AuraPočasí
Upřímně teď v těch Jeseníkách i nějací kováři, je to neuvěřitelné - co krok, to hřib! Všechny mladé a zdravé, stejně ale převažují babky. Občas se ale najdou i klouzci, bedly kozáci a křemenáči. Ne vždy se vidí tolik druhů v jednu chvíli...
Upraveno
Diskuse o počasí Houby a houbaření v závislosti na ročním období, aktuálním počasí, oblasti, nadmořské výšce
to je paráda vidět že to aspoň teď jede. tady hromada špiček, nějaký muchomůrky, začínají píchavky a bedly, v hradci na plachtě a v lese dál směr hospoda u vlka je toho ale mnohem víc, hlavně zatím mladší houby, ale co krok to 3 houby různých druhů
Tak jsem byl včera v regionu severně od Prahy okres Praha východ/západ/Mělník/Kladno (překryv okresů, pohyboval jsem se někde cca na pomezí).
Někde je fakt sucho a nic neroste a ještě k tomu člověk vidí plno suchých stromů, některé mají úplně hnědé listy jak na savaně.
Ovšem, když jsem zajel do lesa, kde jsem věděl, že byla v červenci (před pár týdny, možná 3 týdny) silná lokální bouřka, která tam způsobila komplikace, spadlo cca 30-40 mm a navíc tam byla bouřka a pršelo i následující den a pak následovalo to chladnější období s četnými přeháňkami/slabšími bouřkami. Tak zde na tomto místě houby rostou, ve stínu, v části lesa, kde je více šero, v údolí za svahem, kde nefouká vítr, je půda dosti vlhká, našel jsem opravdu pěkné velké bedly na řízky, navíc bez červivosti, dohromady cca 10-15 kousků, k tomu růžovky podobný počet, ale více červivé a hřiby plsnaté, těch bylo cca 30 pěkných kousků + jednoho kováře. V daném lese jsem byl poprvé v životě, hnalo mě tam pouze vědomí, že tam byly v červenci vydatnější lokální bouřky a snad je větší šance na růst a vyplatilo se.
Foto bohužel nemám, sry...
ROFA
Nechci aby to vypadalo, že závidím, ale fakt by mě nebavilo sbírat furt dokola jen hřiby smrkové, jak jsem téměř vždy viděl u Vašich fotek. Mám radši pestřejší paletu jedlých druhů hub.
A s tímto jste jel snad někam do výkupny hub ne? Nedovedu si představit, jak tohle někdo zpracovává komplet pro svojí domácnost.
ROFA
Omlouvám se, ale toto už mi přijde jako blázinec Přeci vezmu košík nebo dva a jdu domu ne ?
Jirke85
Chápu 👍🏻
ROFA
Chápu , omlouvám se. Nemyslel jsem to zle ;)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.