Diskuse o počasí Srážky od 13.5.2020
Tak jsem doufal, že konečně i tady na JV zaprší a ono opět nic. Zřejmě z těch 12mm co maloval Aladin zbyde asi max 2-3mm na umytí prachu, takže asi vyhraje sušší GFS. Bohužel i páteční srážky se ztrácejí. Tam je to zase naopak Aladin to pomalu ruší a maluje už jen zbytky a GFS tam má srážek dost. Předpokládám, že i tentokrát vyhraje ten nižší úhrn tedy Aladin. Třeba se to ještě změní. Jistý je jen další květnový mráz v sobotu.
Zatím to jde plánu rozpršelo se po 17.hod, silnější déšť byl nyní mezi cca 19:30-20:30. Srážek zatím 6,3 mm. Aladin a GFS drží v sumě kolem 15 mm, uvidíme, jak to dopadne. Každopádně déšť je potřeba, pokud by spadlo v pátek dalších 15 mm, konečně by se voda mohla pomaličku dostat i trochu do hloubky (do toho hraje i chladnější počasí).
Jinak k radaru - u nás padá přesně to, co malují barvičky na radaru (CAPPI).
Hezký večer všem.
Radar obcas nerozezna vodu vypadavajici z mraku na zem, ale zaznamena proste vodu v mracich obsazenou..
Pri posledni situaci prselo i z modrych odrazu, dnes ze zacatku nebyla ani kapka ze zelenych odrazu..
Vsimate si jak se to vytahuje severneji..?
J Cech i Moravy jsou mimo srazkove pasmo..
Rezna85
Obycejne to souvisi s teplotou a vlhkosti vzduchu.
Proto v lete, zvlast treba pred bourkou, ze zelenych odrazu neprsi. Je prilis teplo a kapky se ani nedostanou na zem. Vypari se pred dopadem.
Stejny pripad s vlhkosti. Kdyz je vzduch plne nasycen vodou, srazky padaji i z modrych odrazu. Pokud je vzduch suchy, velke mnozstci vody je schopen absorbovat, takze opet podle radaru muze prset a na zem nedopande ani kapka.
Proto v zime, za nizkych teplot a vyssi vzdusne vhlkosti casto intenzivne snezi i z modrych odrazu.
Ale proc to bylo dnes tak rozdilne v ruznych csstech republiky, to nevysvetlim. Teplota byla vsude relativne podobna, vlkost taky. A presto nekde odpoledne ze zelenych nekaplo, nekde z nich pry slusne prselo.
Povídání je i zde - https://www.meteobeskydy.com/radarove-snimky pozor na MAX Z vs. CAPPI
PS. už máme 11,5 mm
Děkuji za odpovědi, mám v tom o mnoho jasněji Jinak ty předpovědi zde, to je trošku ústřel, díval jsem se na aktuální z 0:00 na Yurriho Moravské Budějovice, a skoro do rána tam jsou předpovídány tahem nějaké milimetry, přitom už tam nějakou dobu vůbec neprší, za to u nás je do rána čistá nula, a přitom leje pořád a nevypadá, že by hned mělo přestat...
Rezna85
Lije opět jen v Čechách, české části Vysočiny a na S Moravy, od té doby jak jsem psal naposled už nic nebylo, ale aspoň něco, necelých 9 mm, snad se to v pátek polepší, JZ Čech neuvěřitelné, to tady nehrozí, bohužel, srážky za celý poslední týden teď teprve překročí 10 mm, vybral jsem pro srovnání namátkově třeba Klatovy a ty mají za stejně období 40 mm.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.