Tady spadlo od 1.2. do 11.3. 96mm (velmi výrazný nadprůměr)
od 12.3. do teď spadlo jen 7,5mm. Celková bilance je opět negativní, neboť musím vzít v potaz dva předešlé velmi suché roky+ extrémně suchý letošní leden i suchý loňský prosinec s minimem sněhu a taky negativní vývoj.
Sucho už se stává pomalu normou, vše tomu nahrává hlavně tady v nížinách, poslední roky zimy teplé a téměř bez sněhu, slunce svítí prakticky nonstop každý den k tomu převažují nadprůměrné teploty, srážky celkově ubývají a přicházejí nepravidelně. Na horách a Vysočině to možná se suchem není hrozné, ale kolik se tam pěstuje plodin, že? V horách je to spíše o kvalitě lesů, jinak většina ČR spadá do oblasti, kde sucho bude spíše extrémní v zemědělských oblastech.
Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2020
Ještě malá přípojka. Podle grafu intersucha bude sucho v příštích dnech výrazně zesilovat, po 10.4. by výrazné sucho mohlo panovat na 50% území republiky. Jestli bude v létě předpovídané extra horko spolu s častým sluncem bez pravidelné plošné zálivky, tak potěšpánbůh.
Extra teplá zima téměř bez sněhu, extra suchý inverzní leden, prochcaný extra teplý únor, velké mrazíky na konci března a hup do tepla a sucha.
Jestli tohle má být součástí klimatické změny tak OK, vymyslete "morbidnější" kombinaci... tak dobře v červnu budou povodně? a v červenci +42°C v Dobřichovicich?
Jinak předpovídané srážky a ochlazení na velikonoční svátky... ehm bouřky? déšť a přeháňky? Podle mě jestli někde spadne víc, než 5mm bude to až až moc...
Ještě poslední přípojka. Zaujalo mne velké množství požárů i lesních všude možně po ČR. Samozřejmě je to hlavně nedbalost člověka, ale i suché počasí má podíl na šíření. Koukal sem na index nebezpečí požárů a je na celém území ČR na 3 (střední riziko) s tím, že pokud bude suché počasí pokračovat bude se riziko zvyšovat.
Ještě přidám mapku srážek od začátku roku ve srovnání s průměrem (nejsem si jist, jestli to sem někdo už nedával, tak kdyžtak sorry). Je vidět, že nejsušší je jih Moravy a v nadprůměru střední Čechy, před rokem (na jeho konci) to bylo ale přesně naopak.
Co se týče podzemních vod, tak ty jsou už dlouhodobě podnormalní, i tak stojí za to si připomenout jaká je situace.
zdroj: chmi.cz
No co no, čeká nás klasický jarní měsíc (ne konkrétní, ale jako vymezení času) bez vody. Poslední slušný úhrn okolo 20/21.3., tak ještě minimálně čtrnáct dní nic nebude. Bohužel je to poslední léta normální. Vytrhne to až nástup letního chodu počasí s bouřkami a to je pak loterie, kde to zaleje. No a třeba zas bude prochca...pročůraný květen, jako ten 2010?... Uvidíme. A tohle by se spíš hodilo do témata sucho 2020.
Tak samo i ty mrazové škody na předčasně rozbujelé vegetaci, cvaká mi zadek každý rok - letos asi málo, protože meruňky jsou na 80% fuč, ale třeba vyjde ostatek.
Ursus
Letošní vývoj mi přijde ještě horší, než poslední dva roky. Jednak bylo obecně málo sněhu a to, co se vypršelo v únoru teď nahrazuje počasí pod vlivem tlakové výše, která je podobně urputná jako v lednu.
Loni květen významně zlepšil dubnové sucho, ale kdo si myslí, že bude letos taky něco podobného? Já teda ne, připomíná to rok 2018 s tím, že je ještě méně srážek za duben. V Květnu může trvat deštivé počasí týden a pak následovat 14 dní sucha. Mě přijde, že suché období nakonec vždy přebije to vlhčí a stejně bude zase sucho. A do tématu to asi patří, množství srážek a sucho.
