Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Jaké bude léto a sucho v roce 2019

74
# 14.04.2019, 09:34

Yurri
To jsou názory :D:D žijete vy v reálném světě ? Co vy si uděláte na zahrádce o výměře 10m2. Neznamená že je rentabilní pro zemědělce co má třeba 2000 ha.
Sucho není proto že by se změnilo obdělávání půdy nebo její rozloha když mrknu na mapu z roku 1836 tak pole jsou přibližně úplně stejně jako teď. Sucho je proto že je jiné proudění. A vždycky tady byla období sucho nebo povodní a podobně. Teď jsme v období sucha klidně se může stát že za měsíc bude půl republiky bojovat s povodněmi. Všechno je možné. A ještě každý teď nadává že pole jsou v jednom kuse bez mezí že proto jsou třeba lokální povodně. Ale v pramenech kde čerpu byly v letech za první republiky bleskové povodně naprosto běžný jev a ani meze nepomohly. Ale lidi to tolik neresili. Často o tom ani ve vedlejší vesnici nevěděli ale teď díky sociálním sítím se o tom mluví často a lidem přijde že se to děje více než v minulosti. Ale ve skutečnosti lidí dříve nebyli tak ubrečení.

F4
Avatar
109
# 14.04.2019, 09:52

Spíše je alarmující, že úvodní texty zde z redakce zase píší, jak se od zítra počasí "výrazně vylepší", protože ustanou srážky. Přitom zrovna ty jsou teď nejvíce potřeba.

385
# 14.04.2019, 09:57

Samik
Obávám se, že se mýlíte, povodně jsou i třeba kvůli nadměrnému zhutnění půdy na polích, z čehož plyne snížená jímavost, tuším až o 30%, z toho plyne i menší nasákavost, tudíž sucho, vidím to i na zahradě a svém poli, na zahradě, mám kvalitní zeminu, plus samozřejmě v ní zapracovaný sorbent, který jímá vodu, nemám zatím problémy, a to ani minulý rok, ze suchem, pole je jiná záležitost, problém je v tom, že většina polí je pronajímána, tudíž se k nim zemědělci chovají tak, jak se chovají, když za sucha zafouká, je vidět, jak v podobě prachu mizí úrodná část pole, časem zůstávají kameny a jíly, které jsou kompaktní a nedrolí se. a.... nepojmou skoro žádnou vláhu, a o tom Yurri mluví, a meze tu nebyly jen kvůli povodním, rostly tam i vzrostlé stromy, které lámaly vítr a zabraňovaly právě větru v destrukční činnosti, plus tam byli ptáci co likvidovali škůdce... atd, atd... Nu a povodně fakt byly a budou, ostatně výrazy jako staletá, či tisíciletá voda, se tu nevzaly odnikud, to souhlasí,. nu a zemědělce co má 2000ha, tak to je asi malé procento, dvacet klometrů čtverečních je docela flák země i v USA.

385
# 14.04.2019, 10:03

F4
No jo, když ono se říká, když prší a je zima, že "je hnusně" a když svítí slunko a je teplo tak "je krásně".. co s tím?:cool:

271
# 14.04.2019, 12:32

Samik
Mám zahradu největší na vesnici asi 16arů se 2 stodolami a sadem, ale momentálně mě zajímá, jak na co nejmenší ploše vypěstovat co nejvíce zeleniny s co nejmenším množstvím vody, kolik máte vy a jaké nabízíte řešení vy, konkrétní návrhy.

Tak každý už ví, že současná kůrovcová kalamita je nejhorší v historii, si to najděte, včetně kalamit v 18.stol., spíše je zajímavé, že třeba tady na Vysočině se hodně vysazovalo po kalamitě ve 30.letech 20.stol. a teprve nyní řešíme onu chybu v monokultuře a stejnověkosti, stejnou chybu opakuje jen osel, ale to je na jinou diskuzi.

385
# 14.04.2019, 13:33

Připojuju ještě... nádhera, docele pěkně nám tu prší, do nádrže doplňuju vodu, co jsem minulý týden použil, krásný vlhký vzdoušek, co víc si přát:D, možná ještě dozaleju zítra stromy, ať mají z čeho brát..v následujících nocích tu máme mít maximálně nulu, tak snad už škody nebudou.

# 14.04.2019, 15:19

Yurri
Rozhodně chválím vaši snahu, ale tohle rozhodně není cesta pro všechny. Jako společnost jsme silnější, když se specialuzejeme. Tedy my potřebujeme specializované zemědělce co vyprodukují mnohem více jídla a ne aby se každý musel starat o své políčko. To bychom se vrátili o 200 let zpátky. Potřebujeme udržitelné zemedělství řekněme středního rozsahu co nás uživí a zároveň nevydrancuje přírodu a její zdroje.

palma
Tak to nevím co jste nachytal. Když se podívám na:
http://hydro.chmi.cz/hpps/hpps_act_rain.php
Tak ty úhrny jsou úplně směšné, snad skoro všude do 1 mm.

