Dnes večer sa teplota v Bratislave menila naozaj zaujímavo.
Celé popoludnie bolo okolo +8°C, až do 18:27, keď bolo +8,0°C. O päť minút sa pozriem na teplomer a vidím +7,6°C, to nie je nič neobvyklé. Ale behom ďalších 5-tich minút teplota doslova pred očami klesla na +5,7°C a teraz je už len +5,0°C. Vysvetľujem si to ako radiačné ochladenie v dôsledku utíšenia vetra, hoci ten slabol postupne. Inak je stále jasná obloha a kým som toto dopísal, ochladilo sa na +4,9°C.
Pozoroval niekto (najmä v okolí BA alebo aj inde) tiež takúto zmenu teploty?
Diskuse o počasí Pokles teploty o 3°C za 20 min.
Teraz sa pokles teploty spomalil, je +4,4°C.
Ale radšej to budem písať do aktuálneho počasia.
V Plzni máme 3°C, přes den tu bylo 5°C. Zajímavé je, že ve stejné nadmořské výšce v Ústí nad Labem je nyní 8°C. To je rozdíl 5°C.
Podobné rozdiely sme mali aj u nás. Keď v Bratislave bolo ešte +8, v Nitre (približne rovnako vysoko, asi 60 km od Bratislavy) teplota dosahovala +1°C. Teraz sa to vyrovnáva.
MOzno v KOsiciach.........o 3 stupne ale behom 35 minut..
V Blave je zase 8C
No o 20.00 bolo +8, teraz je zase +6,1°C, teplota sa mení, ako sa jej zachce...
TO hej...v KOsiciach z -1 stupla na +1C.............cim hlbsie do noci, tym teplejsie...nedava to zmysel!!!
Ja viem, že nedáva, ani ten pokles a vzostup v BA. Jediná možnosť je, že za krátky čas po utíšení vetra sa vytvorila "miniinverzia", ktorú potom vietor rozfúkal a zase bolo 8°C. A asi aj v Košiciach to bolo tak. Keď sa vietor utíši, tak sa ochladí. Ak sa ešte utíši.
NO a este nieco...Vy davate vo svojej predpovedi pocasia an piatok, daz, dazd so snehom alebo snezenie..ako by malo byt v KOsiciach.....alebo vo vyske 350 m.n.m. v akej sa nachadzam ja..
Ešte nie je jasné, či sa ten front pri postupe na V nerozpadne a kedy presne vlastne príde, takže pre Košice tu je nejaká pravdepodobnosť zrážok, ale ťažko ešte povedať, v akej forme. Ak zrážky budú, tak si myslím, že je 60% šanca pre sneh a 40% dážď.
A už je po poklese teploty. Behom pár minút sa rozfúkalo a je už +8,1°C.
UZ je 9C
Tak ale na toto už naozaj nemám slov. V momente začal fúkať nárazový vietor a teplota sa už blíži k +9°C!
Mimochodom, z Poľska sa sem nejak podozrivo rýchlo pribliuje zrážková oblačnosť, ide priamo od severu, hoci by mala ísť skôr od SZ, ale to je asi skreslenie radara.
A co tym mysliet ze podozrivo..co to ma byt...........zmeni sa nieco na zrazkovej cinnosti??
Možno príde skôr, najmä na východ. Sú to dve pásma. Prvé, viac na juh, je menej mohutné, no do Košíc by mohlo doraziť už o 1,5 hodiny, ak sa nerozpadne. Druhé je oveľa výraznejšie a podľa informácií z Nemecka sú na ňom asi aj búrky. Obidve pásma postupjú smerom na juh, hoci vyzeralo, že by mali ísť na JV.
ale dufam ze intenzivne zrazky zasiahnu aj slovensko a ze nas to neobide
?
a stoho nemecka sem asi nepride co? a na severozapad kedy pride ta zraskova cinost?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.