PS: Na jižní a střední Moravě pravděpodobně klesne podíl dlouhodobých srážek od začátku roku pod 50%, pokud tam v příštích týdnech nebudou významnější úhrny. To by bylo už docela extrémní, teď se to tam pohybuje na 50-75% od 1.1.2020.
aura333
No, on je to extrém a bude to horší... A teď je to nejhorší na Moravě, ale poté se přidají i Čechy a katastrofa je na světě ... Tady napršelo od začátku roku asi 50-60mm srážek... Čechy mají i 3x více.... Minulý rok nám vážně nepomohl... Vše bylo z bouřek a tím pádem to nešlo do půdy.
Já mám také lehčí statistiku....
Leden 11,8mm srážek (z toho se jednalo o mrholení, průmyslové sněžení a déšť)
Leden tak byl mimořádně podprůměrný...(průměr je 30mm)
Únor byl s 28,7mm lehce nadprůměrný měsíc, ale byl také teplotně silně nadnormální...(průměr je 23mm) byly také velmi lokální rozdíly... Severněji a jižněji od Brna i více jak 50mm
Březen byl s 18,3mm silně podnormální(průměr je 34mm) navíc bylo několik dní s teplotou vyšší jak 15°C a jeden nebo dva dny i s teplotou 20°C
No a duben? Do dnešních 11:00 pouhopouhých 6,7mm srážek.. Původně jsem naměřil až 7,2, ale to byla chyba ze včerejška... Tento úhrn je nejnižší za desítky let... Jenom chci říct že průměr máme 43mm... To je velký deficit..
Takže za 1/4 roku máme místo 130mm srážek, sotva 66,6mm!!!!
Tedy skoro o 1/2 měně než průměr...
Jo a od 1.3. Do 30.4 napršelo pouze 22,1mm srážek...
Raději nechci vědět kolik tam napršelo strakymu...
Duben sice ještě u konce není a je tedy nějaká šance, že do jeho konce něco spadne, přesto se ale také přidám s průběžnou statistikou letošního roku i s dubnem. Zdali jsme v nadprůměru zatím posoudit nedovedu, podrobnější statistiku vedu jen za poslední 3 roky, nemělo by to tedy cenu srovnávat, vím jen, že místní roční průměr srážek dosahuje asi 520-530 mm.
Leden 11,6 mm, nejvyšší denní úhrn srážek necelé 3 mm, takž téměř nic nešlo hlouběji do země a bylo ihned odpařeno. Sníh se tuším téměř nevyskytl.
Únor 66,4 mm, nejvyšší denní úhrn 25,2 mm, byly tam pak i další úhrny přes 10 mm, takže se toho do země dostalo docela hodně, vše to bylo z trvalejšího deště. Sníh se také téměř nevyskytoval.
Březen 51,8 mm, nejvyšší denní úhrn 20 mm, většina srážek spadla v jeho první polovině, 31. 3. se u nás vyskytla nejvyšší sněhová pokrývka roku, napadlo asi 1,5 cm.
Duben (zatím) 11, 6 mm, nejvyšší úhrn 7,6 mm za den, pršelo jen dvakrát za měsíc, to je docela síla. Dubny jsou zde poslední 3 roky bohužel vždy takhle suché, 2018 jsme neměli ani těch 10 mm.
Za první třetinu roku tedy 141,4 mm, jak jsem psal, nedokáži určit, zda jde o nadprůměr či podprůměr, ale vzhledem k deštivému únoru a březnu by mohlo jít o lehký nadprůměr. Vzhledem k nadprůměrnému množství slunečního svitu a neustálém větru ale budeme v lehkém vláhovém deficitu.
U nás nakonec v Dubnu spadlo 4,2 mm a to na velikonoční Pondělí. Tím se stává letošní Duben nejsušším měsícem za dobu co data zapisuji (Leden 2014). Přebral prvenství zase od Dubna roku 2018 kdy spadlo 7,8mm. Od této doby se nestalo že by u nás v nějakém měsíci nespadlo ani 10 mm.
