Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Přeháňky, na východě ráno doznívající déšť, ojediněle i zabouří

Diskuse o počasí Houby a houbaření v závislosti na ročním období, aktuálním počasí, oblasti, nadmořské výšce

# 22.09.2025, 17:49

AuraPočasí
Já jsem ho našel snad jednou za život,protože je vzácný.Nechal bych ho už kvůli tomu v lese,je škoda ho sež… ;-)

# 22.09.2025, 19:24

TomasMost
To je v pohodě. Lidi ho normálně sbírají. Je docela vzácný, ale roste třeba i v Praze v Chuchelském háji. Na jižní Moravě je o něco častější. Na Slovensku úplně běžný. Centrum rozšíření je v jižní Evropě, je to teplomilný druh.

To je stejné jako, když jsem našel kozáka dubového, relativně vzácného a stejně to lidi běžně sbírají. Není to ten typ houby, že je chráněná zákonem jako třeba hřib moravský nebo muchomůrka císařka.

798
# 25.09.2025, 14:34

Naproti Hospody jsem našel tyhle houby (neznám všechny jména hub, nejsem velký odborník)

Vedle hospody
# 25.09.2025, 14:39

Honza146
Muchomůrka růžovka - jedlá, velmi chutná, ale dá se zaměnit s jedovatou tygrovanou.

Těchto jsem našel před pár dny dohromady cca 50 kusů, mám na ně super flek, kde je jich hodně na Mělnicku na okraji jednoho malého lesa, rostou v trávě a mechu dost početně. Tahle houba roste jak v lesích, tak i v parcích, běžná a hojná.

Myslím, že příští týden už vyrazí Václavky smrkové a obecné, typické podzimní houby, kterých roste všude plno v početných trsech, minulý rok jich bylo tolik, že zaměřit se pouze na ně, člověk by měl plné koše a tisíce hlaviček :D.

Čirůvky fialové nějak vymizely, těch jsem dříve před lety nacházel hodně kusů, posledních pár let je nacházím spíše málo.

Na přípravu jídla. Bohužel byla poměrně vysoká červivost a tak jsem cca 2/3 vyhodil.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.