Tahle přeháňka nám maximálně smyla trochu pylu z auta a namočila chodníky, ale na sucho nemá žádný vliv. V příštích 7 dnech nic spadnout nemá, takže sucho bude dále narůstat.

271
# 14.04.2019, 15:42

JohnBattler
Naopak se lidé vrací a začínají si pěstovat kdeco, je to teď všude úplný boom, i ty komunitní zahrádky i pro jednotlivé paneláky ve městech jsou už dobře známé, tady má zahradu či pole kdekdo, tak nějak samozřejmě, nájemci spíš bojují s časem a byrokracií.
Ano, to, co popisujete ale nemáme, máme akorát biosložku a biomasu do bioplynek, soběstačnost je prachbídná a zranitelnost vůči nastávajícím změnám vysoká.

385
# 14.04.2019, 16:35

JohnBattler
Máme tu 2mm:D, ale jelikož mám střechu 320m2, něco málo to dalo, po odpaření než to málo steklo, tak asi 1mm na metr:!!:, takže cmrndnuto...ale jak pravil Yurri, co je doma, to se počítá, samozřejmě vzhledem k poměru práce, investic,a výsledkem - vypěstovaná plodina, nemůžeme my malopěstitelé konkurovat velkovýrobě, ale nic zase neplundrujeme a navíc začíná kvést směnný obchod, já mám ovoce, zeleninu, a soused má králíky, další má slepice a tak dále, čili ve finále máme docela výběr a známe i původ potraviny a je fakt, že během posledních tak pěti let, se tohle rozmohlo docela dost, a to je fajn. Jen tak mimochodem, když jsem viděl místní zemědělce jak do zapleveleného pole narval roundup, pak to za pár dní přeoral narval tam hnojivo, pak zasel, a když to vzešlo, stříknul to selektivním herbicidem a na závěr to přestříknul něčim proti broukum,... přešla mne chuť..zhlediska uživení obyvatelstva měst ovšem máte krutou pravdu, nic jiného to neuživí.

# 14.04.2019, 18:54

Uznávám, že je to skvělé si pěstovat vlastní zeleninu a ovoce, jenže z toho člověk fakt nepřežije. To je jen takový vitaminový doplněk. Aby člověk mohl přežít, tak potřebuje také obilniny, brambory a další plodiny co zaberou hodně místa a samozřejmě také živočišné výrobky. To už pak jedině se tomu věnovat na plný úvazek nebo jak píšete výměnný obchod, ale to je opravdu návrat 200 let zpátky.

Chápu, že aktuální zemědělství je hrozné právě z těch důvodů co se tu píší a to nadužívání chemie, nulový vztah k půdě atd. Chtělo by to podle mě nějakou střední cestu. Menší farmy, které se budou specializovat na jeden produkt a budou hospodařit šetrně, ale zároveň už to bude trochu ve větším aby se zvýšila efektivita a cena nebyl tak vysoká. A pokud se produkty nebudou tolik vozit sem a tam bylo by to velké plus.

Ale to je úplně mimo toto téma. Zde v Praze spadlo pod 1 mm, takže nic. Tam kde máte 2 mm, tak alespoň něco, ale je to stále zoufale málo. Při tom jak je suchá země to chce alespoň 10 mm, aby se to dostalo trochu více do hloubky. A to minimálně týden nehrozí.

74
# 14.04.2019, 19:36

palma
Samozřejmě záleží také jaké družstvo to pole obdělává. Já pracuji ve družstvě kde obděláváme cca 1700ha A to je v okolí většina podobných družstev. Jen sem tam je malý zemědělec co má pár hektaru. A musím říct že my se snažíme hutnit půdu co nejméně požitím širokých pneumatik a dvojmontáží. A také půdu do hloubky kypříme Dnešní stroje nehutní půdu tak moc jako stroje třeba před 30 lety. A přimíchávat něco do půdy není třeba pro nás možné byla by to obrovská finanční investice v řádech stovek miliónu a stejně by přišel přívalový déšť a půdu odnesl. A to svahy máme zatravněné a na pole s kukuřicí a řepou dáváme pásy obilí aby se odtékání a eroze půdy trochu omezili.
A řešení? Reálné není žádné. Možnost je jediná zní to tvrdě ale jediná možnost je výrazně zredukovat počet lidí na planetě. Aby se nemuselo pěstovat tolik plodin.

A co se týče chemie co se cpe na pole také se mi to nelíbí ale dát se to musí. Když se ty hnojiva a chemie obilí nedá tak třeba místo výnosu 8t z hektaru bude jen 3 t hektaru. A teď si představit že by cely svět přestal používat chemii a my spadly na tyto výnosy jak by vyletěla cena mouky a všeho na horu a bylo by toho i málo. Prostě je nás tu už moc.