Před deštěm na velikonoční Pondělí pršelo naposledy 20 Března s 10mm. Takže celkem slušná epizoda bez srážek. A deště co modely pro nás malovaly v těchto dnech nepřichází a postupně je i modely ruší.
A celkem letos jsme na 85,7mm.
- 16,4 mm za leden 2020, 8,5 mm, 4,5 mm a 2,8 mm největší úhrny.
- 25,7 mm za únor, 6,5 mm, 4,5 mm, pak pár okolo 2-3 mm a zbytek cmrndání 0,3 - 1,8 mm.
- 25,7 mm za březen. 12, 4, 8 a 1,7 mm všechny úhrny.
- 3,3 mm za duben. 1,2 mm, 1,4 a 0,7 mm všechny úhrny od 20/21.3. Momentálně běží jarní měsíc bez pořádných srážek - už jedeme šestý týden. Ještě to ale jde.
Takze duben..
Dohromady 34,5 mm. Ve trech epizodach - 3,5-14-17mm..Neni to buhvi co, ale ve srovnani se zbytkem republiky to jeste nedopadlo uplne nejhur..Hodne nas tu letosni predjari podrzelo a predzasobilo unorovych 100mm.. Krajinu i reky v moji oblasti zatim voda z nebe drzi pri zivote..
Tak v dubnu napršelo 10,3 mm, což je srážkově výrazně podprůměrný měsíc a dostal nás tak do asi 20 mm deficitu za letošní rok. První tři měsíce se držely kolem průměru.
Jinak konečně se mi podařilo tady ve velmi blízkém okolí najít meteostanici, která měří od roku 2011. Včera jsem si z toho vypsal údaje (od roku 2018 už to jsou mnou naměřené hodnoty) a vypočítal průměry. Někým jsem se tady inspiroval tabulkou.. V růžové barvě jsou měsíční úhrny nad 100 mm, ve světle modré pak úhrny do 2 mm za měsíc. Z toho pro mě vyplývá, že už byly mnohem horší měsíce, než letošní duben. Vpravo pak ještě přidávám graf, jak se to u nás srážkově vyvíjelo za poslední desetiletí. Snad nikomu nebude vadit, že to dávám sem.
Aldan
Z jake stanice je tabulka a o jaky zdroj dat se jedna ?
Mesice s jeste mensimi uhrny srazek tady samozrejme v minulosti byly a dokonce se i vyskytly kalendarni mesice-obdobi zcela bezesrazek, i nad 60 dni, hlavne na podzim.
Pokud ale vezmeme dlouhodobe uhrny srazek za nekolik mesicu, nebo i let, tak velky podprumer za tak dlouhou dobu (nemusi to byt primo nizky uhrn, staci kdyz dlouhodobe chybi treba tretina normalu), to je tragedie.
Navic je tu jine rozlozeni srazek (vetsi extremicita a odtok), chybi postupne tajici snih. o vyssich teplotach i vice Slunecniho svitu nemluve.
U nás to letos se srážkama vypadá následovně
Leden: 2,7mm (extrémně suchý měsíc)
Únor: 48,6mm (teplý a deštivý měsíc)
Březen: 39,5mm (první půlka deštivá ve druhé půlce sucho)
Duben: 3,9mm (nejsušší duben, který jsem zažil)
Celkově za tento rok spadlo 94,7mm srážek což vcelku ujde, může za to deštivý únor a první půlka března.
Frantis95
Ježišmarjá zlatá Praha, tady nedaleko profistanice ČHMÚ Kuchařovice v okrese Znojmo za 1. třetinu roku nějakých 72-73 mm, z MB zveřejním data po verifikaci, nezveřejňuji nedohledatelné údaje, má někdo v nižších polohách v Čechách (+ odkaz) tenhle rok pod 70 mm nebo je to tady na JZ Moravě zase nejhorší?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.