Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Čekají nás plošné a poměrně vydatné srážky z Atlantiku , 01.11 - 06.11. 2020

9
# 04.11.2020, 14:29

Já se teda musím uživatele F4 zastat, že letošní rozložení srážek je nevídané. Dokonce bych i čekal nějaké další výrazné tlakové níže s distribucí srážek na Moravu. To pak bude podívaná. Nejsem odborník, možná za to může stabilní tryskové proudění, bůhví čím to letos je...

50
# 04.11.2020, 14:57

celyl
Ještě by se hodilo doplnit mapku deficitu srážek za poslední dva roky. Koukal jsem na tuto mapku v červnu a musím říct, že se nic nezměnilo. Oblast s největším deficitem je stále stejná.

chmi.cz
13
# 04.11.2020, 16:27

celyl
Ze je rozlozeni srazek podivne a zacyklene letos, nikdo nezpochybnuje..
A dokonce je v tom takova pravidelnost, ze to bezpochyby neni nahoda.. Neco to zpusobuje, neco velmi silneho a stale stejneho. Ale co..?
Jak uz jsem tu v predchozi odpovedi pro F4 psal, modely, i globalni vcetne GFS predpovidaji kudy pujde hlavni srazkove pasmo uz nekolik dni dopredu, ze to nebude pres SZ, a s rekneme 90% uspesnosti jim to vychazi..
Co je k tomu vede?
Proc je to takto zacyklene..? Proc..?
Bude to nejspise nejaky mix evropske orografie a proudeni vzduchu v ruznych vyskach..

50
# 04.11.2020, 16:40

walden
Tak to nemáte úplně pravdu, protože modely pro SZ srážky často předpovídaly, ale pak si to 1-2dny před rozmyslely a poslaly je vždy více na jih nebo na východ.

F4
Avatar
109
# 04.11.2020, 18:09

aura33 walden
Ano, ve výhledech jsou vždycky velké oči a pak se to začne odsouvat k východu, kde to už zůstane.
Nejhorší je ta letošní neskutečná nuda v počasí. Pro nás nebylo nic zajímavého - bouřky/opravdu vydatná srážková epizoda/sníh/mráz/proměnlivo - nic z toho. Stále jen slunce, vedro/nadprůměrně teplo, mraky člověk doslova hledal v některých měsících. Obrovský nedostatek srážek se projevuje hlavně v létě - viz ten slavný červenec a loni to bylo stejné. Srpen taky nebyl kdo ví co a srážky se koncentrovaly do úzkého období na konci měsíce. Opravdu jsem si myslel, že s příchodem podzimu tohle skončí a narovná se to a ono pořád ne. Navíc se to rok od roku zhoršuje, zatímco ostatní kouty republiky už se z nedostatku srážek zahojily. Pak nemá být člověk negativní, protože když k tomu přičtu další věci, tak tenhle rok bych opravdu raději přeskočil.

Ursus
Pravdou je, že na dosavadních zahraničních dovolených mi většinou slunce svítilo. Možná na tom fakt něco bude - každého se drží něco: někoho smůla v lásce, někoho nedostatek peněz a někoho zase tohle. Nutno ale podotknout, že tohle dříve (ještě tak před 3 lety) nebývalo. A silně pochybuji, že se to v nejbližší době stane - my zalito, okolí sucho... Jo, -6 % ale jaký je výhled? Do 18.11. ani kapička a navíc vegetace trpěla hodně v červenci. Jak jsem řekl, usychají topoly v blízkosti "potoka" - teď už je to zarostlé koryto bez vody. Jestli opravdu nedáme těch 500 mm, tak to bude snad nejsušší rok za posledních ani nevím kolik. V 2018 spadlo 503 (zachránil to až prosinec s neuvěřitelnými 90 mm) a 2015 dokonce 611! Ale to je přesně ono, v těchto 2 extrémních rocích byly vždy aspoň nějaké bouřkové nebo srážkově významné epizody.

13
# 04.11.2020, 18:46

aura33
No ano, uz 1-3 dny dopredu..vedely, ze na Sz bude zase prd..jeste v dobe, kdy fronty byly v Atlantiku nebo nekde v Z Evrope..Nebo kdyz se teprve predpokladalo, ze srazky vzniknou nad Bavorskem, uceli se, zmohutni a pak pujdou rekneme od JZ do Cech..
A reknete mi proc.. Proc ta srazkova pasma postupujici z Nemecka vetsinou jdou kolem Krusnych nad Polsko a spodem kolem Alp na J Cech a dal na Vrchovinu.. Proc ten prostredek smerujici na Z Cech temer vzdy zeslabne.. Proc?
Navic u F4 se vyrazne projevuje doslova srazkova dira, kdyz uz jdou nejake srazky pres SZ Cechy..tak hrbety Krusnych i Doupov maji zalito..a Klasterec s Kadani nic nebo skoro nic..
Je to krasne videt na tech obrazcich co jsem tam daval, ty uhrny..a to bylo letos take casto.. Scita se tam v te oblasti vice negativnich faktoru..
Jinak, nam tato atlanticka epizoda prinesla 15mm, 7 v nedeli, 8mm dnes v noci a rano..
Ve vyhledech na dalsich 14 dni neni nic..