271
# 14.04.2019, 22:00

Samik
Zemědělcům se jen nechce, vidím u cesty tamhle stoh, tamhle hromady hnoje za odvoz, já platím za vlečku koňského 500kč, a to je sakra hromada a ještě pomale drahá. Myslí se jen na ekonomiku, na kvalitu půdy vůbec, je třeba to nastavit opačně, musí se vyplatit půdu zůrodňovat a neničit chemií, a že to jde i bez ní, vám v praxi ukáží hned v Rakousku nebo Německu, klidně vám pošlu odkazy na videa, jak má péče o půdu vypadat, chce to jen změnit zažité postupy a ochotu naslouchat a učit se.

ota
Avatar
2126
# 15.04.2019, 01:15

Samik
Souhlasím spíše s Yurrim. Tedy alespoň moje zkušenost s družstvem u nás je taková, že všude v okolí je jen řepka (půjde nám pak ničit motory v autech) a pak kukuřice, družstvo má bioplynovou stanici a tam ji pak využije. Jediná smysluplná věc, je tu lucerka pro zvířata.
Kdyby se tedy na polích pěstovalo opravdu jen jídlo pro lidi a krmivo pro zvířata bylo by klidně možné lehce snížit výnosy a omezit chemii. Navíc nám zde zemědělci ještě za minulého režimu rozorali protipovodňový val, s argumentem, že povodně nikdo nepamatuje. Pak přišly roky 1997 a 2010, kdy byla obec zaplavena a minimálně v roce 2010 by val vodu nepochybně zastavil. Obec se pak rozhodla val částečně obnovit a nejvíc proti byly zemědělci, že jim bude překážet. Až byl obnoven ještě jej poškozovali předjížděním traktory, pomohla až fotopast. To samé jsou i remízky, které mají na přírodu prokazatelně pozitivní vliv, jenže překáží. Nejen že lépe zadržují vodu, ale taky stromy v nich slouží jako větrnolamy a omezují tak větrnou erozi, jsou nezbytné pro spoustu zvířat a hlavně hmyzu, kterého drasticky ubývá a bez kterého se zemědělství (na rozdíl od chemie) opravdu neobejde a navíc umožňují průchodnost krajiny. S remízky totiž značně ubylo i polních cest, kde se člověk může projít hezkou přírodou. Přitom stačí zajet do Německa nebo Rakouska a je vidět, že to jde když se chce, přesně jak píše Yurri. S čím teda souhlasím, že nás jako lidí je moc, ale tam už jsou řešení složitá, snad lidi přijdou k rozumu včas a neskončí to nějak drasticky.

63
# 15.04.2019, 06:37

V sobotu u nás překrásný den. Teploty kolem 5°C , ale hlavně bylo zataženo a sem tam spadlo pááár kapek. Prostě nádhera. V neděli už opět polojasno, ale i tak to stálo za to...Déšť slibují po velikonocích, tak jsem zvědavá. Na tento vík taky slibovali 10x tolik

5
# 15.04.2019, 09:13

Neděle dala 0,1 mm srážek, předtím spadlo 28.3. 0,2 mm a aktuální výhled do úterý 23.4. dohromady dalších 0,1 mm. Loňský duben, kdy u nás spadlo 7 mm, byl extrémně suchý, ale na letošek nic nemá. Srážky se naprosto vytratily a to, že v Krkonoších na hřebenech nasněžilo v zimě přes 2 m sněhu bohužel na sucho ve středních Čechách nemá žádný vliv. A od rána je opět modro.

15
# 15.04.2019, 10:27

Za víkend lehce přes 3 mm vody. Kdyby to bylo třicet, tak fajn, ale takto se dá jen konstatovat, že sucho pokračuje a ještě se zhoršuje...

76
# 15.04.2019, 18:52

Pavelma
Moc pěkné barvičky, tímhle tempem temná červená převládne na konci května..

271
# 15.04.2019, 20:34

ota
Obyvatel pokud vím přibývá jen díky cizincům, jinak by byl pokles, v Evropě je to podobné, na to se nelze vymlouvat, chybí cit pro přírodu a touha při to udělat maximum, odnesou to všichni, proto je třeba to předpotopní myšlení minulého století opustit, máme právo na čistý vzduch bez rakovinotvorných látek, na čistou vodu bez hormonů, na potraviny bez jedů, ani se neptejte, kolik bordelu obsahují i ty minerální hnojiva do zahrádek, mikroplasty...,je třeba radikální změny zezdola a lid informovaný, vyžadující okamžitou nápravu po politicích a orgánech státu, které reagují teprve až něco nastane (povodně), což je na houby.

385
# 15.04.2019, 21:07

Yurri
Ono to tak uplně nesouvisí s tím suchem, ale, přišla mi poštou paměťová karta do počítače, vážla přesně 8 a půl gramu , no a to doprovázelo 25 gramů plastových obalů, pak ještě igelitová nálepka na balíčku, plus bublinková folie, takový divný obalový papír protkaný skoro neroztrhnutelnými vlákny, celkem 75 gramů obalů..takřka nezničitelných obalů....Jo a k těm hormonům, jsem četl, že tak za padesát let se může stát, že ženský nebudou potřebovat antikoncepci, bude jim stačit popíjet vodu z místních zdrojů..:D
No a na závěr, předpověď tak na 14 dní dopředu se mi teda nelíbí, delší období nekomentuji, nemá to smysl. Jinak výše jem dal odkaz, je tam i rozhovor, v tom dotyčný ve své podstatě říká, to co vy.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.