úplně něco jiného
Takže uvidíme co vlastně bude, už by to nějaký déšť chtělo,ale teplo může být klidně dál.
Zítra bude mít SZ po dlouhé době velkou šanci, tak snad tam po tolika failech zabouří. Morava asi dle ID2 pojede taky, ale až později v noci a k ránu.
Varování před silnými bouřkami už platí v sousedním Rakousku. U nás se čekají také: https://www.in-pocasi.cz/clanky/aktuality/vecer-na...
No jsem na to docela zvědav, ICON-DE počítá, že k večeru dojde k rozvoji kovekce v pásu od Jižních Čech přes střední až na sever a navíc by to mohlo být ve formě bouřek. Aladin a klasický ICON tam také něco mají, kdyby to klaplo, tak by to mohla být fajnová rozlučka s bouřkovou sezónou. Další potěšující věcí je to, že se po přechodu nemá příliš ochladit, jen ať je teplo, dokud to slunce ještě trochu šajní, za měsíc se začne při jižním proudění dělat inverze a na tu opravdu zvědavý nejsem, toho si od listopadu do února užijeme přespříliš...
Frantis95
Nízká oblačnost se už dělá u nás nyní, zatím jen izolovaná oblaka, ale tenhle JV je u nás jasnej a bude z toho v říjnu deka.
S frontou to dopadne jako vždycky, budu jen závistivě koukat vedle na JČechy jak tam bouří a u nás nic a pak to zalije zase SV Moravy, kde to z ničeho opět naroste, jako přes kopírák, tady tak na prach.
Yurri
Přesně tak,já tyhle plačky jako Sedláček milujuprostě letos je to lokální,např, u nás v Č.Budějovicích nebyla celou sezonu jediná pořádná bouřka a srážky a v při té poslední koncem srpna nešel proud v půlce domácností a vyplavila půlku města zase to může být i dneska v noci víceméně kdekoliv.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.