Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí se sněhovými, v nížinách i dešťovými přeháňkami, k večeru budou ustávat

Diskuse o počasí Houby a houbaření v závislosti na ročním období, aktuálním počasí, oblasti, nadmořské výšce

2086
# 05.08.2025, 07:08

AuraPočasí
Upřímně teď v těch Jeseníkách i nějací kováři, je to neuvěřitelné - co krok, to hřib! :love: Všechny mladé a zdravé, stejně ale převažují babky. Občas se ale najdou i klouzci, bedly kozáci a křemenáči. Ne vždy se vidí tolik druhů v jednu chvíli...
Upraveno

Nejběžnější houba, opravdu na každém kroku
# 06.08.2025, 15:25

Už to jede 😍

109
# 09.08.2025, 11:06

V KH na hřebenech už začala pravá hřibová sezóna. Jen včera 39kg.

# 09.08.2025, 11:28

ROFA
To už by mě ani nebavilo,pořád ohýbat hřbet,mám rád,když je hledání a sbírání v rovnováze :)Ale jinak hezký,jistě tam máte své fleky a stačí si jen počkat,na moc lidí tam asi taky nenarazíte.

# 09.08.2025, 12:19

to je paráda vidět že to aspoň teď jede. tady hromada špiček, nějaký muchomůrky, začínají píchavky a bedly, v hradci na plachtě a v lese dál směr hospoda u vlka je toho ale mnohem víc, hlavně zatím mladší houby, ale co krok to 3 houby různých druhů

# 09.08.2025, 14:19

Dneska cestou do města pod nemocnicí v parku 4 "babky" a pak pod márnicí překvapení 6x Koloděj 2 byli hnusní a jeden červivej.

Pod márnicí
Pod márnicí
109
# 09.08.2025, 14:55

TomasMost
Je to tak, mám místa kde na houbaře nenarazíš. To protože se do těch míst na kilometry daleko auto nedostane. Je těžké přestat sbírat, když je pořád co. Člověk už si jen vybírá co vlastně sebere. Velké a malé hřiby už jen obejdeš.

# 10.08.2025, 11:36

Babky rostou hojně ale červivost a plíseň je vysoká. Jinak nějací ty klouzci se dají najít bedly teprve začínají jinak hřibovité houby nic.

Most Ressl
Najdi babky 🤣
# 11.08.2025, 09:40

Tak jsem byl včera v regionu severně od Prahy okres Praha východ/západ/Mělník/Kladno (překryv okresů, pohyboval jsem se někde cca na pomezí).

Někde je fakt sucho a nic neroste a ještě k tomu člověk vidí plno suchých stromů, některé mají úplně hnědé listy jak na savaně.

Ovšem, když jsem zajel do lesa, kde jsem věděl, že byla v červenci (před pár týdny, možná 3 týdny) silná lokální bouřka, která tam způsobila komplikace, spadlo cca 30-40 mm a navíc tam byla bouřka a pršelo i následující den a pak následovalo to chladnější období s četnými přeháňkami/slabšími bouřkami. Tak zde na tomto místě houby rostou, ve stínu, v části lesa, kde je více šero, v údolí za svahem, kde nefouká vítr, je půda dosti vlhká, našel jsem opravdu pěkné velké bedly na řízky, navíc bez červivosti, dohromady cca 10-15 kousků, k tomu růžovky podobný počet, ale více červivé a hřiby plsnaté, těch bylo cca 30 pěkných kousků + jednoho kováře. V daném lese jsem byl poprvé v životě, hnalo mě tam pouze vědomí, že tam byly v červenci vydatnější lokální bouřky a snad je větší šance na růst a vyplatilo se.

Foto bohužel nemám, sry...

# 11.08.2025, 09:48

ROFA
Nechci aby to vypadalo, že závidím, ale fakt by mě nebavilo sbírat furt dokola jen hřiby smrkové, jak jsem téměř vždy viděl u Vašich fotek. Mám radši pestřejší paletu jedlých druhů hub.

A s tímto jste jel snad někam do výkupny hub ne? :D Nedovedu si představit, jak tohle někdo zpracovává komplet pro svojí domácnost.

# 11.08.2025, 11:48

ROFA:)

Omlouvám se, ale toto už mi přijde jako blázinec :) Přeci vezmu košík nebo dva a jdu domu ne ? :)

18
# 11.08.2025, 21:08

Novorolák1
Jsou i lidé, co houby prodávají. Patřím mezi tu hrstku šťastných. Protože "práce" je to opravdu úžasná :)

# 12.08.2025, 08:22

Včera znovu Ressl začínají bedle ale to horko je asi zabije jinak už i malé babky jsou hnusné. Jinak babek je snad tuna

Ressl
Babky
# 12.08.2025, 12:12

Jirke85
Chápu 👍🏻

109
# 14.08.2025, 06:35

AuraPočasí
Sbírám i jiné houby, ale teď je automaticky vynechává, když je praváků tolik, že nejdou ani odtáhnout z lesa.Sám je nepracují, ale částečně rozdám sousedům, většinou důchodcům. Mají z nich obrovskou radost.

109
# 14.08.2025, 06:37

Novorolák1
Dokud to utáhnu sbírám. Sousedi důchodci z nich mají radost.

# 15.08.2025, 15:01

ROFA
Chápu , omlouvám se. Nemyslel jsem to zle ;)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.