Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V Čechách odpoledne místy slunečno, jinde převážně velká oblačnost

Diskuse o počasí Fronty z V a JV za Prahu nedojdou

# 03.05.2013, 16:14

Ahoj. V poslední době docela sleduju, jak se vyvíjí srážky na Z/SZ od Prahy. Že je Džbán a Slánsko obecně ve srážkovém stínu Krušných hor, to jsem si "zvyknul", ale proč fronta, která přijde z Moravy, obecně končí na linii mezi Prahou a Kladnem?? Obrázek dneška a letos už se to stalo min.3x. Jakoby se ten východní vliv právě tam nějak "srážel" s prouděním od západu. Jinak si to neodvedu vysvětlit. Na Džbánu prostě málokdy opravdu zaprší, i bouřky se vyhnou:(

835
# 03.05.2013, 22:00

To máte opačnou situaci k situaci SZ/Z proudění zas ve vztahu JV/V Moravy, kam tyto fronty většinou také nedojdou.

# 03.05.2013, 23:45

no, to bych celkem neřek. Většinou se přesunou přes moravu až na slovensko. Spíš mě ale zajímalo, jestli k tomu opačnýmu proudění někdo nezná nějaký důvod nebo aspoň teorii. Zdá se, že ne...

182
# 03.05.2013, 23:47

Zbyněk P.

My taky máme stín od blízkých kopců taktéž a taky srážky nás většinou obcházejí. :) Téměř tisícovka hora (Dyleň) to prostě rozráží.

311
# 03.05.2013, 23:56

Z jaké obce jsi Zbyňku? Souhlasím s tebou, že letos, kdy je opravdu hodně front z jihu a to i v zimě, tak i když v počasí řeknou, že na V srážky trvalé, na SZ místy, tak to znamená, že tam nespadne ani kapka či vločka a fronta se projeví jen od určitého území. Například 31.3.2013, tedy letos o Velikonocích spadlo také hodně srážek a to jak sněhu, tak deště na V a to i v nížinách a západ naopak nic. V Čechách tedy neznám místo, kde by třeba spadlo stejně srážek za jeden den ve stejné výšce, jako třeba v Ostravě, která je také v nížině, ale srážek je tam hodně. No u nás si teda na srážky jako takové obecně stěžovat nemůžu, i když jsme také vlastně ve srážkovém stínu, což se projevuje hlavně v zimě. Hold si nezbývá než zvyknout, že prostě počasí je takové a podle mě je lepší to na Moravě, jenže tam už to neovlivňuje moc ten Atlantik a prostě Vysočina je taková hranice mezi 2 různými chováními počasí.

835
# 04.05.2013, 08:23

Ty fronty postupují k severu nebo se vlní, což je ještě větší problém. Ty, co postupují od severozápadu také co se jejich srážek týče nejdou přímo j JV, ale k J až J/JV. Ale řeč bude o frontách běžných, letos se od jihu objevily fronty převážně zvlněné a tak je ten postup chaotický. Vzhledem k obklopení ČR horských masivy, je tu srážkových stínů hodně. To by musela jít fronta rozsáhlejší přes celou ČR od jihu, aby pokryla celé území vesměs. Také se tak občas stává.

# 05.05.2013, 22:00

Máme chalupu v obci Milý, tj. cca uprostřed východní části Džbánu. Ty srážky od západu jsou slabší díky Krušným horám, ale zároveň mi (nejen podle radaru) připadá, že se v té oblasti vždycky tak nějak rozmělní. Žádný velký kopce tam nejsou, jenom několik dost zalesněných údolí s převýšením do 100m, ale výškově dost členité, vápencový podklad. Jakoby tohle všechno těm mrakům vadilo nebo co :) Teď v sobotu byla bouřka, sice něco spadlo, ale zase se to pásmo o ty naše "kopce" tak podivně roztříštilo, takže z toho nakonec nic moc nebylo...

311
# 06.05.2013, 01:19

No v sobotu večer šla ta bouřka a akorát před námi se rozpůlila a jedna část šla na sv a druhá nad Prahu, takže nám se to také vyhýbá, ale po loňské zkušenosti s kroupami 5.7.2012 jsem i rád, že se to vyhýbá. Stačí fronta s normálním deštěm, ale ty vydatnější jdou většinou přes Moravu a o nás se jen "olíznou".

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.