Diskuse o počasí Vydatné srážky od 7.9. do 10.9.2019
Storms Straky
No kdyby vyšel současný Aladin, tak budu skákat radostí. 20 mm za noc a dalších 20 přes den díky přetočení, ale to už půjdou srážky od Z. Ale tam už bude hrát roli orografie, tak snad moc působit nebude. Každopádně půjdou srážky od JJV, takže tomu žádný srážkový stín bránit nebude, snad to naopak ještě zesílí, když budeme na návětří. A už to vypadá, že bude přecházet celá TN ne jen vlna s ní spojená.
Tak u mě spadlo od pátečního večera 17 mm a u už zde musí být nasycení opravdu velmi vysoké, protože voda téměř neodtéká a drží se. Stále je u mě velmi mokro a to pršelo v 7 ráno. Až nyní kolem 13. hodiny přešla další přeháňka. Vypadá to, že se docela přiblížím za 1. polovinu této epizody svému odhadu 20 mm. Docela mile mě překvapila jižní Morava, kde jsem si říkal, že moc srážek nenapadne. Noční déšť zasáhl hlavně oblasti, které včera nedostaly vůbec nic. Ještě ve 2 ráno jsem se díval a dawe měl možná 1 mm srážek. Zítřejší ráno bude u mě asi velmi temné a deštivé a Aladin mi stále dává 30 mm a v Beskydech až 60 mm, což by mohlo vyvoval vzestupy hladin až na 2. výjimečně i na pár profilech 3 SPA.
No tak podle posledních výpočtů modelů to vypadá, že hodně srážek spadne i na západě Čech cca 30-45mm. Morava, Slezsko+pomezí Čech a Moravy, kde už spadlo většinou 15-30mm dostane ještě jednou tolik nebo i více. Nejméně spadne zřejmě střední Čechy a část jižních Čech, kde to bude cca 15-25mm, ale někde možná ani ne 15mm. Severní Čechy - Liberecko dostane asi tak kolem 30mm. Takto bych to odhadoval...
Poměrně dost spadne i na JZ a SZ Čech asi tak 20-25mm, východ Čech spadne možná méně, zde ale už pršelo, záleží jak kde, cca mezi 5-20mm. Nejméně to stejně vychází pro Prahu a okolí a část jižních Čech.
Pavell
Jo jo to vykouknutí slunce z mlhy sleduji i tady, před chvílí jsem se vrátil z hřibů a tam jsem i kapánek zmokl i když venku mrholilo nebo slabě pršelo tak v listnáči to vypadalo jako přívalák
Jinak co jsem se vrátil domů tak pozoruji že přeháňky nabraly trochu jiný směr a jdou z jv. místo z jihu a některé se i červenají a s tím prokukováním slunka se možná i nějaká objeví.
No co bude dnes v noci a ráno na to jsem dost zvědavý asi si večer schrupnu abych byl v noci fit.
Zas taký blbý čas když mám jít ráno do práce
F4
Storms
U vás bude pršet celkem dost.Odhaduji že západ republiky dostane od 25-40mm.Tu u nás očekávám tak maximálně 25mm.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.