Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2021
F4
Já to věděl, že to nevydržíte a dáte ve známost uživatelům, že se u vás srážkově zase daří..
Od konce dubna je to zajímavě ,, prozápadně,, zacyklené..
Tady uděláme pravděpodobně celoroční srážkový průměr do konce prázdnin..U vás možná taky?
Osobně jsem velmi rád, že ty ,,zaručené,, zvěsti některých členů(a některých už bývalých členů) o tropickém peklu letošního léta v Čechách, 50-60 tropických dnech v nížinách a bla, bla.. letos nevyjdou snad ani na té JV Moravě...To už se myslím nestihne..
Dnes vyšlo hezké povídání resp. shrnutí srážkově velmi bohatého, ale i velmi rozdílného období 9.6.-18.7. Jelikož to je na FB, přikládám printscreeny. Oficiální zdroj FB CHMU - díky moc !
U mne za dané období celkem 120 mm.
A jsem zvědavý, zda to východ "dožene" zase zářím, říjnem (teda snad ne jako loni). Středozemí bude nejspíš zase nadprůměrně teplé, upraví se trasy proudění a postupy TN ...
PS. ten krajní JV je v kombinaci s nadprůměrnými teplotami (za červen cca +3,4 C nad průměrem) opravdu hodně suchý
Leden 49mm 196 % průměru
Únor 33,2mm, 158 % průměru
Březen 22,9mm, 79 % průměru
Duben 20mm, 69 % průměru
Květen 144,2mm, 218 % průměru
Červen 148,2mm, 196% průměru
Červenec 97,7mm, 129 % průměru
Za prvních sedm měsíců máme 515mm, což představuje asi 159 % průměru.
...no a za první srpnový den splněna třetina měsíčního úhrnu
Po prvním prázdninovém měsíci jsme na tom se srážkami zatím takto:
Leden: 46mm, což znamená o 12mm více než obvykle,
Únor: 46mm navíc proti normálu spadlo 12mm,
Březen: 19mm, což je o 21mm méně než obvykle,
Duben: 46mm, to je o 7mm více než je průměr,
Květen: 65mm, což je o 7mm méně než obvykle,
Červen: 81mm, to je o 1mm více než je průměr,
Červenec: 67mm, což je o 19mm méně než obvykle.
Za těchto 7 měsíců máme 370mm srážek. Což je o 15mm méně, než je normál.
Srpen za námi takže menší bilance - srážkově se jednalo o nadprůměrný měsíc se 130 mm (116 % DN). Od začátku roku jsme tak na 680 mm a blížíme se pomalu k normálu (86% DN). Pro srovnání o 25 km vzdálený Jeseník má díky své poloze na severním návětří za srpen o 100 mm více tj. přes 230 mm srážek
Po konci meteorologického léta jsme na tom se srážkami takto:
Leden: 46mm, což znamená o 12mm více než obvykle,
Únor: 46mm navíc proti normálu spadlo 12mm,
Březen: 19mm, což je o 21mm méně než obvykle,
Duben: 46mm, to je o 7mm více než je průměr,
Květen: 65mm, což je o 7mm méně než obvykle,
Červen: 81mm, to je o 1mm více než je průměr,
Červenec: 67mm, což je o 19mm méně než obvykle,
Srpen: 128mm, to je o 58mm více než je průměr,
Za těchto 8 měsíců máme 498mm srážek. Což je o 43mm více, než je normál.
Tak u nás spadlo v Srpnu v 17 deštivých dnech 107,2 mm. A letos jsme zatím na 485,2mm. Zatím je to v pohodě a v srpnu jsme neměly žádný tropický den, a jen 6 letních dní. A vypadá to že ani letos nebudeme mít tropickou noc tak jako loni. a průměrná teplota v srpnu byla 17,2°C. Uvidíme jestli víno letos dozraje ani rajčata vůbec nezrají.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.