Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Během dne většinou slunečno s maximy často do 10 °C

Diskuse o počasí Houby a houbaření v závislosti na ročním období, aktuálním počasí, oblasti, nadmořské výšce

303
# 06.10.2024, 20:20

Dnes křížová cesta s dřevěnou červotočem prožranou vyhlídkou (zjištěno později) a workout hřištěm a všude kolem při cestě jen tak mimochodem spousta hub, žampiony a bedle převažující, čirůvka fialová mi udělala radost, penízovku dubovou mi našel spíš google lens, ale podobné nesbírám, rostou mi žampiony a pýchavky i na zahradě, ale tam je netrhám, zajímavý mi přišlo, že rostly na místě ohniště, ten biouhel tomu podhoubí fakt nějak svědčí, lépe se mu jím prorůstá, na hranici záhonu s biouhlem mi vyrostla pýchavka jak balón, to jsem snad ještě neviděl.

# 06.10.2024, 20:44

TomasMost
Jsou to nádherné houby, rychle rostlé, ten 1,2kg je velice mladá plodnice..Ten 1,8kg už tam pár dní byl, nicméně určitě ne týden..
Přesně před týdnem jsem tam byl a nikde v tom lese téměř žádné houby, krom pár bedel a drobnějších podzimních druhů.. Hřib ani jeden..
Dnes, po týdnu, jsou ty lesy plné hub , všech možných druhů, především hřiby, ale také suchohřiby, lišky obecné i nálevkovité, kozáci, mraky klouzků, obrovské množství muchomůrek červených , slizáků, atd, atd.

palma
Houbový boom, doslova..:)
I v té zimě ty houby vyrostly teď velice rychle...

16
# 06.10.2024, 21:46

TomasMost
U nás žádný mráz nebyl. A houby nerostou ve 2 metrech, kromě např. hlívy 😆 ten den si pamatuju, ve 2:31 bylo 0,7st., pak se zatáhlo a šlo to nahoru, za rozbřesku bylo +5. Nic nebylo ani nejvíc citlivým ryzcům na loukách. Co by jim taky bylo. Země je teplá, nebyla ani jinovatka.

# 07.10.2024, 13:27

Jirke85
Když se začnou vyskytovat mrazy i ve výšce 2 m nad zemským povrchem,předpověď přízemních mrazů je už zbytečná,protože atmosféra se v nočních hodinách ochlazuje od zemského povrchu směrem nahoru a při výskytu mrazů ve výšce 2m nad zemí je očekávaný výskyt mrazů i při zemi.Rozdíl mezi Tmin ve 2 m a 5cm nad zemským povrchem je běžně 2-3 stupně,v extrémním případě i 10 stupňů,takže pokud bylo u Vás 0,7 stupně ve 2m, u země mohl být klidně mráz.Já jsem reagoval na swana1, který nebydlí na Vysočině,ale v mrazové kotlině pod Šumavou a před týdnem tam určitě měl aspoň slabý mráz i ve 2 m. Místo těch vysmátých smajlíků si vzpomeňte na povodňový týden a Váš příspěvek,kdy podle vaší trpké zkušenosti žádné srážky ani houby nebudou.Hned z kraje týdne ve Žďáru spadlo 19mm a koncem tolik,že se to číslo pomalu nevešlo do tabulky.

25
# 08.10.2024, 12:11

Tohle se teď dá najít, našli to příbuzní na dvou odlišných místech a v lese byly jen krátce a prošli jenom kousek lesa, takže rostou. První fotka je z neděle, druhá ze dneška.

Mělnicko
Rakovnicko
# 08.10.2024, 12:26

Aura_
Je zajímavé,že neroste hřib žlučník (lidově hořčák),aspoň my jsme žádného neviděli.

# 08.10.2024, 14:26

přidávám sem pár ulovků z Krkonoš, kde opravdu rostou... ještě doteď sušíme:D

Mimochodem je vše zdravé.

87
# 12.10.2024, 09:37

Včera možná poslední sběr hřibů v naší lokalitě. 23kg během necelých 2 hodin sběru. Přes noc ve 2 metrech -1°C je asi ukončí.

# 26.10.2024, 23:29

Dnes přes poledne na procházce v lese,nikde ani živáčka,ale hub je pořád hodně, i když některé to mají těžké…

# 27.10.2024, 21:19

TomasMost
To je na Resslu?

# 27.10.2024, 22:13

Delta001
Nad Velkou Černocí (Měcholupy)

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.