Diskuse o počasí Letní, tropické a supertropické dny a tropické noci v roce 2020
Frantis95
Nechci rýpat, ale máte v řadě 7 TD, teda pokud nejste jediná výjimka, protože vsechny pražské stanice jich mají 7...
A těch okolo 20, to je celkem v pohodě, není to v kuse jak jiné roky, je to celkem slušně rozložené od června, jak jsem psal výše, takový průměr za posledních xx let a podprůměr za posledních 5 let...
godlike
Libuš ani Kbely nejsou srovnatelné s údolím Berounky jako jsou Černošice, Lipence nebo Dobřichovice. Máme sice v noci o cca 5 stupňů nižší teploty než výše uvedené pražské stanice, na druhou stranu přes den máme s klidem o 2-3 stupně vyšší. A hodně těch TD bylo způsobených teplotou lehce nad 30, která například na Libuši skončila na 29.
godlike
Ne, není to nesmysl, meteostanice špatně umístěná není (uprostřed zahrady ve výšce 3 m) a většinou máme identické hodnoty s profesionální meteostanicí v Dobřichovicích. Zkuste schválně najít statistiku TD z ní a uvidíte, jak to sedí. Ono se to hezky porovnává, ale Libuš je o 100 m výše než my, a tím, že většina tropických dnů zde byla dosažena jen těsně (30,X °C), vzniká ten výrazný rozdíl 6 tropických dnů (1 byl špatně započítán, upozornil mě na to Igor, celkem zatím tedy 22).
Dnešní maximum se zastavilo na 29.5 C a včera bylo 31 C. Takže k dnešnímu dni mám 37 LD, 9 TD a 0 STD a 0 TN. Prozatimní maximum léta je 32,3 C z 28.7. , ale modely pomalu spekulují s přímým prouděním horkého vzduchu 21. a 22.8. přímo na Moravu a do Slezska. V letošním létě se stále velmi teplý vzduch odkláněl buď nad Francii ,nebo jihovýchodní Evropu a naše území zasáhl jenom částečně. Proto hlavně střední Morava a severní Morava má v letošním létě dost nízké absolutní maxima. V Ostravě se jedná dokonce o nejnižší absolutní maximum od roku 2002. V roce 2011 se vyskytlo až na konci srpna a letos by mohla přijít podobná šance právě o příštím víkendu
Tomas1241980
Jsme na tom hodně podobně. Maximum máme dokonce ještě nižší. 31,6°C. Na druhou stranu tropických dnů máme už 10. Dnes totiž těsně před bouřkou teplota vyšplhala na 30,1°C. Letních dnů máme 39. Uvidíme jestli letošní rekord ještě padne. Příští týden tam ta možnost nejspíš asi bude.
Problém s těmi vašimi amatérskými stanicemi je prostě to, že o slunečných dnech naměří vždy o něco více než je realita a asi málokdo zde má profesionální radiační štít.
23 TD zatím nikde v ČR letos nebylo. Doksany jsou podle mě teplejší lokalita a měly zatím 19 TD. Prostě u těch stanic tady na in-počasí je ty teploty vždy o něco ponížit abychom se dostali na realitu. To samé ty minima tu Ondra83 z Prahy 9 neustále uvádí vyšší než je reálné. Já nevím kolik už měl letos tropických nocí?
Praha - Libuš rozhodně není někde na vesnici mimo vliv tepelného ostrova a ta měla zatím jen 2 noci co teplota neklesla pod 18°C a tak při uvážení, že v Praze 9 bude třeba o 1 stupeň tepleji, tak mohly být 2 noci nad 19°C a určitě ne 10. Prostě chybné měření. Sorry ale ČHMÚ věřím trochu více.
JohnBattler
Praha Libuš Teď jste mě rozsekal, to je okraj Prahy a porovnávat to s ciframi z širšího centra je absolutní nesmysl. Se podívejte, kolik bylo třeba v Klementinu teď v noci na stanici ČHMÚ a porovnejte to s Libuší - 2-3 stupně rozdílu jsou naprostý standard. Zrovna na nočních teplotách není moc co řešit, pokud to člověk neměří přilepené na rozehřátém domě. Slunce nesvítí. Jinak tropické noci byly myslím 2, z toho jedna těsně, druhá velmi jasně. Poměrně dost dní je 19,X.
https://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/OS/...
Já už na toto téma odmítám diskutovat, skoro nikdo z diskutujících tu nebydlí, ale ví určitě nejlépe, že všichni jsou blázni s takovými teplotami, jenom on je letadlo
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.