Diskuse o počasí Houby a houbaření v závislosti na ročním období, aktuálním počasí, oblasti, nadmořské výšce
ludvicek
Jj to je pravda, ani nevím čím to je
Dneska Velká Černoc,hodně praváků,klouzků,babek,bedel,hnědý hojně začínaj,ale zapomněl jsem na koš,naopak vzal dva nožíky.Všechno zdravý,jen babky tradičně dost plesnivý,ale ty moc nesbíráme a když,tak je dáme tchýni.Intenzita sběru byla mírná
Dnes jsem šel po delší době na houby, a byl jsem celkem úspěšný🤩, rostlo hodně klouzků a taky pěkní praváci, příště do lesa půjdu jen s kosou
TomasMost
To bude pečárka ovčí nebo hajní. Zápašná hrozně smrdí jak desinfekce a výrazně žloutne. Na 100pro z fotek neřeknu, ale zápašná to na 99% není. Jinak většina volně rostoucích pečárek (lidově žampionů) barvu mění. Buď do žluta, nebo do červena. A nebezpečná je jen zpravidla jen ta zápašná. Jsou i jiné jedovaté druhy ( z hlavy perličková, koroptví...) ne moc chutná Bernardova (roste na zasolených místech kolem silnic, a "voní" jak moře, nebo chaluhy, červená na řezu), ale toto rozhodně nebude ten případ
Ahoj, bohužel bez fotky, ale na Mělnicku plný koš hub, ovšem z 80-90% jen klouzky. Našel jsem tam místo, kde jich rostou doslova mraky pod borovicemi, jedná se o druh Klouzek zrnitý, který je poměrně kvalitní. Hodně jich tam bylo už v červnu, ale tentokrát byla výhoda, že nebyly prakticky vůbec červivé. Daly se krásně vybírat ideální masitější kousky, evidentně dobře živené vláhou na řízky. Řízky z klouzků jsou stejně dobré, jako z bedel vysokých nebo praváků.
Z ostatních druhů to moc neroste. Hřib hnědý - 0 nic, což je překvapující, protože se jedná o běžný podzimní druh. Přitom na něj znám fleky, kde jsou jich haldy, v podstatě roste skoro všude, kde je nějaká borovice nebo smrk, takže třeba půlka rozlohy každého lesa.
Hřib smrkový - těch sem našel jenom 3 starší velké kusy i červivé, ale nebyl jsem se podívat v jiném větším lese, jinak by jich mohlo být možná více a lepší. Muchomůrku růžovku jsem našel jenom 1 , přitom v červnu jich na stejném místě rostlo zhruba tak několik stovek, že jsem bral jen ty pevnější a zakuklenější, našel jsem 4 ryzce pravé, 1 pěkný větší kousek + vedle malé pod borovicemi, bedly červenající většinou nesbírám, ale ty rostou celkem hojně a planě, ovšem nedosahují takových kvalit a hlavně rozměrů jako bedly vysoké, na ty sem nenarazil. Ještě jsem našel sírovce žlutooranžového, ale k mému zklamání jsem zjistil, že jich tam rostlo už předtím asi 10 trsů na padlých větvích nebo odumřelých pahýlech starších třešní rostoucích planě, ale ty už byly moc staré na sběr, kdybych to věděl, mohly být luxusní řízky už tak 7-14 dní zpět. Nakonec jsem ještě našel 3 hřiby žlutomasé, respektive možná uťatovýstrusé - velmi podobný druh, prostě malý hříbek neboli babka a pak ještě 1 mladého hřiba koloděje, resp. hřiba polosíťkovaného. Nejvíc ze všeho tedy bylo klouzků zrnitých, i ty modřínové rostly, ale těch jsem našel méně. Prošel jsem jen malý háj na relativně malé ploše s převahou dubů resp. borovic. Hodně druhů hub úplně chybí, kromě hnědáků třeba i václavky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.