Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Diskuse o počasí Sucho 2020

15
# 09.04.2020, 09:39

Pojďme se sušit i letos.

Jak jste na tom s vodou?

Do začátku trošku upravený text/odhad, pro mou lokalitu, jak jsem ho psal jinde.
Čeká nás klasický jarní měsíc (ne konkrétní, ale jako vymezení času) bez vody. Poslední slušný úhrn okolo 20/21.3., takže ještě minimálně čtrnáct dní nic neočekávám. Bohužel je to poslední léta normální. Vytrhne to až nástup letního chodu počasí s bouřkami a to je pak loterie, kde to zaleje. No a třeba zas bude prochca...pročůraný květen, jako ten 2010?... Uvidíme. A tohle by se spíš hodilo do témata sucho 2020 - a to tímto zakládám.

Za dva dny od napsání výše uvedeného se nic podstatného nezměnilo, od pondělních přeháněk, místy déšť, nečekám víc než několik desetin mm vody. Větší úhrny, myslím alespoň 10 mm v souhrnu za srážkovou epizodu, přijdou s asi s koncem dubna.

Nedostatek vody už začíná být vidět, na polích se práší, vegetace už začíná pumpovat do zeleného, současně se otepluje a povrchová vrstva půdy vysychá. Zatím to ale jde...

# 09.04.2020, 10:54

Zatím to alespoň zde zas tak zlé není, vrchní cca 3 cm jsou dost vyprahlé, ale pod tím je stále vlhko. Zahradu máme hodně krytou stromy, takže to zde tolik neprofukuje a snižuje se výpar, ale okolní pole dostávají docela zabrat, to by mě zajímalo, co tak do tý suchý krusty mohou zemědelci nasázet a jak jim to asi vzklíčí:D. Já jsem bohužel alergik, takže to venku nic příjemného není, pořád mi teče z nosu:(, fakt by se ten déšť alespoň na prach hodil.

142
# 09.04.2020, 12:08

Frantis95
U nás se ten pyl a prach ještě víří neustále tím větříkem, už šílím a nejhorší to je, když se rozkýchám a rozsmrkám když mám tu roušku.... chtělo by to deští, u nás už měsíc nespadla ani kapka...

# 09.04.2020, 14:18

Porad je extremne nizka vlhkost pres den. Vcera kolem 16h byla mezi 10-15%! CMHU slibuje srazky na druhou polovinu dubna, tomu bych i veril. Snad ale v pondeli par mm spadne.:prsi:

8
# 09.04.2020, 14:49

godlike
Proc byste tomu veril? Jako ano, nekdy nejake srazky spadnout musi, ale dlouhodobe predpovedi nejsou predpovedi, ale statistika. A statistika je v soucasnych suchych letech trochu mimo.

42
# 09.04.2020, 15:06

Na mě současný výhled působí tak, že pondělí je jediný den, kdy se objeví nějaké srážky a pak je tam další velká mezera možná 7-14dní a pondělní srážky nebudou nic extra. Takže prakticky se nic čekat nedá, je to jako před rokem, ale horší o to, že nás asi nepotká znovu superdeštivý a chladný květen.
V květnu čekám více srážek, ale spíše bouřky a sucho bude pokračovat až do léta. Teprve to začalo a už je to docela síla, vyvrcholení někdy v půlce léta, kdy v některých regionech budou čekat na déšť několik týdnů, to bude zase extrém... prý je poměrně vzácné, když není za celý den ani jeden obláček na nebi v celé ČR a máme tady dlouhou sérii slunečných dní, nepamatuji si, kdy sem naposledy viděl mraky, teploty samozřejmě jsou nadprůměrné.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.