Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Diskuse o počasí Jaké bude léto a sucho v roce 2019

271
# 26.04.2019, 10:42

space
No ještě to tak, do budoucna stačí dělat to samé co já, přes zimu zalejvat, ať máte při jarních výpadcích náskok a vlhko v celém půdním profilu (klidně nějaká ta stovka litrů na m2), včera jsem rejpal tam, kde jsem ty stromky zalejval a normálně bych na ryby ty žížaly v pohodě našel, zemědělcům bych radil sázet bodově do tomu uzpůsobené předplodiny, hnojit též bodově, přesnost dnes není přece problém.

# 26.04.2019, 11:04

No jak jsem koukal zaprsi hlavně na S jinde ani ne skoro
U nás taky skoro ne
Tak ze se nic nezmění

# 26.04.2019, 14:19

dawe
Ne nejhůře je na tom jih Moravy

77
# 26.04.2019, 14:37

Sněžník
Slezsko na tom je skoro podobně jak jižní Morava.

# 26.04.2019, 14:53

Sněžník
Ne, v porovnání s průměrným stavem to je střední Morava a Středočeský kraj, zejména jeho východní části. jih Moravy je tradiční suchá oblast, stejně jako Lounsko a Žatecko.

8
# 26.04.2019, 19:49

Ac to delam nerad, musim mimoradne souhlasit s diskutery z Novinek.cz, ze kdyby si meteorologove na predpovedi vice jak jednoho dne dopredu vzali kristalovou kouli, dopadlo by to nachlup stejne, jako kdyz si berou na pomoc nejvyspelejsi techniku. Zacalo to pondelkem, kdy na fronte bylo pro moji oblast cca 30mm, kazdym dnem se to snizovalo, az na dnesni nulu, ktera jim skutecne vysla. Predpovedi teplot a vetru jsou velice spolehlive. Predpovedi srazek vychazi stezi na 10% a to maximalne ten jeden den dopredu.

16
# 26.04.2019, 20:08

Mesic nepršelo a leze to zpátky do Německa. To nevymyslíš. Tvl, já se snad smíchy po...

495
# 26.04.2019, 21:59

Dobrý den,

poslední dny, týdny a možná i roky hodně přemýšlím nad tím naším počasím – nadnormální teploty, sucho, žádné srážky ... hledal jsem informace, četl články a tak nějak souhlasím s tím, co píšou meteorologové, klimatologové (ti fundovaní, ne Honsová aspol.) – na naše počasí v Evropě má výrazný, ne-li klíčový vliv tryskové proudění a Golfský proud. Tryskové proudění jde za normálních podmínek hezky ze západu na východ, bez nějakých větších výkyvů. Díky tomu máme optimální počasí, pravidelné frontální systémy (ze západu) atd. Poslední dobou, možná i roky, čím dál více pozorujeme to, že nad Evropou trysk.proudění meandruje a nebo výrazně kolísá. Tzn. vznikají vlny a proudění se změní na jiho-severní - někde před Anglií vyletí nahoru do Skandinávie a poté někde dále na východ a až poté se vrací zpět ke své normální dráze. Když se k tomu pak rozloží „špatně“ tlakové útvary, tak k nám proudí velmi teplý vzduch z Afriky. A bohužel víme, že toto může trvat delší časové období, než dojde k rozrušení. Dalším problémem tohoto stavu jsou srážky. Ty nemůžou ze západu přijít, tzn. déšť, resp. frontální systémy nejsou (kromě bouřek z tepla či nějaké frontě od jihu apod.) a dané tlakové útvary nedovolí žádné frontě, ať si jde střední Evropou.

Druhou částí je pak Golfský proud. Často se mluví o tom, že dochází k jeho zeslabování. Toto má také na nás dopad. Teplá voda, která od Floridy proudí Atlantikem vzhůru, bohužel nepředává své teplo chladnější vodě, a tak teplo se více uvolňuje do atmosféry. A toto teplo pak opět zvyšuje teplotu (i na pevnině). Chladnější voda přichází samozřejmě ze severu ze zamrznutých oblastí. Čím méně chladnější vody bude, tím méně se bude tepla uvolňovat do vody, a tím Golfský proud může být proměnlivější/slabší a více tepla půjde do atmosféry ...

Takže nyní otázka, co bude dále. Meandrující tryskové proudění může způsobovat výrazné odchylky jak do plusu, tak do mínusu. Pro nás to ale bude častěji do plusu. Dále toto bude způsobovat větší extrémy v počasí ... nikdo si ale netroufá říct, zda např. rok 2020 nepřinese deštivé, chladné léto a podobně. Každopádně mizející Arktida a Antarktida, zvyšující se emise povedou k oteplování naší planety a vše směřuje k tomu, že teplota se u nás stále zvyšovat a naopak srážek bude ubývat. Procesy v atmosféře dávno běží ... moc bych si přál, aby každý stát, každý z nás, přispěl nějakou mírou k tomu, abychom začali co nejrychleji emise snižovat. Protože jestli nám roztají zamrzlé oblasti, tak opravdu nevím, co se bude dít s počasím resp. klimatem po celém světě. A my, co máme zahrádky, zahrady, holt budeme muset i nadále chytat do sudů každou přeháňku a doufat v dostatečné a rovnoměrné rozložení srážek. A ve větším pak budeme muset co nejdříve zadržovat vodu v rybnících, nádržích, lesích ...

