Diskuse o počasí Srážky a bouřky 29.-31.7.2022
No slabě prší asi od 5rano,teď pršelo asi 20min intenzivně,ale ve směs spadlo kulový. Max 5mm
Modeling má vždycky pohromu a pak z toho je všude zahradnický destiček až na pár výjimek, dřív když šla TN tak pršelo 3dny, teď 3hod a je to hodně.
Tak nakonec takhle situace překvapila, těch 30mm to dát mohlo což je výrazně nad moje očekávání. Bouřka nás spíše obcházela a na Sázavě kde se začala přetáčet to hodilo přes 70mm, což je jiná liga, ale měli jsme tu několik opravdu blízkých cg úderů, jedny z nejbližších za tenhle rok, rány to byly opravdu pěkné. Jenom je škoda že ten sz z toho vyšel zase tak špatně, snad se tam během dneška vyskytnou nějaké přeháňky/bouřky
Baumrtnik
Však je to taky nejdeštivější pohoří v ČR. Za normálních okolností by tam pršelo takhle častěji.
Jinak teď jsem koukal, že modely dávají nějaké srážky v dalších dnech. Zřejmě nás přejde teplá fronta a nevýrazná studená. Nebo spíš takové nevýrazné teplotní rozhraní.
Pondělí by mohlo být zajímavé. Budou už vyšší teploty.
aura_33
Hrůza to je. Nejvíce je mi líto přírody ta trpí extrémně
igor127
Takhle opakované plošné srážky Praha + střední Čechy jsou opravdu výjimka. Tohle zachránilo i trávu na dost dlouhou dobu (už bylo opravdu sucho), možná i do konce léta, pokud nebudou extra vedra. Což by znamenalo celé léto zeleně kolem, a to beze srandy snad nepamatuju nikdy.
Tady dala tahle epizoda zatím 18mm, což je v porovnání s okolím málo, ale ke spokojenosti to stačí. Jinak za červenec pouze 48mm, ale vzhledem k červnovým 263mm to nikdo ani neregistroval snad ty přeháňky trefí alespoň co nejvíce ty nejsušší lokality
Tak gratulace Praze a okolí k plošným srážkám mezi 30 - 50 mm, Škoda, že zasažené oblasti lesním požárem se srážky zase docela vyhly. Tady zatím spadly 3 mm a za červenec je to celkem 68 mm. Za dnešek a zítřek by dle modelů mělo spadnout okolo 25 mm srážek, takže srážky budou ve výsledku lehce nadnormální, ale pořád se samozřejmě nepodařilo dohnat deficit z velmi suchého ledna. března a května. Srážky jsou velmi důležité a přišly právě včas, protože ta vlna veder skutečně odpařila spoustu vody a např. v Karviné, kde jsem byl minulou neděli už byla celkem dost uschlá tráva a sucho znát na každém kroku.
Martin Vítek
A to v Krušných stále prší, akorát dolů se vytváří srážkový stín a nespadne skoro nic.
To Podkrušnohoří je fakt hodně suchá oblast. Je tam víc faktorů. Netrefí se většina zvlněných front a bouřek a když už to jde přes tak většinou se srážkovým stínem. Třeba taková jižní Morava víc vychytá z frontálních vln. Není moc situací které by dokázaly přinést na SZ výrazné srážky...
Tak u nás dávali 18 mm spadlo 31 mm. Parada
aura_33
Srážkový stín tu máme celé léto .
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.