Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Diskuse o počasí Extrémně silný vítr 29.10.2017

182
# 30.10.2017, 12:47

Shark26

Popadaly vám tam i nějaký stromy na silnici na Žamberk v lesíku tam za pumpou ... hlásili na Radiožurnálu.

No, a zrovna tamtéž když jsem se vracel v létě z dovolené tak auto na maděru, byla tam odtahovka a muselo se čekat než to natáhnou naviákem a odvezou.

Teda co tam se všechno neděje ... :D

Pěkně vykolíkovali křižovatku, no konečně tam něco vymysleli - tam je to nebezpečný a lítá to tam jako blázen na Jablonný, hlavně teda čuňata motorkáři - moc rádi si tam šlápnou na plyn. Pak přejet od Šedivce na Nekoř docela problém. Klasika.

182
# 30.10.2017, 13:02

John Deere

To bude ještě chvíli trvat než to opraví všude ... obzvláště odhlehlé vesnice, rekreační oblasti, chalupy v Orl.horách atd.

182
# 30.10.2017, 13:05

syndikatewives

Byla ta oktáva aspoň čistá? Když už? :D

25
# 30.10.2017, 16:22

I dnes byly slušný nárazy :vitr: Max. náraz. 68 km/h

116
# 30.10.2017, 21:48

U nás v Brně to bylo velice zajímavé už od pátku, kdy nás přecházela první fronta, jejíž déšť a následné přeháňky nám daly dohromady 4,1 mm srážek. Vítr foukal čerstvý i s nárazy hlavně během dopoledního přechodu fronty, odpoledne už slábl.

Sobota přinesla po většinu dne téměř bezvětří nebo jen vánek až větřík. Nárazy větru se vyskytovaly jen výjimečně. Co se deště týče, ten byl jen slabý a trval asi hodinu odpoledne, napršelo celkem 0,5 mm.

S přehledem nejzajímavějším dnem z těch posledních byla samozřejmě neděle. Déšť přišel už krátce po půlnoci, ale to hlavní nás zasáhlo kolem 9. hodiny dopolední. Studená fronta přinesla velice silný vítr i s nárazy a silný déšť. U nás v Jundrově vítr naštěstí téměř žádné škody nenapáchal (pouze zlomil pár menších větví a poházel několik popelnic), ale na východním okraji Brna to bylo o něčem jiném. Bylo mi nahlášeno mnoho škod, jednalo se většinou o pády stromů, stržené střechy domů apod. Nám se tedy to nejsilnější naštěstí vyhnulo. Po frontě se ještě odpoledne a večer vyskytovaly četné přeháňky s nárazy větru, ale už ne tak silnými. Celkový úhrn srážek za neděli u nás činí 13,9 mm.

A zajímavý byl rovněž dnešek. Vítr foukal stále nárazový, ale už ne až tak silný jako včera. Nejvíce zesiloval v přeháňkách, kterých nás dnes několik přešlo (podotýkám, že přeháňky byly dokonce smíšené, takže dnes, 30. října, se už dokonce i v nížinách objevily sněhové vločky), jinak to bylo slabší. Rovněž zmíněné přeháňky už dnes byly slabé, úhrn za dnešek tak je na úrovni 0,3 mm srážek.

Poslední dny tedy byly velice turbulentní, od zítřka už se počasí pravděpodobně tak nějak "všeobecně" uklidní. :) :vitr:

7
# 31.10.2017, 20:17

Zdravim. v Bratislave to bolo tiež slušné, na kopci sme namerali náraz vetra 139 km/h, po ceste boli postrhané stromy a tašky zo strechy. Na nohách bol pri tých najsilnejších nárazoch sa problém držať ( vid video ) http://www.yo...cpuSZLq0&t=4s

76
# 01.11.2017, 17:40

I na České Sibiři jsme zaznamenali extrémně silný vítr.
Extrémně silný vítr, dle očekávání meteorologů, zasáhl celou Českou republiku a nevyhnul se ani České Sibiři.

Během noci na 29. října vítr postupně sílil a maximálních nárazů dosáhl v neděli 29. října dopoledne při přechodu výrazného frontálního systému, který rychle postupoval ze severozápadu.

Meteorologická stanice Ješetice zaznamenala nejvyšší náraz větru 72 km/h. Byl tak pokořen rekord od začátku provozu stanice, která měří již šestým rokem.

Během podvečerních hodin vítr postupně slábl a na řadě míst během pondělního dne sněžilo.
Vítr na mnoha místech poškodil elektrické vedení, ničil střechy domů a vyvracel stromy.
Zasahovali i hasiči, kteří jsou méně vybavení. Například jednotka z Ješetic odstraňovala vyvrácené stromy na místní komunikaci ručními pilami.
Zatím blíže neurčené budou i škody na lesních porostech.

-------------------------------------------------------
Prohlédněte si fotografie z regionu a pokud vás počasí na České Sibiři zajímá, tak se můžete přidat do skupiny Počasí na České Sibiři. http://www.fa...m/ceskasibir/

Více dat z meteorologické stanice Ješetice na www.pocasij...

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.