Jedna novinka, nový druh hřibu v ČR... invazivní a bude časem velmi hojný...https://www.msn.com/cs-cz/general/general/invazivn...
Diskuse o počasí Houby a houbaření v závislosti na ročním období, aktuálním počasí, oblasti, nadmořské výšce
palma
Tenhle hřib znám už od roku 2017, když ho uvedl v rozsáhlém atlasu hřibovitých hub celé Evropy mykolog Michal Mikšík. Objevil se snad zatím jenom v Polsku + pobaltské státy a možná Německo a některý ze Skandinávských států.
Nedělal bych si iluze, že se v ČR nějak rozšíří, troufám si říct, že to bude rarita i za pár desítek let a pokud ho někdo najde, tak jenom pár lidí.
Pro CNN Prima News je to akorát nějaká zajímavost, aby měli co vysílat...
charlie
No já bych se nebál, podzim většinou něco přinese. Některé roky rostou hodně, jiné roky méně, ale prostě podzim je podzim. Ono to nemusí klapnout třeba v září, ale v říjnu/listopadu, kdy je už poměrně chladněji, bývají častější mlhy a skoro vždycky něco vyroste.
Aby nerostly houby vůbec, to by byl fakt extrém přes celý podzim a musel by být podzim asi nějak extrémně suchý nebo výrazně suchý a výrazně teplý. Také se stává, že v říjnu dokáže být týden slunce a teploty přes 20°C + vysušující vítr, ale to jsou nějaké přechodné období a většinou ne celý měsíc.
Já co pamatuji, tak i v těch nejsušších letech jako 2015, 2018 a 2019 například houby na podzim rostly, i když pravda asi to nebyly všude žně a musel to člověk líp vystihnout a trochu víc hledat.
Ono to bývá většinou tak, že hodně pomůže jeden trvalejší déšť, který to nějak nastartuje a poté už stačí, když pokračují občasné srážky nebo mlhy.
Já letos moc nehoubařil, takže až bude počasí a bude šance, určitě to zkusím trochu víc vytěžit, stačí si počkat a sledovat vývoj počasí. Teď se dá se 100% jistotou říci, že srpen je odepsaný a září otevřené, bude záležet na vývoji a srážkách.
Byl jsem na houbách v Klánovickém lese v Praze a na Mělnicku, zatím docela bída, roste to méně, než by člověk čekal.
Vatovec obrovský - 3x mičuda vedle sebe v trávě na kraji lesa (bohužel mičuda rozebraný larvami hmyzu ), pýchavky (mini verze mičudy), špičky travní, bedly - vysoké, červenající, žampiony (nesbírám), sírovec žlutooranžový, klouzci zrnitý.
Je málo hřibů! (skoro žádné), zatím...
PS: Myslím, že houbám chybí více tepla a slunce, ale to se zřejmě změní v jejich prospěch dle vyhlídek. Jinak vláhy je opravdu dostatek. Tady v Praze a okolí je půda fakt prolitá úplně na max. že to už ani snad nemůže vyschnout a vydrží to do zimy.
Takhle vypadá aktualizovaná mapa růstu hub - pořád se víc a víc vybarvuje do zelena. Brzy bude tmavě zelená plocha na velkém území.
Poměrně překvapivě rostou i na západě/SZ Čech - však i tam pršelo, ne příliš hodně, tak akorát.
Morfeus
Nevypovídá to o realitě na 100%, ale pořád to bude vypovídat dost. Například vždy poroste více hub, pokud bude celá ČR zelená, než když bude celá ČR červená.
Já bych řekl, že ta mapa hůře reflektuje čas a ty teplotní a světelné podmínky (slunce).
Ono sice hodně může pršet, ale houby nemusí růst v určitém čase po dešti (různá prodleva) a častokrát může chybět teplo a sluneční svit.
Je lepší spíše využít vlastní dedukci a zkušenosti.
AuraPočasí
Tak to by byl vrchol,kdyby houby více rostly v kompletně červené barvě a naopak Podle mě jen tato mapa bere v potaz nasycenost půdy / srážky cca před 7 až 12 dny,které většina hub potřebuje ke svému růstu plus nějaké teplotní rozmezí 10 až 25 stupňů,které září většinou splňuje.Samozřejmě, ani to není zárukou hojného růstu, v okolí KH,co čtu,zatím žádná sláva,píše se hlavně o bedlách,tradičně lepší je to okolo Sněžníku.U nás na Resslu,nehledě na roční období,se vždy něco najde
pýchavky jsem tu viděl, že znova začínaj, pak hromada prašivek, teď nastane hezký teplo, tak to pojede ohromně, možná zkusím
TheRealStormCZE
Myslím, že teplo a slunce je jediná věc, která chyběla a chybí a je to někdy poměrně podstatný faktor. Jedna věc je vlhkost půdy, druhá věc teplota půdy.
Výhoda je, že i při vyšších teplotách je nemožné, aby došlo k vyschnutí a suchu, protože je zkrátka na to až moc vlhko v půdě.
Také si myslím, že v momentě, kdy budou vyšší teploty a přechodně letní počasí - teprve v tu chvíli nastane větší boom a pojedou hodně hřiby všeho druhu.
palma
No brzy to budou možná houby reálné. Jsem poměrně dost přesvědčený, že ta teplá vlna, ačkoliv bude možná teplo některý den až moc, například 27-28°C, nastartuje ve větší mře růst hub, hlavně hřibů. Největší výhodou je fakt, že některé oblasti jsou natolik zalité (spadlo více jak 100 mm srážek během několika vln), že je prakticky nemožné nějaké vyschnutí a tvorba sucha, na poli a na zahrádce možná, ale ne v lese ve stínu pod klenbou stromů a vrstvou listí a přírodního materiálu.
Pokud se to potvrdí, tak se ukáže, že houby zkrátka někdy potřebují kromě vody i určitou míru tepla a slunce, i když běžně rostou i za chladnějšího počasí, pro nastartování jejich růstu je možná nejdříve nutné i teplo, následně už potřeba zřejmě není, jelikož houby rostou i v říjnu nebo listopadu za denních teplot například kolem 5-10°C úplně běžně.
Před chvílí jsem se vrátil z lesa na Mělnicku při hranicích Ústeckého kraje. Docela slušný. Poprvé v životě jsem našel hřib bronzový shodou okolností. Dva kusy jsou na první fotce uprostřed.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.