Toť zhruba můj názor na to dění kolem. Jsem v tomto velký laik, takže v některých věcech se můžu klidně plést a uvítám Vaše názory :)

Závěrem bych chtěl všechny poprosit, ať v diskuzích omezí osočování, ironii apod vůči meteorologům. Sami vidíte, jak jednotlivé modely a jejich 6ti hodinové výstupy mění rozložení srážek atd. A to jsou ty supr-trúpr počítače, které zpracují obrovské množství dat. A házet toto na meteorology zvlášť, když to proudění je zase od J, pomalu JV (kdy tyto situace jsou nejhorší) ... je nefér. Sami meteorologové občas ukáží, jaké rozdíly jednotlivé modely malují a to je třeba v horizontu 48 hodin. Prostě už to nejsou ty fronty ze Z, kdy nejdřív přešlo bouřkové pásmo a poté trvalý X hodinový déšť - a všude v ČR bylo zalito 10-25 mm.

Mějte hezké dny, vlastně spíše co nejvíce deštivé :)

PS. a omlouvám se za dlouhý elaborát :)

271
# 27.04.2019, 06:53

Dopadlo to přesně jak jsem čekal, vejskat si může úplnej západ, kde celej Karlovarskej srážky měl, a to až k 10mm a hlavně onen mnou zmiňovaný SZ Čech, kde bylo lokálně i nad 15mm a dokonce tenký pruh i přes 20mm, polovina toho, co tuhle přepdovídal aladin, u nás ani kapka, 5. propadák za sebou, no, tak snad to pondělí od SV něco dorazí, okamžitě jedu zase zalejvat.

48
# 27.04.2019, 09:12

Vcera pri pohledu na aladina , jsem si rikal , ze neco naprsi. Rano vstanu , par kapek a aladin na sobotu dest smazal :D a na nedeli par kapicek.
Tak mam strach , zda se lide netesi na pondeli zbytecne.

77
# 27.04.2019, 09:14

Hurec
se koukni sousede na GFS pro naši oblast vše vymazáno,myslím že mu to vyjde...

22
# 27.04.2019, 09:15

andy206
Moc pekne napsane souhlasim s vasim nazorem.

22
# 27.04.2019, 09:17

U nas nic, ani kapka,vsude jen hromada prachu,neverim ze se to v dohledne dobe zmeni. A jako bonus stale:vitr:

32
# 27.04.2019, 09:26

andy206
Je to zajímavej paradox, kterých je ve světě ovšem víc než dost. Laicky by člověk řekl, že oslabování Golfského proudu přinese výrazné ochlazení do Evropy a ono tak vůbec být nemusí. S těma srážkama jsem všude vždycky četl, že srážek u nás nebude přibývat ani ubývat, jen se bude měnit jejich rozložení v roce (víc v zimě, míň v létě než v minulosti) a intenzita, tzn. naprší víc najednou a pak několik týdnů téměř nic. Jiná věc je stoupající teplota, tudíž výpar a ještě další, možná nejdůležitější je to co my sami děláme s půdou a jak ji vysušujeme, ale to je na jinou diskuzi.

385
# 27.04.2019, 09:55

Na.Guru
Jo, četl jsem někde, že zpomalení golfského proudu, plus ochlazení v části atlantiku, umožnilo změnu rozložení tlakových útvarů a tím vstup teplejšího proudění od jihu do Evropy, jo, uvidíme, doba ledová, či doba tropická?

48
# 27.04.2019, 11:25

To tu jsou zas pohadky.

F4
Avatar
109
# 27.04.2019, 13:09

Sucho jede dál, včera propadák, naděje snad v TN v úterý od SV. Teď aspoň intenzivnější přeháňka, která dala 3x tolik co ta slavná včerejší fronta, aspoň se to trochu namokřilo. Takhle by potřebovalo pršet celý den.

12
# 28.04.2019, 00:45

Stejně nespadne nic, jako vždycky...minimálně u nás na vyprahlé Vysočině...

271
# 28.04.2019, 04:20

Na.Guru
Přesně tak, když umíte pracovat s půdou, tak ani měsíc beze srážek Vám nějakej problém nedělá, je to o prevenci, buď se umí nebo ne, když vám jde čistě o zisk (zemědělci, hospodářské lesy), tak samozřejmě nemáte sebemenší šanci v době klimatické změny uspět a vodu efektivně zadržet, voda a zeleň jako veřejnej nedotnutelnej statek je v tomto režimu samozřejmě základ, když pak přemýšlíte hlavou, tak si ten vítr v krajině vodíte jak nudli a řešíte další úroveň sucha, která může nastat, v prevenci je tady skluz minimálně 20 let.

16
# 28.04.2019, 13:05

Yurri zajímal jste se někdy o hydroponii? Myslíte že je to naše zachrana? Zdá se mi to jako dobrý nápad, ale nikde se o tom moc nemluví.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.