50
# 04.11.2020, 18:46

walden
Asi to nemá smysl už rozebírat, uvidíme co přinesou další roky, je fakt že některé roky bylo sucho všude nebo nikde, poslední roky se rozdíly zvětšují, klima se mění, počasí je nevyzpytatelné, čekají nás divoké časy...

F4
Ta nudnost se nedá popřít, kdybych zde např. spočítal počet přímých bouřek v roce 2014 a letos, vyšlo by mi, že jich bylo v roce 2014 mnohonásobně více, možná i 3x, 4x, 5x nebo 10x, je prostě znát velký rozdíl, ikdyž nemá člověk podrobný statistiky.

385
# 04.11.2020, 18:48

walden
Jel jsem nedávno za bráchou do Litvínova, a pak do Mníšku v Krušných horách, cestou jsem taky viděl ty uhelný, opravdu obrovský, vytěžený oblasti, plus uschlé lesy, přemítám, jestli se tam taky třeba víc neprohřívá vzduch a pak to, z hlediska proudění, nebere nějaký jiný směr, než dříve, taky tam asi bude nižší vlhkost vzduchu .. a tak,... sice tam teď jedou rekultivace, zaplavuje se to, tak nad může i F4 , doufat v nějakou změnu.. aspoň malou..

13
# 04.11.2020, 18:51

aura33
Ja myslim, ze to smysl ma.. Je to proste zacyklenej fenomen, ty letosni srazkove pruhy.. Porad to same..A oblast SZ od Prahy jeden velky srazkovy stin.. Co to zpusobuje?
Ten duvod nezname, unika nam to..

74
# 04.11.2020, 18:54

Tak dneska u nás spadlo dalších 14mm. V listopadu už máme 22mm a celkově už letos máme 800mm

F4
Avatar
109
# 04.11.2020, 18:57

aura33
Nejde jen o bouřky ale o vše, co jsem vyjmenoval.

palma
Jo, může to tím být a vzhledem k tomu, že u Mostu, Bíliny a Teplic už vodní plochy jsou, tak tam zřejmě prší víc díky tomu. Na druhou stranu, před 3 roky byla krajina stejná a taky pršelo. Navíc aktivní uhelné doly jsou až dále od nás za Chomutovem. Na druhou stranu vyšší prašnost by měla srážkám naopak pomoci jako kondenzační jádra. Za komoušů prý byly v regionu časté mlhy a daleko hustší a častější než jsou teď. Vyčištěním ovzduší se to změnilo ale očividně vyčištění ovzduší za každou cenu taky není dobré.

walden
Hrozně záleží na proudění v nižších hladinách. Každopádně i v Krušných nejsou úhrny poslední dobou kdo ví co. Dokud nebude J až V proudění spolu s postupem srážek z těchto směrů, tak nikdy nic výrazného nenaprší.

2660
# 04.11.2020, 19:00

Samik
Tak to jste na tom cca stejně jak my, přitom jste nížina a my střední až vyšší poloha takže těch srážek máme obvykle více za celý rok než vy:) je vidět že čím víc na východ tím lépe, je smutné že na SZ Čech nenapršelo ani těch 500 mm:(:prsi:

13
# 04.11.2020, 19:11

F4
S tim souhlasim.. Cim nizsi hladina, tim vetsi vliv terenu, orografie..
Tyhle suche a mokre karty se jak se domnivam, pro CR rozdavaji castecne uz nekde v Nemecku.. A zbytek uz zarizuje orografie CR jako celek.. Jsme temer kompletne ohraniceni pohorimi.
CR je v podstate jedna velka kotlina..obehnana kolem dokola kopci, kdyz pominu J Moravy..tedy od JV, tam je to otevrene..
Ale od JZ, Z, SZ, S, SV, V..vsude hory.

109
# 04.11.2020, 20:01

U nás zase lilo intenzivně téměř celou noc. Potoky opět plné, řeka Novohradka v Uhřetické Lhotě už letos asi po šesté rozlitá do okolních polí. Doufám, že ten pás dešťů, který přes nás přechází téměř celý rok, přinese v zimě alespoň nějaký sníh.

