Dnes křížová cesta s dřevěnou červotočem prožranou vyhlídkou (zjištěno později) a workout hřištěm a všude kolem při cestě jen tak mimochodem spousta hub, žampiony a bedle převažující, čirůvka fialová mi udělala radost, penízovku dubovou mi našel spíš google lens, ale podobné nesbírám, rostou mi žampiony a pýchavky i na zahradě, ale tam je netrhám, zajímavý mi přišlo, že rostly na místě ohniště, ten biouhel tomu podhoubí fakt nějak svědčí, lépe se mu jím prorůstá, na hranici záhonu s biouhlem mi vyrostla pýchavka jak balón, to jsem snad ještě neviděl.
Diskuse o počasí Houby a houbaření v závislosti na ročním období, aktuálním počasí, oblasti, nadmořské výšce
TomasMost
Jsou to nádherné houby, rychle rostlé, ten 1,2kg je velice mladá plodnice..Ten 1,8kg už tam pár dní byl, nicméně určitě ne týden..
Přesně před týdnem jsem tam byl a nikde v tom lese téměř žádné houby, krom pár bedel a drobnějších podzimních druhů.. Hřib ani jeden..
Dnes, po týdnu, jsou ty lesy plné hub , všech možných druhů, především hřiby, ale také suchohřiby, lišky obecné i nálevkovité, kozáci, mraky klouzků, obrovské množství muchomůrek červených , slizáků, atd, atd.
palma
Houbový boom, doslova..
I v té zimě ty houby vyrostly teď velice rychle...
TomasMost
U nás žádný mráz nebyl. A houby nerostou ve 2 metrech, kromě např. hlívy 😆 ten den si pamatuju, ve 2:31 bylo 0,7st., pak se zatáhlo a šlo to nahoru, za rozbřesku bylo +5. Nic nebylo ani nejvíc citlivým ryzcům na loukách. Co by jim taky bylo. Země je teplá, nebyla ani jinovatka.
Jirke85
Když se začnou vyskytovat mrazy i ve výšce 2 m nad zemským povrchem,předpověď přízemních mrazů je už zbytečná,protože atmosféra se v nočních hodinách ochlazuje od zemského povrchu směrem nahoru a při výskytu mrazů ve výšce 2m nad zemí je očekávaný výskyt mrazů i při zemi.Rozdíl mezi Tmin ve 2 m a 5cm nad zemským povrchem je běžně 2-3 stupně,v extrémním případě i 10 stupňů,takže pokud bylo u Vás 0,7 stupně ve 2m, u země mohl být klidně mráz.Já jsem reagoval na swana1, který nebydlí na Vysočině,ale v mrazové kotlině pod Šumavou a před týdnem tam určitě měl aspoň slabý mráz i ve 2 m. Místo těch vysmátých smajlíků si vzpomeňte na povodňový týden a Váš příspěvek,kdy podle vaší trpké zkušenosti žádné srážky ani houby nebudou.Hned z kraje týdne ve Žďáru spadlo 19mm a koncem tolik,že se to číslo pomalu nevešlo do tabulky.
přidávám sem pár ulovků z Krkonoš, kde opravdu rostou... ještě doteď sušíme
Mimochodem je vše zdravé.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.