Ahoj. V poslední době docela sleduju, jak se vyvíjí srážky na Z/SZ od Prahy. Že je Džbán a Slánsko obecně ve srážkovém stínu Krušných hor, to jsem si "zvyknul", ale proč fronta, která přijde z Moravy, obecně končí na linii mezi Prahou a Kladnem?? Obrázek dneška a letos už se to stalo min.3x. Jakoby se ten východní vliv právě tam nějak "srážel" s prouděním od západu. Jinak si to neodvedu vysvětlit. Na Džbánu prostě málokdy opravdu zaprší, i bouřky se vyhnou
Diskuse o počasí Fronty z V a JV za Prahu nedojdou
Z jaké obce jsi Zbyňku? Souhlasím s tebou, že letos, kdy je opravdu hodně front z jihu a to i v zimě, tak i když v počasí řeknou, že na V srážky trvalé, na SZ místy, tak to znamená, že tam nespadne ani kapka či vločka a fronta se projeví jen od určitého území. Například 31.3.2013, tedy letos o Velikonocích spadlo také hodně srážek a to jak sněhu, tak deště na V a to i v nížinách a západ naopak nic. V Čechách tedy neznám místo, kde by třeba spadlo stejně srážek za jeden den ve stejné výšce, jako třeba v Ostravě, která je také v nížině, ale srážek je tam hodně. No u nás si teda na srážky jako takové obecně stěžovat nemůžu, i když jsme také vlastně ve srážkovém stínu, což se projevuje hlavně v zimě. Hold si nezbývá než zvyknout, že prostě počasí je takové a podle mě je lepší to na Moravě, jenže tam už to neovlivňuje moc ten Atlantik a prostě Vysočina je taková hranice mezi 2 různými chováními počasí.
Ty fronty postupují k severu nebo se vlní, což je ještě větší problém. Ty, co postupují od severozápadu také co se jejich srážek týče nejdou přímo j JV, ale k J až J/JV. Ale řeč bude o frontách běžných, letos se od jihu objevily fronty převážně zvlněné a tak je ten postup chaotický. Vzhledem k obklopení ČR horských masivy, je tu srážkových stínů hodně. To by musela jít fronta rozsáhlejší přes celou ČR od jihu, aby pokryla celé území vesměs. Také se tak občas stává.
Máme chalupu v obci Milý, tj. cca uprostřed východní části Džbánu. Ty srážky od západu jsou slabší díky Krušným horám, ale zároveň mi (nejen podle radaru) připadá, že se v té oblasti vždycky tak nějak rozmělní. Žádný velký kopce tam nejsou, jenom několik dost zalesněných údolí s převýšením do 100m, ale výškově dost členité, vápencový podklad. Jakoby tohle všechno těm mrakům vadilo nebo co Teď v sobotu byla bouřka, sice něco spadlo, ale zase se to pásmo o ty naše "kopce" tak podivně roztříštilo, takže z toho nakonec nic moc nebylo...
No v sobotu večer šla ta bouřka a akorát před námi se rozpůlila a jedna část šla na sv a druhá nad Prahu, takže nám se to také vyhýbá, ale po loňské zkušenosti s kroupami 5.7.2012 jsem i rád, že se to vyhýbá. Stačí fronta s normálním deštěm, ale ty vydatnější jdou většinou přes Moravu a o nás se jen "olíznou".
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.