50
# 05.11.2020, 07:32

F4
Bouřky byl jen příklad a určitě s Vámi souhlasím, že v celkovém ročním běhu není to počasí tak proměnlivé a zajímavé jako v dřívějších letech, někdy před rokem 2018. Paradoxně se to týká spíše jen našeho regionu SZ půlka Čech.

Největší nudnost letos byl určitě leden, duben, červenec a září (kromě posledních 5 dní). Ano sníh chyběl určitě, co bych třeba ale vytknul aktuálně je vítr, letos na podzim to opravdu moc nefouká, kromě jednoho silného větru na východě začátkem října, žádný další nebyl.
Předtím jen na konci srpna, paradoxně při teplotě +30°C, slunci a beze srážek, což je taky hodně nenormální. Takové to počasí, kdy několik dní pofukuje čerstvý západní vítr s nárazy a vyskytují se přeháňky nebo déšť letos na podzim úplně chybí. Vzpomeňme například na říjen 2017, orkán Herwarth.

Takže ano, letošní počasí fakt je docela nudné podobně jako loni a je zarážející, že čím více na jih nebo východ, tím spíše měli více bouřek, srážek apod. a pořád to tak zůstává.

Takže za mě region SZ části Čech je prostě prokletý, Amen.

# 05.11.2020, 07:46

Nevím, mapka srážek je také dost zavádějící, osobně si myslím, že letos tu spadlo víc srážek než ukazuje, to že bylo letos míň bouřek je normální, prostě i takové roky jsou. Je fakt že ted chodí ty pásma srážek hlavně přes střední Čechy, Vysočinu, Jeseníky, Beskydy, Slezsko, ale to si myslím že také nebude běžné a otočí se to. Zkrátka něco se posunulo a změnilo, ať už proudění nebo další faktory. Tohle bych orografii vůbec nepřičítal. Jsou situace kdy srážky od SZ k nám prošli přes Krušný hory jako nůž máslem a někdy vůbec a zůstali tam viset. To že pohraničí SZ Čech je na srážky díra je všeobecně známé, jsme obklopeni velmi strmými kopci, u nás se to nezvedá postupně jako třeba Vysočina, Drahanská vrchovina a podobně. Nehledě na to, že srážky k nám překonávají většinou Durynský les a pak hned Krušné hory. Bouřkové komplexy v drtivé většině naopak Krušné hory vždycky víc nakopli, ale tyto situace byly letos max 1-2, tenhle rok byl spíše ve znamení stacionálních bouřek. Nedělal bych z toho zas takový drama, tahle situace netrvá dekádu. SZ určitě není prokletý, jen to je letos trochu jinak. Herwarth zrovna napáchal největší peklo u nás a na severu Čech. Nám tu spadl dřevěný kostel, po městě asi 100 stromů, poničený kaufland, všude po silnicích satelity. Ono jestli je to u nás díra na srážky tak vítr tady fouká dost často a celkově je tu dost větrno, modely sice ukazují třeba Krušné hory nárazy přes 100km/h a u nás jen 20, ale není to vůbec pravda.

271
# 05.11.2020, 12:45

Tak výsledek z posl. vlny činí na zahradě 8,5 mm, předtím 7 mm a ještě týden předtím nějakých 6 mm, takže za 14 dní jsem rád, že to dalo přes 20 mm, takový Havlíčkobrodsko na druhé straně Vysočiny to dalo za noc na včerejšek vč. 1. stupňů pov. aktivity, takže opět žádná sláva, rozhodně nic vydatného, takový průměr.

# 06.11.2020, 02:20

Tady nám zvlněná studená fronta nadělila hezkých 9,6 mm, a tak v listopadu již 16,8 mm srážek. :)

69
# 06.11.2020, 07:45

U nás za poslední srážkovou epizodu trvající od čtvrtka 29.10 do středy 4.11 napršelo 109 mm srážek, což je i zde na konec října neobvykle vysoké číslo. Po dnech to šlo v mm následovně: čt-12, pá-31, so-22, ne-9, po-12, ut-4, st-19. Ve čtvrtek po měsíci konečně vylezlo sluníčko a když se udržíme nad hranicí nízké oblačnosti, tak si konečně užijeme pár slunečních dní :-)

13
# 06.11.2020, 14:14

Nejake shrnuti..
Tato situace nakonec prinesla plosne srazky temer do cele CR, i kdyz v prumeru se ocekavaly ty uhrny vyssi..
V nazvu tematu byly ,,misty i vydatnejsi,, srazky, coz se stalo, viz treba predchozi prispevek i spoustu jinych v tematu..
Misty nerovna se proste vsude..
Snad je to kazdy schopny pochopit..
Pokud jsou v predpovedi misty vydatnejsi srazky, je treba pocitat i s tim, ze to nebude zrovna u me..;-):cool:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.